Rodiny půjdou po stopách lýkožrouta

Geocaching. Hra, která ve světě získává na popularitě, dorazila na Šumavu.

„Rychlé šípy budou dnes indiáni a náš klub bude útočit na jejich tábořiště.“ Známá pětka z Foglarových románů hrála nejrůznější hry. Ale geocaching? To Mirek Dušín a jeho kamarádi neznali. S tím ovšem teď vyrukovala správa Národního parku Šumava, která připravila hru pro celé rodiny. Ve světě je tato hra velmi populární a už se do ní zapojily desetitisíce lidí. V Čechách zatím není moc známá, přesto správa parku doufá, že si k dětem i dospělým najde cestu a z geocachingu se na Šumavě stane tradice.

Lýkožrout smrkový

„Projekt v podobě multicache, tedy systém více úkrytů, kdy jsou k odhalení třeba určité znalosti, má název Lýkožrout smrkový 2009. Účastníci poznají formou kvízu informace ze životního cyklu lýkožrouta smrkového – správná odpověď je zavede k další krabičce. Na prvních sto úspěšných hráčů čeká odměna,“ říká Lenka Dvořáková z Národního parku Šumava. „Tomu říkám dobrý nápad. Lidé se dostanou do přírody, děti to určitě taky potěší, doufám, že to nebude poslední projekt, který Národní park Šumava připraví. Už jsem o tom slyšel a zní to docela lákavě. Podobné hry jsme hráli jako děti na táborech a vždy jsme se u toho skvěle bavili,“ těší se na hru Miroslav Novotný ze Železné Rudy.

Akce není jen pro obyvatele Šumavy, ale pro všechny návštěvníky parku. Vedení doufá, že se hry zúčastní hodně lidí a v budoucnu budou moci další hry připravit. A jak funguje hra geocaching ve světě? Prostřednictvím internetu se mohou do této hry zapojit tisíce lidí po celém světě. Funguje díky přesnosti dnešních GPS systémů a možnosti výměny informací o nově založených skrýších mezi účastníky hry. Jedni vymýšlí a skrývají, druzí hledají. Obecně řečeno, hra spočívá v tom, že někdo na neznámé místo ukryje schránku, které se v angličtině říká cache – v češtině „keš“. Na internetu zveřejní její souřadnice a různé doplňující informace. Ostatní potom tuto schránku pomocí navigačních přístrojů hledají. Místa, kde jsou skrýše (cache – keše), jsou obvykle něčím zajímavá, význačná nebo historicky významná.

Jak začít?

Účastník hry se zaregistruje přes webový portál Geocaching. com, zde získá souřadnice a může vyrazit do terénu. Po nalezení skrýše hráč zapíše informaci o nálezu do logbooku (notýsek – zapisuje se do něj jméno, datum, dojmy apod.), který leží přímo v nalezené keši – schránce. Hráč si může něco z obsahu schránky vybrat a výměnou do keše vložit i něco svého. Po návratu svůj nález anebo i neúspěch oznámí internetovému serveru geocachingu.