Realitní bublina prý splaskává, ceny nemovitostí klesají

Ceny nemovitostí letos stagnují či mírně klesají a růst lze zaznamenat jen u vyjímečných lokalit. "Meziročně ceny nemovitostí klesly v průměru o 10 až 15 procent. Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent," řekl Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz.

Do loňského podzimu ceny realit rostly v Plzni o 30 procent, stejně tak v Ostravě, Ústí nad Labem nebo Teplicích. V Hradci Králové či Liberci to bylo 19 procent. Kvůli útlumu hospodářství a horší dostupnosti hypoték v závěru loňského roku klesla poptávka a ceny nemovitostí začaly padat. „Kupující navíc spekulovali na další snižování cen po Novém roce a nákup odkládali,“ pokračuje Jakub Havrlant. Například staré panelové byty na pražském Jižním Městě se propadly až o 20 procent, před rokem bylo možné byt 3+1 prodat za 3,5 milionu korun, letos se průměrná cena stejného bytu pohybuje kolem 2,7 milionu. Dvacetiprocentní pokles ceny rovněž zaznamenaly nadhodnocené panelové byty v Brně, letos lze 3+1 sehnat i za 1,7 milionu korun.

#####Letos dochází ke korekci cen nemovitostí

#####Roste důraz na kvalitu bydlení

Pozitivním trendem je, že se díky převisu nabídky pozice kupujících oproti předcházejícím rokům posiluje. „Za kvalitu jsou ochotni zaplatit, ale výsledek tomu musí odpovídat – nikoli jako v minulých letech, kdy se projekty tvářily kvalitně jen na papíře,“ pokračuje Jakub Havrlant. Například u novostaveb kupující požadují atraktivní lokalitu s dobrou občanskou vybaveností a byty, které standardně mají balkon, sklep, úložné prostory jako šatnu či komoru nebo parkovací stání. Developeři se snaží poptávku rozhýbat i nejrůznějšími bonusy – nabízejí například až rok bydlení zdarma, akční slevy na byty, kuchyňské linky a klientské změny zdarma, nebo dokonce luxusní automobily. „Vzhledem k tomu, že takových projektů může vzniknout jen omezený počet, lze očekávat, že nově stavěné byty do budoucna ještě podraží. Naopak nekvalitní projekty budou hůře prodejné a developeři budou muset s cenou dolů,“ konstatuje Havrlant.

#####Hůře se prodávají družstevní byty

Družstevní byty se prodávají hůře a často za nižší cenu než byty v osobním vlastnictví. Důvodem je problém s jejich financováním. „Vyřídit hypotéku na družstevní byt je složitější a úvěr je možné čerpat pouze za předpokladu, že byt bude nejpozději do jednoho roku převeden do vlastnictví,“ řekl hypoteční specialista Jiří Paták ze společnosti Green & Beck. Hypotékou přitom financuje své bydlení až 80 procent Čechů. „Prodej družstevního bytu obvykle trvá déle a kupující má lepší manévrovací prostor při vyjednávání ceny,“ upozornil šéf serveru bezrealitky.cz Jakub Havrlant. Největší poptávka mezi kupujícími je po dvou- a třípokojových bytech. Mladé rodiny navíc preferují koupi staršího bytu ve standardním stavu, který si mohou zrekonstruovat podle vlastních představ. „Dobře na odbyt jdou u mladých rodin také starší domky kolem krajských měst s dobrým spojením do centra, zejména v okolí příměstských železničních tratí,“ dodal Jakub Havrlant. Mezi takové lokality patří nejčastěji obce na železničním tahu s vlakovým dojezdem do Prahy kolem 30 minut – například Říčany, Úvaly, Český Brod, Beroun, Kralupy nad Vltavou a Čelákovice. Oblíbených startovacích bytů velikosti 1+kk je ale v nabídce minimum, majitelé je nejčastěji pronajímají, protože díky cenové dostupnosti patří mezi nájemci k nejžádanějším.

#####Nedostupné hypotéky zatraktivnily pronájmy

V Praze od ledna vzrostla poptávka po pronájmech zhruba o pět procent, v Ostravě je zájem dvojnásobný oproti konci loňského roku a odborníci z bezrealitky.cz očekávají, že poroste o dalších 20 procent. „Trh s hypotékami se sice od března opět oživil, ale kvůli novým přísnějším pravidlům na úvěr dosáhne méně žadatelů než dříve,“ říká Jiří Paták. Řadě z nich pak nezbývá jiná možnost než zatím sáhnout po pronájmu. V nabídce bytů k pronájmu vedou byty ve velikosti 2+kk. V Praze se cena za pronájem 2+kk pohybuje okolo 11 500 korun měsíčně. „K větším výkyvům ve výši nájemného v současné době nedochází, ceny jsou srovnatelné s posledním čtvrtletím roku 2008,“ komentoval vývoj cen Jakub Havrlant. Nejrychleji se pronajmou garsonky do osmi tisíc korun včetně poplatků, dvoupokojové byty do 10 tisíc a třípokojové do 12 tisíc korun. Běžný byt v Ostravě lze nyní pronajmout za šest až devět tisíc korun měsíčně včetně služeb. Nejoblíbenějšími lokalitami k pronájmu jsou Praha 4 a 5, byty s balkonem a dobrou dostupností do centra města. Na rozdíl od prodeje lze i v centru hlavního města sehnat relativně levný pronájem. „Díky regulaci a pomalé deregulaci nájmů je trh do určité míry pokřivený, a proto i v nejdražších lokalitách můžeme najít cenově velmi dostupné byty,“ uzavřel Jakub Havrlant, ředitel realitního serveru bezrealitky.cz. Mezi studenty, mladými lidmi a cizinci bez trvalého pobytu je velký zájem také o spolubydlení.