Prvního ledna 2012 se lidé probudí do dražšího života. I na Liberecku

Lidé v Česku musí od ledna sáhnout hlouběji do kapsy. Podle ekonomů by se mohly zvednout měsíční výdaje v průměru o tři sta korun na domácnost.

Bude hůř. Kvůli zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent budou dražší služby, stavební práce, dodávky tepla a vody, potraviny a léky. Více lidé zaplatí i za zdravotní a sociální péči, knihy a vstupné na kulturní akci. Zvýšenou sazbu pocítí i města. Od nich ale zatím zdražování nehrozí.

Vyšší poplatky

„Poplatky za psy, hřbitovní sazby, platby z veřejného prostranství i poplatky z ubytovací kapacity a rekreačního pobytu zůstávají stejné jako loni. Vyšší nebude ani sazba za úřední výpisy. Prozatím se nezvýší ani poplatky za parkování či nájemné v obecních bytech,“ uvedla Markéta Hozová, pracovnice pro komunikaci s médii kanceláře starosty Městského úřadu Jablonec nad Nisou.

Dodala, že dražší bude jen svoz odpadů. Odpadové hospodářství dostane v roce 2012 z městského rozpočtu 3 250 000 korun, což je o 250 000 více než vloni. „Vzhledem k tomu, že v Jablonci stále více lidé třídí odpad, stoupají i odměny společnosti EKO-KOM, které společně s dotací města částečně pokrývají náklady spojené se zvýšenou sazbou daně z přidané hodnoty,“ řekla Hozová.

Výhodné cestování

Podobná situace je i v Liberci. „Poplatky zůstávají stejné. Pro zajímavost, jen svoz komunálního odpadu město dotuje pětatřiceti miliony korun ročně,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek primátorky pro ekonomiku. Zároveň lidem doporučil zakoupení čipové karty na městskou dopravu. „Elektronické jízdné a takzvané lítačky bude od nového roku stejné, za šestnáct korun. Pouze papírové půjde nahoru,“ dodal Šolc.

Cestující za lístek zaplatí nově osmnáct korun, což představuje za jedno svezení o dvě koruny více. Pokud si ho koupí u řidiče, vyjde dráž také o dvě koruny. Jízdenka přes SMS stoupne z dnešních dvaceti na dvaadvacet korun. Cestující nad sedmdesát let mohou jezdit zdarma.

V případě nájemného v obecních bytech ani liberecká radnice velké změny nechystá. „Bydlení je stále dotované, jsou tam jen korunové posuny. Nájemné v nich je výrazně levnější než tržní. Zohledňujeme sociální situace lidí,“ doplnil Šolc.

Kvůli zvýšeným energiím bude bydlení přesto od ledna nákladnější. „Naše služby jako takové nepodraží. Družstevníci si ale musí odsouhlasit zvýšení záloh na energie. Měli by počítat, že vodné bude dražší o jedenáct procent a dodávky tepla o deset,“ popisuje Petr Černý, ředitel Stavebního bytového družstva Sever.

Staří a nemocní budou mít problémy

„Bydlím v družstevním bytě a od ledna máme platit o pět set korun víc. Nevím, jak to všechno utáhneme. Manželka je v částečném invalidním důchodu a ten už teď skoro celý padne na její léky,“ posteskl si Stanislav Novák.

Jeho paní má cukrovku a potíže s páteří. On je, jak sám řekl, relativně zdráv. „Kdyby se něco stalo a musel bych jít do nemocnice, tak už opravdu nevím, kde bychom vzali peníze. To ať už mne radši odnesou rovnou na krchov,“ dodal smutně.

V současnosti pracuje v supermarketu. Do důchodu má jít za dva roky, ale s tím moc nepočítá. „Když to vidím, budu muset chodit do práce dál. Ze střední třídy jsme úplně padli do chudiny,“ zhodnotil svou situaci.

Ne všichni zdraží

Posuny cen potvrdili i někteří výrobci a dodavatelé energií. „I když na velkoobchodním trhu rostly ceny silové elektřiny o dvanáct, celková platba pro domácnosti stoupne v průměru o necelých pět procent. Lidem, kteří mají nejběžnější tarif o tři celé osm desetin procenta,“ uvedla Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ.

Dalším velkým dodavatelem elektřiny a plynu je RWE Energie. „Od prvního ledna se cena plynu sníží o šest desetin procenta. Pohyb u elektřiny je možný, ale vždy budeme stále níž než dominantní dodavatel na zdejším trhu,“ tvrdí Pavel Zajíc, tiskový mluvčí RWE pro severní Čechy.

Naopak zákazníci firmy E. ON se mohou u plynu těšit na snížení. „Od Nového roku zlevníme plyn o 3,1 procenta. Elektřina od nás podraží jen o jednu desetinu. Naše společnost ji totiž nakoupila ještě před zdražením. Tedy před havárií v japonské Fukušimě,“ popsal Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E. ONu.

Citelnější zvýšení ceny pocítí odběratelé vody od Severočeské vodárenské společnosti. Vodné poskočí z 39,42 na 42,86 korun za metr krychlový a stočné z 35,77 korun na 40,44.

Pekaři o nových cenách nemluví

Liberečané i Jablonečané by měli počítat se zvýšením záloh u dodávek tepla z místních tepláren. Vyšší ceny vstupů a vyšší daň z přidané hodnoty nutí dodavatele zdražit. Pro jablonecké odběratele zhruba o deset procent, pro liberecké o devět. „Provádíme sice různá úsporná opatření, přesto po roce ke zvýšení musí dojít. Například plynaři zvedají ceny postupně v průběhu roku, a tak to není tak viditelné, jako jednorázové zvýšení na začátku kalendářního období,“ vysvětluje Lukáš Jankovský, tiskový mluvčí obou tepláren.

Zvýšení daně se dotkne i výrobců a prodejců potravin. „Zdražení o čtyři procenta zákazníci určitě pocítí. Tuhle novinku už opravdu nemohu dotovat za svého,“ přiznal Marek Sedlák, majitel řeznictví z Jablonce.

Podobné je to i u pekáren. Jejich vlastníci ale o tom zatím nemluví. „Určitě se to zvedne, i když nám nic neřekli,“ uvedla jedna z prodavaček, která nechce být jmenována.

Vzhledem k tomu, že stoupnou o zmíněná čtyři procenta i stavební práce, lze předpokládat, že podraží i nové byty. Do nové ceny se promítne nejen zvýšená sazba, ale i vyšší ceny stavebních materiálů a energií.

Dražší pohřby Dražší budou i pohřby. „Pohybujeme se v tržním prostředí a zvýšené DPH musíme respektovat,“ uvedl Ladislav Kopal ze Hřbitovní správy Jablonec. „Naše služby jsme nezdražovali dlouho, ale nyní půjdou nahoru,“ přiznává.

Podobně je na tom i liberecká pohřební služba Likrem. „O zvýšení ceny jsme zatím neuvažovali. Chceme s tím počkat až podle toho, co se stane v novém roce. Všechno se odvíjí od ceny plynu, elektřiny, benzinu a vody. Hrobová místa ani služby dražší asi nebudou, ale případný posun cen by se týkal krematoria,“ řekla Marcela Bartoňová, jednatelka společnosti.