Roman Švantner: Nový zákon o ochraně ovzduší změní život statisícům domácností

Stovky tisíc českých domácností čeká výměna kotle na tuhá paliva za nový, vyhovující přísnějším ekologickým normám. Důvodem je novela zákona o ochraně ovzduší, která vstoupí v platnost 1. září 2012. Na to, co čeká majitele kotlů na tuhá paliva, jsme se zeptali Romana Švantnera, produktového manažera společnosti ENBRA, která se zabývá technickým zařízením budov.

Na co se musí majitelé starších kotlů od září připravit?

Mnoho českých domácností bude muset vyměnit svůj stávající kotel za nový. Díky platnosti novely zákona o ochraně ovzduší již v roce 2022 nebude možné provozovat současné kotle na tuhá paliva, které přísnějším emisním normám nevyhovují. V praxi tedy lidé budou muset investovat do nového kotle s nižšími emisemi. Získají však modernější, úspornější a ekologičtější zařízení.

Proč bude nutné staré kotle vyměnit?

Novela zákona o ochraně ovzduší nařizuje od července 2017 nutnost pravidelných revizí kotlů na tuhá paliva. Až od 1. 1. 2022 však budou mít domácnosti povinnost na základě těchto revizí prokázat, že jejich kotel normám vyhovuje a splňuje podmínky třetí emisní třídy. V opačném případě jim bude hrozit pokuta až 50 000 korun. Kontrolním orgánem přitom bude příslušný obecní úřad. Zákon vlastně provozování starších nevyhovujících kotlů přímo nezakáže, v praxi však už jejich provoz nebude kvůli velkým sankcím možný a lidé si budou muset pořídit kotel nový.

Zmínil jste emisní třídy kotlů. Co přesně tato označení znamenají?

Emisní třídy specifikují účinnost a míru vypouštěných emisí kotlů na tuhá paliva podle normy ČSN EN 303-5. Současné kotle první a druhé emisní třídy jsou již považovány za zastaralé, od ledna 2014 je již nebude možné koupit a od roku 2022 ani provozovat. V té době už bude možné používat jen úspornější a ekologičtější kotle třetí a vyšší emisní třídy. Ty jsou samozřejmě v prodeji už dnes. Pokud si tedy lidé pořizují nový kotel a nechtějí jej po deseti letech opět měnit za nový, měli by dát těmto modernějším zařízením přednost.

Jak lidé poznají, že nový kotel přísnější normu splňuje?

O tom, jaké emisní třídy kotel splňuje, by měl poskytnout informace každý kvalitní prodejce. Patřičné informace jsou také uvedeny v technických specifikacích daného zařízení. Pravdou však je, že kotle, které přísnější emisní normy splňují, se v současnosti hledají hůře. Výrobci jich zatím na trhu moc nenabízejí.

Na co by si lidé ještě měli při výběru kotle dávat pozor?

Někteří výrobci začínají nabízet takzvané přestavbové sady, s jejichž pomocí je možné starší kotel modifikovat tak, aby třetí emisní třídě vyhovoval. Koupě kotle první a druhé emisní třídy a následné pořízení přestavbové sady však nemusí být v delším časovém horizontu finančně výhodné. Zákazník si totiž nejdříve koupí nový kotel s nižší emisní třídou a pak musí ještě investovat do přestavbového kitu. Navíc tato přestavba nemusí být jednoduchá. Osobně bych proto vždy doporučoval investici do moderního kotle, který již dnes přísnější normy splňuje.

Jak se osobně díváte na nutnost výměny kotlů? Budou nové kotle dražší?

Cílem nových předpisů je mimo jiné i zlepšení ovzduší v menších městech a na vesnicích, kde se často topí tuhými palivy. Moderní topná zařízení by životní prostředí v těchto obcích mohla výrazně zlepšit. Modernější kotle jsou navíc účinnější a úspornější, jejich koupě se proto domácnostem vyplatí. Investice do nového kotle nebude tak velkým zásahem do rodinného rozpočtu, jak se někdy tvrdí. Na trhu jsou již k dostání i poměrně levné kotle na uhlí či dřevo s nízkými emisemi podle požadavků zákona.