Průvodce po utajených klenotech architektury

Monumentální pomník se sochou Karla IV. u obce Hlavenec

Monumentální pomník se sochou Karla IV. u obce Hlavenec Zdroj: Repro E15

Knih o architektuře u nás vychází poměrně hodně, ale publikace Drobné perly české architektury mezi nimi vyniká. Září jako opravdová perla a těžko bychom v loňské knižní úrodě hledali lepší knihu v daném oboru. Je to titul z rodu knih, kterým si autoři dělají radost a tím obdarovávají i čtenáře.

Autoři textů o architektuře se obyčejně věnují stavbám co do objemu nepřehlédnutelným a co do významu zásadním. Tvůrci této knihy se vydali cestou téměř opačnou. Všímali si staveb drobnějšího rázu, solitérních, výjimečných, takových, o kterých dějiny architektury obvykle mlčí. Výsledkem je mimořádně objevná publikace zahrnující 144 objektů. S knihou po ruce můžete naši vlast i křížem krážem procestovat. Autoři se totiž snažili, aby žádnému kraji nenadržovali. A vězte, že přinejmenším polovinu ze zde uvedených staveb jste ještě nikdy neviděli.

Jednou ze zásad výběru byla pestrost stavebních typů. Kromě význačných vil a domů tu proto jsou i krematoria, kolotoč, bunkr, kašna, kandelábr či snowboardová bouda. Najdeme tu stavby historické, prvorepublikové a současné, jen výjimečně (krematorium v Humpolci) však z padesátých až osmdesátých let minulého století – v poválečných desetiletích jako by doba drobným perlám příliš nepřála. Nadprůměrný je v knize výskyt staveb sakrálních. Dílem snad proto, že nejrůznější barokní boží muka či kapličky dokonale splňují charakter drobné perly, možná je za tím i křesťanské cítění Davida Vávry.

Kniha je určena pro běžného čtenáře, autoři jsou vzdáleni jakémukoli odbornému snobismu. Chtějí se doopravdy podělit o radost z nacházení. Jelikož se snažili vynechávat známé stavby a věnovat se těm na okraji zájmu, dala by se jejich kniha přirovnat k sérii sborníků pořádaných básníkem Ivanem Wernischem. V nich pro čtenáře objevuje zapomenuté autory českého písemnictví. Vše je okořeněno smyslem pro humor a absurditu.

Jinak by se sem nemohl dostat náhrobní kámen Michala Tučného ve tvaru kovbojského klobouku, největší český včelín v Krušlově na Strakonicku či dokonce jako bonus betonárna stylizovaná do kosmodromu. A nakonec je kniha i připomenutím, že čas plyne nezvratně i pro zdánlivě časuvzdorné hodnoty. Například nákladná replika funkcionalistické Zemanovy kavárny v Brně již nevypadá tak jako na nedávné fotografii v knize. Nový investor ji nechal problematickým způsobem přizpůsobit nárokům na exkluzivní restaurant.

***

Jiří T. Kotalík, David Vávra, Pavel Frič: Drobné perly české architektury Nakladatelství: Titanic, 2012 Hodnocení: 100 %