Rostliny „slyší“, že je něco požírá

housenka, ilustrační foto

housenka, ilustrační foto Zdroj: Fir0002, wikimedia

Housenka kousající listy dokáže rostliny pořádně vystrašit a přimět je k obraně. Vědec Rex Cocroft z Univerzity v Missouri prokázal překvapivé zjištění, že pokud rostliny „zaslechnou“ nebezpečné zvuky, začnou produkovat obranné chemikálie. Přišel na to tak, že zaznamenával zvuky a chvění, které vyvolávala housenka hodující na listech drobné plevelné rostliny z čeledi brukvovitých, známé jako huseníček rolní.

Záznam pak přehrával jiné skupině huseníčků, jejichž listy do kontaktu s housenkou nepřišly. Po 24 až 48 hodinách Cocroft porovnal chemické složení listů a nestačil se divit: jak požírané rostliny, tak ty, jež požírání jen „slyšely“, vykázaly zvýšenou hladinu glukosinolátů a antokyanů, tedy látek, které měnily chuť listů na hořkou či hořko-kyselou, což živočichy obecně odrazuje od konzumace.

Zvuky, respektive vibrace způsobené žvýkáním housenky způsobily změny v metabolismu rostlinných buněk,“ vysvětlila doktorka Heidi Appelová, jež se na studii podílela. Kontrolní skupina rostlin, kterou vědci vystavili vibracím simulujícím vítr a zvuky běžného hmyzu, chemické změny v listech nevykázala. Teď už zbývá jen zjistit, jakým způsobem huseníček rozeznává zvuky a chvění, které ho ohrožují.

Rostliny vyvinuté v laboratoři