Řešení i pro Česko? Kalifornská firma „odtahuje“ špatně zaparkované elektrické koloběžky

John Heinkel (vlevo) a Dan Borelli

John Heinkel (vlevo) a Dan Borelli Zdroj: Reuters

Scoot Scoop
Scoot Scoop
Scoot Scoop
Scoot Scoop
Scoot Scoop
23
Fotogalerie

Elektrické koloběžky Lime, Bird, Lyft nebo Razor trápí světové metropole. S originálním řešením problému přišla firma Scoot Scoop z kalifornského San Diega. Její zakladatelé Dan Borelli a John Heinkel jsou neustále k dispozici všem, kteří potřebují odklidit překážející koloběžky ze svých pozemků . Majitelům stačí, když zavolají nebo použijí mobilní aplikaci. Informoval o tom web Verge

Zaměstnanci firmy elektrické skútry odvezou na svůj pozemek. Podle Borelliho je to stejné, jako když policie dává pokuty za špatné parkování. „Není to jen o tom, že bychom odnášeli koloběžky a odkládali je na náš pozemek. Každé z nich napíšeme parkovací lístek,“ řekl Borelli.  

Borelli s Heinkelem už kolem San Diega zabavili tisíce koloběžek na pozemcích, jejichž majitelé jsou pohozenými koloběžkami znechuceni. „Aplikace provozovatelů koloběžek výslovně říkají, že je můžete použít kdekoli a odložit kdekoli,“ uvedl Borelli, který vlastní nedaleký obchod s jízdními koly a půjčovny koloběžek a kol obviňuje z toho, že mu kradou zákazníky.

Firmám, které půjčují koloběžky, nakonec nezbývá nic jiného než „výkupné“ zaplatit. Například kalifornská půjčovna Bird zaplatila jen za loňský podzim výkupné 50 tisíc dolarů za 1801 zabavených skútrů.  Zároveň ale společnost ještě s provozovatelem Lime podala na Borelliho s Heinkelem žalobu. Na svůj provoz zkouší Scoot Scoop získat finance i od lidí, její crowfundingovou akci ale za pět měsíců podpořilo jen devět lidí.

„Žiju tady více než 50 let a zažil jsem toho hodně. Měli jsme tady třeba motorkářské bary, ale nikdy jsem s nimi nepřišel do fyzického kontaktu, na rozdíl od koloběžek, které používá ohromné množství lidí. Původní myšlenka byla skvělá, ale postupem času se zvrhla,“ popisuje pro server Patch Jim Bostian, spolumajitel hotelu Crystal Pier Hotel & Cottages na pláži v San Diegu. 

Úředníci v San Diegu uvádí, že ve městě je 23 tisíc elektrických koloběžek na 1,4 milionu obyvatel, nejvíce jich je ve známé plážové čtvrti Pacific Beach.