První hodinu nového roku půjde v televizi Silvestr z Rozdělova

Když si mají Kladenští vybavit, jaké filmy se ve městě točily, pár jich vyjmenují. Zato televizní Silvestry z Kladna neznají.

Místem, kam míří filmové štáby, je v Kladně restaurace U Zlatého selátka. Silvestrovský pořad tam v polovině 90. let točila Premiéra, nyní Prima.

„Pořad postavili na imitátoru Martinu Faltusovi. Pak to pustili zhruba ve tři ráno, což moc lidí nevidělo. Loni tu natáčela poprvé Česká televize a pořad šel zkušebně hned po ohňostroji. Podle průzkumů ho sledovalo asi jeden milion pět set padesát tisíc lidí,“ říká majitel restaurace Josef Husák.

Byl to třetí nejsledovanější silvestrovský pořad veřejnoprávní televize v loňském roce a nejúspěšnější z těch, které byly vysílané po půlnoci. Proto se televizní štáb letos koncem listopadu do Selátka vrátil s programem U muziky na Silvestra podruhé.

Pivo, jitrnice, škvarky

„Popůlnoční televizní silvestrovskou hodinku už vyrábíme popáté. U Zlatého selátka jsme loni zjara točili jeden z dílů hudebního cyklu Putování za písničkou. Líbil se nám interiér restaurace, takže jsme se rozhodli v Kladně natočit spontánní popůlnoční zábavu,“ říká scenárista pořadu Jiří Moc s tím, že u televizních diváků měla skvělý ohlas. „Žádné studio, papírové dekorace, blikače nebo komparz, nic nebylo jen jako,“ podotýká Moc.

Prostředí Zlatého selátka vyhovuje dramaturgii i televizní technice. Do sálu se pohodlně vejde sto hostů, pódium v čele sálu je dostatečně velké pro desetičlennou kapelu a několik zpěváků. Hosté tancují a zpívají naživo, připíjejí vínem, kořalkou i pivem, na stolech jsou jitrnice, tlačenka, škvarky, koláče, buchty a slané pečivo.

Pořadem provází bavič Zdeněk Izer (na snímku v roli zbojníka). Jednou je za „haviřa“, podruhé za baču, potřetí za Jožina z bažin. Nechybí ani fořt, dudák a další role.

„U Selátka jsem točil televizní show už potřetí, z toho Silvestra dvakrát,“ říká Izer s tím, že letošní natáčení se téměř v ničem nelišilo od těch předchozích.

„Loni nám spadla kamera asi za patnáct milionů korun a nerozbila se, teď jsem spadl já i s mysliveckým posedem a nerozbil jsem se,“ vypráví bavič.

Výborná podle něj byla zabijačka, kterou dodalo jedno pražské řeznictví. „Takže klasické, nenáročné, běžné natáčení,“ dodává se smíchem Izer.

Tři dny zavřeno

„Restauraci jsme museli kvůli natáčení zavřít na celý víkend. V pátek přijel štáb obhlídnout prostory, v sobotu se točilo a v neděli uklízelo. Kromě jídla od produkce pořadu, dostali účinkující srnčí i kančí guláše a kančí steaky s bramborem,“ říká Josef Husák.

Televizní štáb začal pracovat v jedenáct hodin dopoledne a poslední klapka padla odpoledne v pět hodin.

Kromě jídla účastníci pořadu, kterých se sešlo téměř dvě stě, vypili sto padesát litrů vína a tři sta litrů piva.

„Tohle natáčení bych, co do zábavy i množství konzumace, přirovnal ke slušné svatbě,“ dodal Husák.
Loni se na pódiu střídaly dvě kapely. Dechovka Libora Kaprase a Cimbálová muzika Jožky Šmukaře.

„České písničkové směsi jsme střídali s moravskými lidovkami o víně či mysliveckými hity. Jaký by to byl silvestr, kdyby nezazněly rovněž písničky hanbaté a vedle toho moravské ščéglivé, což je vlastně totéž. Ani letos nebudou chybět osvědčené hity,“ říká bývalý zpěvák Moravanky Josef Šmukař.

Čvančarová a Jirák

Mezi písničkovými bloky vyprávěli vtipy Zdeněk Izer, Jitka Čvančarová, Marek Vašut a Ota Jirák.
„Na natáčení vzpomínám rád i proto, že jsem měl možnost vyprávět hodně vtipů. Nesmím zapomenout ani na výtečné jitrničky a jelítka. A jelikož většinou na natáčení jezdím svým autem, tak jsem vypil asi patnáct nealkoholických piv. Mám i jeden hrůzný zážitek, když z pódia mezi kostymérky spadl těžký stativ. Nikomu se nic nestalo, protože ony krátce předtím ze svých míst odešly,“ říká Jirák.

Letos producenti pozvali do Kladna dechovku Skaličané z pomezí Moravy a Slovenska. Diváci pět minut po půlnoci uslyší repertoár tvořený českými valčíky či moravskou a slovenskou směs lidovek. Ty doplní výběr z písniček Ivana Mládka a myslivecké popěvky.