Réunion, tropická Francie, zve i zbytek Evropy

Réunion

Réunion Zdroj: Libor Budinsky

Réunion je vlastně obrovská činná sopka, jejíž naprostá většina leží skrytá pod mořskou hladinou. Ale protože už tisíce let soptí jen na jednom místě a navíc velmi uměřeně, stal se tropický ostrov nedaleko Madagaskaru jednou z nejzajímavějších destinací aktivní dovolené. Nabízí úchvatné horské scenérie a tropickou přírodu.

Divoký ostrov byl dlouhou dobu pustý, domorodci tam nikdy nežili, a i když Réunion znali arabští námořníci plavící se ze Zanzibaru na jih Afriky, nikdy se ho nepokusili osídlit. A tak ostrov připadl Francii, která ho zabrala v roce 1638 a nazvala ho Bourbon – nikoli podle whisky, ale podle francouzského královského rodu. A přestože se později přejmenoval na Réunion, což vlastně znamená sjednocení, slovo bourbon se na ostrově hojně používá a jmenuje se tak například i místní pivo.

RéunionRéunion | Libor Budinsky

Tolerance na prvním místě

Réunion je stále francouzský, vlastně je to kus Evropské unie u afrických břehů. A protože sem od 17. století přicházeli za prací lidé z celého světa, najdete tu multikulturní mix nejrůznějších národů, které spojuje společný domov a francouzština. „Vedle sebe stojí kostel, mešita či hinduistický chrám a snad s výjimkou muslimů se všichni mísí dohromady, takže hlavně mezi dětmi tu najdete všechny odstíny pleti a nikomu to nepřijde nijak divné či nenormální. Réunion je symbolem obrovské tolerance,“ vysvětluje atmosféru ostrova Libuše Cyprien, Češka, která na Réunionu žije a podniká už deset let. Ostatně právě v posledních letech popularita Réunionu prudce roste a na ostrov se stěhuje spousta nových lidí. Zatímco v roce 1830 žilo na Réunionu jen sto tisíc lidí a na konci druhé světové války jen 200 tisíc, dnes už má ostrov 850 tisíc obyvatel. „Je to prostě Francie v tropech. Máme tu francouzské školství, francouzskou zdravotní péči či francouzské silnice, ale současně žijeme v nádherné tropické přírodě sopečného ostrova,“ vyzdvihuje hlavní trumfy Réunionu Libuše Cyprien.

RéunionRéunion | Libor BudinskyRum arrangé. Speciální digestiv vzniká dlouhodobým louhováním ovoce či zeleniny v místním třtinovém rumu

Z Francie do Evropy

Jako turistická destinace nebyl Réunion nikdy příliš známý. Důvod je jednoduchý: jako francouzský department byl vždycky relativně dražší než další tropické destinace v podobě Mauricia či Zanzibaru. Navíc si ho Francouzi drželi pro sebe. Nejsou zde luxusní hotelové resorty, turistický ruch byl spíše založen na rodinném principu – Francouzi z Evropy si zde pronajímali pokoje či celé domy a ročně na ostrov přijíždělo jen 400 tisíc turistů. Situace se změnila v roce 2006, kdy zde propukla krátkodobá „komáří“ epidemie způsobující svalové a kloubní bolesti, což od plánované dovolené odradilo spoustu Francouzů a ostrov zel prázdnotou. Proto Réunion začal hledat nové trhy, a tak se vlastně konečně otevřel zbytku Evropy.

RéunionRéunion | Libor Budinsky

Aktivní dovolená

Na Réunion se jezdí hlavně za poznáním a dobrodružstvím. Díky poměrně nedávné sopečné činnosti jsou zdejší hory velmi vysoké, divoké a sopky stále funkční. Ale nebojte se, žádné nebezpečí zde nehrozí. Jedním z oblíbených horských center je Cilaos, kam se musíte vyšplhat ze Saint Luis po silničce s více než čtyřmi sty prudkých zatáček – zde ve výšce 1200 metrů vládne úplně jiné klima a dokonce se zde pěstuje i réva a vyrábí víno.

RéunionRéunion | Libor Budinsky

Přestože místo proslulo jako lázeňské středisko a hosté se sem až do roku 1933, kdy vznikla výše zmíněná silnice, museli vynášet, dnes jde hlavně o centrum aktivní dovolené, neboť odtud se vyráží na treky (na ostrově je tisíc kilometrů značených tras, které vedou nejen skrz hory a sopky, ale také tropickým deštným pralesem, kde můžete obdivovat pestrobarevné květy desítek druhů orchidejí) či na cyklistické vyjížď ky a kaňoning. Cilaos leží v obrovské kaldeře, pozůstatku staré sopky, která vytvořila jakýsi přírodní amfiteátr. Podobné krátery jsou na Réunionu ještě dva – Salazie a Matafe, kam ovšem nevede silnice a celé místo představuje neporušený a zapomenutý svět. Na ostrově samozřejmě nechybí ani romantické pláže – ty nejhezčí, chráněné korálovým útesem, který vytváří u pobřeží mělkou a bezpečnou lagunu, najdete především v okolí městečka Saint Gilles na západním pobřeží.

RéunionRéunion | Libor BudinskyRéunion se v minulých letech otevřel i zbytku Evropy

Rum, rum a zase rum

Při poznávání Réunionu nesmíte zapomenout ani na řadu gastronomických specialit, které jsou díky Francouzům dovedené k dokonalosti. Skvělé jsou například líčka z ryby zubatice či oblíbený klokaní steak, ale také chřest připravený jako créme brulée či famózní místní ananas Viktoria, který patří k nejsladším a nejlahodnějším ananasům na světě. A pak je tu třtinový rum, ze kterého se připravují nejen speciální punče s tropickým ovocem (třeba citronové, mangové či ananasové), ale také zvláštní digestiv zvaný rum arrangé, který vzniká tak, že se v rumu po dlouhé týdny až měsíce louhuje nejrůznější ovoce či zelenina – od pečených banánů až po chilli papričky.

Kde bydlet

Zajímavým hotelem na západním pobřeží u krásných pláží je Boucan Canot hotel postavený v kreolském stylu s krásnou terasou a výhledem na moře. V Cialosu se můžete ubytovat v příjemném hotýlku s vinným sklípkem Tsilaosa hotel. Na druhé straně ostrova můžete vyzkoušet „safari“ hotel s překrásným výhledem Diana Dea Lodge. Další informace o ostrově najdete na reunion.fr.

Co navštívit

RéunionRéunion | Libor BudinskyVanilková farma

Jak na ostrov

Na Réunion se létá většinou přes Paříž. Znalci doporučují využít služeb společnosti Air Mauritius, která má příjemný palubní servis a slušné ceny – letenka z Prahy vyjde zhruba na 23 600 korun, přičemž lze návštěvu Réunionu spojit s pobytem na vyhlášených plážích sousedního ostrova Mauricius.