První pizzu na světě ochutnala královna

Kde se vzala pizza? Historek o tom, jak to bylo, je několik.

Jisté je, že na konci 17. století se začaly v italské Neapoli objevovat speciální restaurace, které nabízely pizzu na několik způsobů.
„Dodnes se Neapol a Turín přou, kdo udělal první pizzu. Říká se, že když královna Margherita navštívila Neapol, dostala jako pohoštění od jedné paní zvláštní slanou buchtu. Byla na ní rajčatová šťáva a bobule mozzarelly. Královně tolik chutnala, že první pizzu pojmenovali podle ní,“ vypravuje italský kuchař Silvano Dellai.
Jiné prameny uvádějí, že to byl v červnu 1889 neapolský kuchař Raffaele Esposito, kdo vytvořil na počest italské královny pizzu zdobenou rajčaty, mozzarellou a bazalkou.
Základem je dobré těsto. Pec musí být rozpálená tak, aby byla pizza hotová za tři minuty.

Suroviny nejsou problém

„Dobře upečená pizza má zespoda hnědé fleky, připomíná to kůži geparda, černé okraje nevadí. Když je pizza moc křupavá, znamená to, že byla hodně dlouho v peci,“ říká Dellai, který žije v Česku třináct let. Několik let měl restauraci v Orlických horách, teď válí pizzu v Pardubicích.
„Hodně s manželkou a dcerami cestujeme. A protože jsme zvědaví, dáváme si ve vyhlášených podnicích právě pizzu. Většinou je to ostuda,“ myslí si Dellai.
Italská kuchyně patří k nejlepším na světě. Dokonce dala základ kuchyni francouzské. Nad ostatní země ji povyšuje kvalita surovin.
„Mým snem je mít čerstvá rajčata, která se pěstují od Neapole směrem dolů na jih. Jsou nejlepší. Ale i tady se dají sehnat kvalitní suroviny. Co se týká mozzarelly, snažíme se s manželkou kupovat to nejlepší za přiměřenou cenu. Není problém sehnat dobré originální italské potraviny,“ říká Silvano Dellai. A chválí specializovanou prodejnu v Pardubicích, která prodává značkové italské výrobky.