První auto za bitcoiny. K nákupu Tesly jich stačilo 91

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY-SA 3.0 Clement Bucco-Lechat via Wikimedia

Okruh zboží, které je možné koupit za bitcoin, se neustále rozšiřuje. Za virtuální měnu se aktuálně prodávají také luxusní auta. K historicky prvnímu prodeji došlo začátkem prosince v Kalifornii.

Minulý týden se v dealerství Lamborghini v kalifornském Newport Beach prodal zbrusu nový vůz Tesla Model S. Na tom by nebylo vůbec nic zvláštního, kalifornské automobilce Tesla Motors se ostatně v prodejích daří už delší dobu. Zajímavý je ale na celém obchodu fakt, že kupující za nový vůz zaplatil v bitcoinech.

„Je to pravda. Elektronická měna byla použita ke koupi plně elektrického vozu,“ potvrdil dealer na blogu electrek.co. Zákazník je prý kontaktoval v pondělí s dotazem, zda částku za auto může složit v bitcoinech. V jiných show roomech ho prý odmítli. Dealerství souhlasilo.

Obchod byl uzavřen minulý čtvrtek. Za auto v hodnotě 103 tisíce dolarů zákazník zaplatil - s ohledem na tehdejší kurz - 91,4 bitcoinu. Agentuře Bloomberg to potvrdil marketingový ředitel společnosti Cedric Davy. „Nejsme spekulanti. Pro nás bylo podstatné, že bitcoiny je možné převést na americké dolary,“ reagoval Davy na otázku, z jakého důvodu k obchodu přistoupili.

Dealerství Lamborghini Newport Beach později uvedlo, že platba bitcoinem byla historicky první, ale určitě ne poslední. „Jsme připraveni přijímat bitcoin jako regulérní platidlo i v budoucnu,“ uvedla společnost.

Bitcoinem je možné platit i v Česku

Jak už web E15.cz dříve informoval, elektronickou měnou lze platit i v prvním kamenném obchodě v Česku. „První zákazník nám už bitcoinem platil. Za luxusní krém na boty platil 0,02 bitcoinu,“ uvedl Michal Kučera, majitel pražské prodejny Classis Shoes se sídlem na Malé Straně. Je třeba dodat, že v době nákupu jeden bitcoin přišel na 21 750 korun.

Kybernetická měna bitcoin
bitcoinbitcoin | ctkBitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu.Vedle placení prostřednictvím bitcoinové peněženky nainstalované v počítači se do centra pozornosti dostávají ale i takzvaní „mineři“, kteří „dolují“ samotnou měnu. Bitcoinová horečka se od té někdejší zlaté odlišuje tím, že místo krumpáče novodobí kopáči sdružují své počítače do sítí, které umožňují bitcoinové transakce a za řešení těchto složitých matematických operací získávají nově uvolněné bitcoiny.
S bitcoiny obchodují specializované burzy po celém světě. Počet uživatelů rychle roste, i když se jejich počet kvůli decentralizovanosti celé sítě jen těžko odhaduje. S rostoucí poptávkou pak roste i cena, která je ale kvůli absenci centrálního řízení trhu značně kolísavá. Na začátku letošního roku se bitcoin obchodoval za třináct dolarů, před několika dny jeho cena překonala magikou hranici tisíce dolarů. Mezitím se virtuální měna stihla několikrát propadnout a následně posílit o stovky dolarů během několika dní.
Pravděpodobně první transakce s bitcoiny v reálném světě byla poněkud krkolomná. Floridský programátor Lazslo Hanyecz zaslal 10 tisíc bitcoinů britskému dobrovolníkovi, který následně objednal dvě pizzy u amerického řetězce Papa John´s, zaplatil kreditkou, a nechal je poslat na Hanyeczovu adresu. Od té doby se ale mnoho změnilo. Bitcoiny lze platit v tisících kamenných prodejen po celém světě, u společnosti Virgin Atlantic si za ně lze koupit výlet do vesmíru, v USA či Kanadě je přijímají některé kavárny.