Radost najdou na dně talíře polévky

Českobudějovický magistrát našel partnera projektu Jídlo pro bezdomovce. Od dubna vaří zdarma polévky soukromá závodní jídelna.

Ještě před deseti lety polévkou ve školní kuchyni opovrhovali. Dnes jsou Petra Krlínová a její přítel Aleš Houlík vděční, že mohou sníst v Domě sv. Pavla v českobudějovické Riegrově ulici talíř s teplým vývarem. Lidem bez domova tu městská charita nabízí každý den zdarma dvacet porcí, které vozí ve várnici z jídelny. Její majitel Miroslav Švrček se jako jediný z místních podnikatelů v gastronomii zapojil do služby, jež je v jižních Čechách ojedinělá.

Základem je vývar

Vraž do toho vejce, mouku a zeleninu, přidej máslo – tak by mohl vypadat recept na polévku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Sice nejde o žádnou světovou specialitu hodnou Michelinových hvězdiček, ale kuchař Petr Svoboda ví, co lidé bez domova potřebují. „Základem je studený vývar z masa a kostí. Uvařím ho předem. V poledne to ohřejeme a přidáme zeleninu a další ingredience. A dochucovadla, třeba nudle nebo kapání,“ vysvětluje Svoboda a nabízí hotovové jídlo k ochutnání. Pod noky pomalu plave nastrouhaná kořenová zelenina. Stejnou polévku mají ten den všichni strávníci kuchyně, která se zabývá mimo jiné rozvozem hotových jídel po městě.
Miroslav Švrček v oboru podniká dvacet let. Jak přišel na to obdarovávat bezdomovce? „Nikdo z nás neví, jak skončí. Přivedla mě k tomu dcera, studuje sociální vědy. O vánočních svátcích viděla v televizi, jak v Brně nabízejí bezdomovcům neprodaná jídla z hospod. Řekla, abych to zkusil také,“ říká Švrček.
Budějovická radnice v první fázi uvažovala, že projekt Jídlo pro bezdomovce bude podobný tomu v Brně. Jenomže převážet zbytky jídel z hospod je kvůli hygieně komplikované. Nakoupila tedy lžíce, talíře a várnici a hledala jiné řešení. Švrček byl jediný, kdo nakonec nabídl, že uvaří dávky zvláštně upravené polévky. „Je speciální. V základu stejná, jako vaříme pro klienty, ale ve finále je sytější. Hustější, jako přesnídávková. Pro bezdomovce je to přece jediné teplé jídlo za den,“ poznamenává muž.
Várnici s dvaceti porcemi převáží charita do Riegrovy ulice kolem jedné hodiny odpoledne. Ve stejném čase se už trousí do Azylového domu sv. Pavla první zájemci. Kromě společenské místnosti mohou k obědu využít stůl na dvorku. V malé kuchyňce se porce rozlévají do talířů, před tím ale musí podle hygienických zásad pracovnice charity jídelnu i kuchyňku umýt desinfekčním roztokem. K talířům usedají lidé ve věku od dvaceti do šedesáti let.

Ne každý tomu fandí

Je středa odpoledne a umění šéfkuchaře mohou hodnotit i Petra Krlínová s Alešem Houlíkem. Pohybují se po městě a při špatném počasí přespávají v prázdných vagonech. „Někdy i v létě, ale teď je v nich horko. Dost často nás vyžene policie,“ stěžuje si Petra.
Vývar s kapáním ocenili průměrnou známkou. „Je trochu slabší, ale díky za ni. Dal bych jí dneska tak dvě minus,“ ochutnává Aleš.
Podle Miroslava Švrčka není problém třeba v zimním období počet porcí zvýšit na dvojnásobek. „Při počtu jídel, které děláme, to nedá velkou práci. Jsem rád, že někomu můžu pomoct, i když ne každý z mého okolí rozdávání polévky bezdomovcům fandí. Já z toho mám dobrý pocit,“ míní Švrček.