Roman Staněk: Samoříditelná auta a mobily změní svět

Roman Staněk, GoodData.

Roman Staněk, GoodData. Zdroj: Jan Sedlak

Roman Staněk se často prezentuje jako člověk, který v oblasti nových technologií vidí budoucnost. Dalo by se říci, že mu to vychází. Jeho dřívější firmy NetBeans a Systinet dnes vlastní Oracle, respektive HP, a do současných GoodData už posbíral investice ve výši 101 milionů dolarů. Z této úspěšné pozice Staněk předvídá jednu věc: samoříditelné automobily v následujících letech zcela zásadně změní celou oblast.

„Co mě obchodně mrzí? Že jsem nezaložil Uber,“ řekl Staněk během svého včerejšího vystoupení na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze. „Dnes je možné ovládat reálný svět mobilem a tím si ho i překonfigurovat. Máme dálkový ovladač na reálný svět. Vždy jsme se přizpůsobovali reálnému světu a teď se svět bude přizpůsobovat nám,“ doplnil.

Tímto způsobem už Uber začíná fungovat. Skrze mobilní technologie se spojují zákazníci s řidiči a tak dále. Staněk si nicméně myslí, že firmy tohoto typu půjdou ještě mnohem dále. „Samoříditelné auto je něco, co tady bude a změní to svět. Vyjdu ráno z baráku, tam bude čekat auto a odveze mě. Tohle bude něco, co si ještě hodně lidí ani neumí představit.“

A změní to nejenom auta

Takový způsob přepravy může změnit hodně věcí. Začne se výrazně investovat (jakože už investuje) do nových druhů napájení, budou se stavět chytré silnice, nové generace mobilních sítí, čidla budou sbírat hromady dat z okolí a zřejmě se zásadně změní byznys automobilek. Společně se autem, které nemusíte řídit, se totiž nejspíše změní také přístup k vlastnictví. Pokud bude možné si skrze mobil objednat odvoz a ten za chvilku díky chytré silnici a sběru dat přijede, není nutné takové auto vlastnit.

Podobné revoluce lze očekávat i v dalších oblastech, třeba nakupováni a doručování zboží a potravin. Skrze mobilní aplikaci si objednáte nákup na celý týden, objednávku vyřídí algoritmy, naloží je do chytrého auta a to se pak opět díky algoritmům a z pracování dat co nejkratší a nejrychlejší cestou dostane k vám domů.

„Budou se dát dělat věci, které jsme dříve dělat nemohli. Minimálně v Americe se do pěti let začnou transformovat třeba nemocnice,“ doplnil k tématu „dálkového ovládání světa“ Staněk.

Revoluční NetBeans a Systinet

Úspěšný český technologický podnikatel, který dnes v GoodData zaměstnává tři stovky lidí (150 v Praze a Brně, zbytek pak ve Spojených státech), měl vizionářské myšlenky vždy a své firmy často řadí mezi revoluční ve své době.

„O tom jednou napíšu knížku, NetBeans byla revoluční firma v mnoha ohledech. Rizikový kapitál v Praze v roce 1997…,“ uvedl na VŠE Staněk. „Dělalo nás to asi 15 lidí a některým z konkurentů jsme zničili byznys plány.“

Samoříditelné auto je něco, co tady bude a změní to svět. Vyjdu ráno z baráku, tam bude čekat auto a odveze mě.

NetBeans je od začátku zdarma dostupné vývojové prostředí pro jazyk Java, které ve své době začalo konkurovat zavedeným produktům od IBM (Eclipse), Borlandu, Microsoftu či Symantecu (Visual Café). Staňkův tým nicméně svůj nástroj uvolnil zdarma, což nakonec velkým hráčům jejich aktivity zásadním způsobem podkopalo.

„Nevědomky jsme objevili oblast, kde se dá na velikány zaútočit. Velkým obrům se dá konkurovat v tom, v čem mají mezery a s čím nemohou nic dělat,“ popsal Staněk. NetBeans byl sice dle jeho slov pomalý nástroj, ovšem byl zdarma a lidé po celém světě ho mohli hned zprovoznit a zkoušet si v něm svůj první vývoj v Javě. IBM a spol. na to nemohly jednoduše zareagovat, nemohly udělat pomalý nástroj. „Oni to viděli, ale nemohli s tím nic dělat.“

Za revoluční Roman Staněk považuje také firmu Systinet, kterou později prodal za 105 milionů dolarů. Systinet v době, kdy byl internet v rané fázi, vyvíjel technologie pro komunikaci aplikací se servery. „Dnes je běžné, že mobilní aplikace neustále komunikují se vzdálenými stroji, tehdy ale web services byla inovativní novinka,“ věří Staněk.

A ta burza platí

Současný projekt GoodData odstartoval v roce 2008. Myšlenka byla jasná: přenést analýzu dat do cloudu ve formě služby. To dle Staňka bylo opět revoluční, protože v době 2008 cloud ještě nic moc neznamenal a navíc se i dnes některé firmy zdráhají data pustit ven.

O GoodData a dalších záležitostech si můžete přečíst v našem nedávném rozhovoru s Romanem Staňkem. Psali jsme i článek o tom, jak v GoodData vyvíjejí vlastní technologie.

Staněk i nadále počítá s tím, že GoodData vstoupí na newyorskou burzu. „Vstup na burzu nezáleží na mě, ale na investorech, jestli budou mít zájem investovat do firem tohoto typu, nebo ne. Někdy mají šest měsíců zájem a pak už zase ne,“ popsal český podnikatel.

„Samozřejmě náš cíl je se na burzu dostat. Už jsme z VMwaru najali i nového finančního ředitele, který něco podobného dělal.“ A co potom? Podle Staňka se 90 procent hodnoty firmy buduje po vstupu na burzu, plánuje tedy v GoodData nadále zůstat.