Rödl: Plzeňských kmotrů se nebojím

Po devatenácti letech Pavel Rödl vystoupil z ODS. V komunálních volbách se postaví proti ní – jako nezávislá jednička na kandidátce strany Občané.cz

Znechucení politikou. Manipulace při hlasování. Mafiáni – Pavel Rödl v otevřeném rozhovoru o poměrech v plzeňské ODS.

Proč jste vystoupil z ODS?

ODS už není stranou, do které jsem před devatenácti lety vstupoval. Vážím si pana Nečase, ale reforma ODS nemůže být vedena shora. Musí se začít od jednotlivých místních sdružení. Ty jsou plná lidí bez vlastního názoru, kteří při hlasování zvedají ruce tak, jak jim to někdo poručí. Ti, kteří měli vlastní názor a vize, tak už znechuceně odešli.

Můžete říct konkrétní případ?

Na místním sněmu ODS na Doubravce při hlasování téměř nedostal důvěru pan Nečas. Jeden z těch, který ty ostatní řídí, si odskočil na záchod a všichni ostatní prostě čekali na to, jak bude hlasovat. Když tam nebyl, tak nehlasovali. To jsou lidé, které politika vůbec nezajímá, jen slepě dělají, co jim kdo řekne. Když jsem šel z jiného sněmu, tak stáli na chodbě dva kluci – členové ODS. Mezi sebou si povídali, že už se jim na ty tři stovky za hlasování vykašlou, protože je to nebaví. ODS v Plzni ovládá několik málo lidí, kteří ji využívají ve svůj vlastní prospěch. Je to klasické propojení politiky s podnikáním.

Jak dochází k tomu propojení?

V některých případech dochází k poškození zájmu města ve prospěchněkterých podnikatelů.

Dříve takové problémy nebyly?

Byly. Začaly asi před dvanácti lety. Jejich intenzita narůstala, nebo klesala. Když ale sedím na radnici, tak do nich lépe vidím. V poslední době už pro mě osobně byly neúnosné.

O jaké podnikatele se jedná? V médiích se objevila jména Jurečko, Štrunc a Kopáček.

Nechci je jmenovat, ale byl jsem na ně tázán, a rozhodně jsem ta jména nevyloučil.

Mirek Topolánek je označil za kmotry, čili vlastně mafiány. Nebojíte se odplaty z jejich strany?

Nemyslím si, že to jsou natolik kmotři, aby dospěli k takovým metodám. Kdybych se měl bát, tak bych nemohl dělat vůbec nic.

Jaká byla reakce těch nejvyšších straníků v Praze nebo v Plzni?

Z Prahy k žádnému kontaktu nedošlo. Na místní úrovni ano. Někteří mě přemlouvali. Do jisté míry to bylo i citové vydírání.

Jak vás napadla strana Občané.cz?

Nechtěl jsem převlékat kabát a kandidovat jen jako nezávislý. Původně jsem chtěl založit občanské sdružení. Ale to bych musel získat přes dvanáct tisíc podpisů, abychom mohli k volbám. To by se nám nepodařilo dát do kupy. Tak jsem hledal politickou stranu, která by respektovala moji nezávislost. Jeden můj známý má kontakt na předsedu strany Občané.cz Petra Havlíka.

Nemyslíte, že poměry v Občané.cz budou za dva roky stejné jako jsou teď v ODS?

Nejsem členem. I kdyby k tomu došlo, tak to půjde mimo mě. Jak vidíte svoje šance ve volbách? Budeme jednou z pravicových stran, která bude skládat vládnoucí koalici.