Průvodce: Paříž Moravy roztaje u piva

Cizince mířícího do Brna turistické průvodce někdy příliš navnadí, občas i pořádně zmatou.

Který cizinec by se netěšil do Brna, když má díky vznešeným bulvárům a také parkům nádech Paříže? Tedy alespoň podle turistického webu lonelyplanet.com. Za „Paříž Moravy“ označuje Brno i kniha Brno City Guide. Při procházce Masarykovou ulicí, jedním z nejširších „bulvárů“ Brna, se zahraniční turisté nicméně mohou cítit trochu oklamáni. Tedy pokud nečtou v City Guide dále. „Brnu se také říká velká vesnice,“ pokračuje autor textu.

Nejen s úsměvnými omyly, ale občas i velkými nepřesnostmi načerpanými z knih a internetu, se nejčastěji setkávají živí průvodci. „Cizinci jsou často zklamaní tím, že je v průvodcích Špilberk označen slovem hrad, když je to vojenská pevnost. Výletníci pak čekají středověký hrad, respektive hrad podobný tomu pražskému,“ říká průvodkyně Markéta Klimešová.

Když už se turisté smíří s podobou Špilberku, přijde další rána. „Kde je lanovka, která nás vyveze nahoru?“ ptají se zejména starší lidé vedoucí turistického informačního centra Petry Kačírkové. Ta jim s lítostí sděluje, že nahoru musí pěšky. „Špilberk pak většinou vynechají. Občas se ptají i po kamenném mostu se sochami, který má prý vypadat jako ten Karlův v Praze. Brno je přece druhé největší město Česka, tak by most podle nich mělo mít,“ říká Kačírková.

Poslední vydání prestižního průvodce Českem Lonely Planet vybízí návštěvníky Brna k trpělivosti. „Už po krátkém pobytu v barech a restauracích Starého Brna moravská odměřenost roztaje,“ tvrdí průvodce. Po přehršli „úplně stejných“ českých jídel prý chuť návštěvníka spraví třeba thajská restaurace.

Lonely Planet obsahuje také drobné chyby, které mohou turistům pobyt v Brně znepříjemnit. Třeba ti, kteří podle rady z průvodce pojedou do kempu Obora linkou 103, se nedočkají. Správný autobus má totiž číslo 303. A když bude chtít někdo na základě informací z Lonely Planet zjistit, kdy a kam se jít v Brně podívat na expozici věnovanou genetikovi Gregoru Johannu Mendelovi, má smůlu. Uvedená webová adresa Mendelova muzea totiž neexistuje.