Rekreační bydlení na horách ve stínu krize

Na počátku 21. století jsme zažili boom ve výstavbě rekreačního bydlení v horských střediscích. Mezi TOP horké tipy patřily apartmány v Krkonoších, na Šumavě, v Jeseníkách, ale také na Slovensku ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Zájem o druhé bydlení v horském prostředí vyhnal ceny nemovitostí do závratných výšin. Jaká je situace dnes, udělala finanční krize čáru přes rozpočet také developerům na horách?

?

Na území České i Slovenské republiky se v uplynulých letech rozrůstala výstavba rekreačních projektů umístěných v atraktivním prostředí hor. Většinou se jednalo o oblasti v blízkosti národních parků, takže výstavba zde byla silně omezena. I to byl možná jeden z faktorů, který hnal cenu nemovitostí nahoru, stejně jako zájem klientů, kteří si chtěli koupit nemovitost právě v horském prostředí. Finanční krize se ale nevyhnula ani realitnímu trhu. Zájemci o koupi tzv. druhého bydlení na horách, začali vyčkávat a ceny poprvé po dlouhých letech stagnovaly. Potenciální klienti se rozdělili na dvě pole.

Jedna část nyní, v době hospodářské krize, dává přednost svým aktuálním potřebám a jistotám. Nechtějí investovat do druhého bydlení nebo se dokonce kvůli druhému bydlení zavázat hypotékou. Druhá polovina zájemců disponuje sice potřebnými částkami v hotovosti, ale raději si chtějí vytvářet úspory nebo trpělivě vyčkávají, jak se situace vyvine dál. Stagnace cen jim nestačí, a tak čekají na jejich celkový pokles. Developeři byli proto také nuceni přizpůsobit se stagnaci cen i zájmu kupců. Nové projekty se snaží přesunout do následujících let, projekty ve výstavbě přerušili, na byty, které jsou v současné době v prodeji, se snaží přilákat kupce pomocí nejrůznějších marketingových akcí, akčních slev a dárků.

Ale zatímco u nás ceny zůstaly na bodu mrazu, v zahraničních alpských střediscích – jako je například Garmisch-Partenkirchen – ceny druhého bydlení v roce 2008 stouply o 5 až 10 procent. Srovnáme-li však ceny rekreačního bydlení s loňskou zimou, zjistíme, že u nás došlo ke stagnaci nebo dokonce k úplnému poklesu cen, a to klidně až o 50 procent, v závislosti na dané lokalitě. Kupci mají zájem spíše o nové apartmány než o starší byty a chalupy, které jsou náročnější na údržbu.

#####Přitahují stále Krkonoše a Jizerské hory

Jedná se o 26 nových bytových jednotek v blízkosti sjezdovek. Na poslední apartmány, které doposud nebyly ještě prodány, se dokonce vztahuje sleva 10 až 15 procent. Lze zde tak například pořídit byt 1+kk o velikosti 32,2 metru čtverečního s komorou o rozsahu 4,4 metru čtverečního a s parkovacím stáním po slevě za 1 405 086 korun českých, a to včetně DPH. V Jeseníkách je projekt Ramzová II již dokončen a v říjnu letošního roku byl zkolaudován. K dispozici je 30 bytů o velikosti od 35 metrů čtverečních do necelých 63 metrů čtverečních. Ceny se pohybují od 1 804 000 korun českých do 3 855 400 korun českých. I na tento projekt lákají developeři slevou až 10 procent, ale to pouze do konce letošního roku.

#####Na Slovensku vede oblast Vysokých a Nízkých Tater

I Slovensko zažilo v uplynulých letech svůj stavební boom. Zde naopak na příčkách oblíbenosti tradičně stojí Vysoké a Nízké Tatry a oblast Donoval. V roce 2008 se průměrná cena těchto apartmánů pohybovala kolem 1800 eur za metr čtvereční bez DPH. Zdá se to jako vysoká částka, ale k opravdovému cenovému nárůstu došlo na Slovensko spíše v letech 2006 a 2007. V roce 2008 došlo vlivem hospodářské krize, stejně jako u nás, spíše ke stagnaci cen. Situace na Slovensku je navíc komplikována složitým vztahem kurzu eura vůči okolním měnám, které v průměru klesají. Díky tomu došlo k poklesu zájmu zahraničních investorů, a to především ze států střední Evropy.

Slovensko se brání a vytvořilo nový model tzv. apart-hotel. Ten znamená, že již stojící rekreační zařízení nabízí pronájem apartmánu přímo v hotelu. Na rozdíl od stagnace cen na Slovensku a u nás se v Alpách ceny stále drží vysoko. Bez ohledu na krizi v roce 2008 zde ceny rekreačních nemovitostí vzrostly o pět procent a u pozemků se jedná dokonce o 10procentní nárůst. V loňském roce stál průměrný rodinný domek v bavorských Alpách od 600 tisíc do 800 tisíc eur, samozřejmě v lákavějších oblastech se ceny vyšplhaly například až na 1,3 milionu eur nebo dokonce až na 1,5 milionu eur. Známá letoviska Davos a Klosters ve švýcarských Alpách zaznamenala loni dokonce 10procentní cenový nárůst. Za tímto cenovým nárůstem stojí hlavně zájem bohaté ruské klientely.

#####Atraktivní je stále koupě bytu jako investice

Kupci nepocházejí pouze z řad zájemců o druhé bydlení, stále oblíbená je i koupě horského bydlení za účelem investice. Pokud přemýšlíte nad cenami horských apartmánů, je pravděpodobné, že právě rok 2009 a rok 2010 bude ten nejvýhodnější na koupi horského bydlení za účelem investice. Hospodářská krize má totiž i své dobré stránky. V průběhu špatného hospodářského vývoje dochází zpravidla k poklesu poptávky po nemovitostech. A první, kdo jde s cenou dolů, v porovnání s rezidenčním bydlením, jsou právě rekreační nemovitosti. Průměrné ceny již postavených bytů na horách se dnes pohybují od 30 do 80 tisíc korun českých za metr čtvereční. V období sezony lze předpokládat, že horský apartmán dokážete obsadit z 90 až 100 procent.

Mimo sezonu je obsazenost nižší, stále ale může dosahovat 40 až 50 procent, v závislosti na vybrané lokalitě. Při takové obsazenosti by vám pronájem horského apartmánu vylepšil rozpočet minimálně o několik desítek tisíc ročně. Často se dokonce v průměru uvádí částka 100 až 200 tisíc korun českých ročně. Za pár let se tak investorům finance vrátí zpět. Lze očekávat, že průměrná doba návratnosti bude asi 14 let. Pokud nemáte dostatečnou hotovost a stejně zvažujete možnosti takové investice, můžete se obrátit na banku s žádostí o hypotéku. Je třeba se připravit na zdlouhavý proces. Počítejte také s tím, že banky jsou často přísnější při posuzování žádosti na rekreační bydlení než při posuzování žádosti na rezidenční bydlení.