V Ostravě vytiskli první koloběžku na světě

Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři

Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři Zdroj: Technická univerzita Ostrava

Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři
Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři
Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři
Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři
Koloběžka, kterou vytiskli ostravští konstruktéři
24
Fotogalerie

Ostravští inženýři z Vysoké školy báňské vytiskli na 3D tiskárně první unikátní rám koloběžky z nerezové oceli. Cílem dalšího vývoje je sériový model, který by si mohli pořídit i běžní zákazníci.

Při navrhování konstrukce koloběžky technici uplatněli principy bioniky, tedy oboru, který využívá poznatky ze studia živých organismů a jejich struktur pro vývoj nových technologií. Design a výroba rámu se nakonec ukázaly být nejkomplikovanější. Nejtěžší byla konstrukce přední části, která je dutá a náročnější pro výrobu.

„Nakonec jsme vše vyřešili tím, že jsme rám rozdělili a vytiskli čtyři díly, které bylo potřeba znovu svařit,“ uvedli k projektu konstruktéři Lukáš Jančar a Jakub Měsíček. Tvůrci stroje odhadují, že náklady na vývoj a výrobu se pohybují v řádech několika stovek tisíc korun.

Prototyp váží 3,2 kilogramu a je tak zhruba o čtvrtinu lehčí, než kdyby byl vyrobený tradiční metodou. Tiskárna roztaví jemný kovový prášek a po tenkých vrstvách vytvoří prostorový model. „Vedle úspory materiálu, které jsme docílili tím, že součástky jsou odlehčené a duté, jsme položili největší důraz na atraktivní design koloběžky a její výrazný sportovní vzhled,“ doplnil Marek Pagáč, šéf projektu z centra 3D tisku Protolab.

K nápadu vytisknout koloběžku dospěl tým vylučovací metodou. Z průzkumu trhu vyplynulo, že se automobilový koncern BMW zabýval 3D tiskem konstrukce elektromotocyklu a letecký koncern Airbus poukázal na výhody 3D tisku před dvěma roky bionickou konstrukcí motocyklu z lehké kovové slitiny. Z titanové slitiny 3D tiskem postavila společnost Renishaw rám jízdního kola.

„Chtěli jsme jít cestou něčeho, co dosud nebylo realizováno. Navíc koloběžky v současné době zažívají obrození, spousta lidí na nich jezdí, což nám také připadalo přitažlivé. Doposud jsme nenarazili na informaci, že by někde ve světě existovalo něco podobného,“ uzavřel další člen týmu Petr Štefek.

V současné době technici konstruují druhou generaci koloběžky, v červnu se má být zahájena výroba 3D tiskem, v srpnu by měla být koloběžka provozuschopná a představit ji tvůrci chtějí na říjnovém Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.