Průmyslový robot, který se učí od člověka

robot Kuka LBR iiwa

robot Kuka LBR iiwa Zdroj: Kuka Roboter

Kuka LBR iiwa
Kuka LBR iiwa
Kuka LBR iiwa
Kuka LBR iiwa
4
Fotogalerie
Na českém trhu se objevil první průmyslový robot, který nemusí pracovat za ochranným oplocením, přitom ale poskytuje naprostou bezpečnost obsluze. Robot totiž dokáže vnímat své okolí. V případě, že se v jeho dráze bude neočekávaně nacházet překážka, robot si toho „všimne“ a ihned zareaguje - například tím, že zastaví svou činnost a čeká na další povel. Na strojírenském veletrhu v Brně jej pod názvem Kuka LBR iiwa uvedla společnost Kuka Roboter.

LBR iiwa disponuje sedmiosou bionickou konstrukcí, přičemž v každé ose je umístěn momentový senzor - robot tak získal schopnosti hmatu, rozeznává tlak a díky tomu dokáže například vyhledávat objekty, se kterými bude pracovat. Na rozdíl od člověka dokáže regulovat svou sílu v jednotkách procent. Relativně malý robot o hmotnosti necelých 24 kilogramů pak podle výrobce může být v každém okamžiku přenesen na jinou linku, či k jiné, třeba i malosériové výrobní operaci.

„Bezpečná robotika je směr, kterým se bude zabývat nejen vývoj a výroba robotů, ale budou s ním počítat i vyžadovat jej moderní výrobní procesy a technologické linky“, uvedl zástupce německé společnosti KUKA Roboter CEE pro ČR a SR Radek Velebil.

Pohyby a činnosti robota lze naprogramovat vedením jeho příruby, na které je připevněn pracovní nástroj - pomocí rukou vedených instrukcí se mu tak přesně vymezí činnost, kterou bude provádět. On sám si pak vytvoří algoritmus pro prováděnou operaci, kterou bude na povel vykonávat. S citem, a přitom mnohem rychleji a přesněji, než by to zvládl člověk.
„Dnes už není rozhraní mezi strojem a člověkem. Stroj se stal třetí rukou člověka, kterou ovládá. Ale ta ruka má násobnou sílu, cit, vytrvalost a přesnost,“ dodal Velebil.

Firma robota uvedla na český trh několik týdnů po jeho světové premiéře na výstavě Automatica v Mnichově. Odbornou veřejnost tehdy zaujal kvůli otevření zcela nových možností nasazení s člověkem v montážních linkách a kompletacích.

Robotika se posunuje k lidem

Firma podle svého vyjádření odstranila omezující faktor „klasických“ robotů z výrobních linek, a to skutečnost, že jsou stávající nelítostně přesní až neflexibilní. Výrobní linky se kvůli tomu musí současným robotům přizpůsobit, protože robot má naprogramováno co, a kde má očekávat. Pokud to tam není přesně, stroj může díl poškodit a tím třeba i zastavit výrobní linku.

„Hmat a cit robota je například vhodný nejen k montážím, operacím s nepřesnými či pružnými předměty a kompletacím, ale i k velmi jemným úkonům. Robot umí například vyhodnotit místo práce, přesahy materiálů, odpor jednotlivých skládaných dílů. Jeho přesnost a cit se vymyká možnostem člověka“, představil vhodné technologické zařazení novinky Radek Velebil.