Pružné baterie vyrobené sítotiskem skýtají šanci pro novou generaci wearables

ohebná zinkopolymerová baterie

ohebná zinkopolymerová baterie Zdroj: gigaom.com

S tím, jak roste obliba i význam nositelných elektronických zařízení (wearables), stoupá také poptávka po způsobech, jak je napájet. Jednou variantou jsou bateriové boxy, které si uživatel připne na pásek anebo uloží do kapsy v oblečení. Další, pohodlnější variantu však uvedl kalifornský startup Imprint Energy (IE) – ten pomocí sítotisku vyrábí baterie, které jsou nejen dobíjecí, pružné a maximálně milimetry tlusté, ale také dostatečně dlouho vydrží.

Ohebné vytištěné baterie z dílny Imprint Energy jsou zinkopolymerové (ZincPoly) a lze je vyrábět na speciálně upravených tiskárnách. Zinek na rozdíl od doposud běžně využívaného, avšak vysoce reaktivního, lithia navíc nevyžaduje jakékoliv dodatečné ochranné vrstvy, díky čemuž jsou tyto baterie tak tenké.

Dosavadní zinkové baterie nicméně trpěly jedním zásadním nešvarem – postupem času se v nich tvořily drobné zinkové výběžky či „výběžky“ mezi elektrodami, které baterii nakonec při nabíjení zkratovaly. Tento problém vyřešila spoluzakladatelka firmy Christine Ho, když vyvinula pevný polymerní elektrolyt, který vzniku takových „kořínků“ zabraňuje a zároveň sám o sobě zvyšuje kapacitu dané baterie.

Investoři mají zájem

Nový vynález už získal důvěru investorů – v průběhu června firma získala investici šest milionů dolarů z fondů Phoenix Venture Partners a AME Cloud Ventures – ten patří známému vizionáři a spoluzakladateli giganta Yahoo Jerry Yangovi. Prostředky hodlá IE využít k dalšímu výzkumu chemické stability baterií a spuštění masové výroby.

Christine Ho rovněž pro web Technologyreview.com uvedla, že firma nyní dokončila vlastní metody a hodnocení pro měření flexibility baterií. Žádný takový standard pro případné srovnávání pružnosti produktů totiž na trhu zatím není k dispozici.

Firma nyní plánuje oslovení výrobců nositelných zařízení a zvažuje spolupráci také s výrobci textilií. Jako první nicméně zaujala americkou armádu, se kterou nyní vyvíjí baterie pro senzory, které monitorují zdravotní stav vojáků v akci. Další potenciál pro tištěné ohebné baterie o tloušťce několika lidských vlasů, se pak skrývá i v napájení „chytrých“ nálepek se senzory pro monitoring stavu kvality baleného jídla či „stopování“ nejrůznějších zásilek.

Baterie budoucnosti: Menší, výkonnější.. jen aby!