Rozhodčí soud zamítl žalobu státu o 30 milionů korun na RPG

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v rozhodčím řízení zamítl žalobu státu o 30 milionů korun smluvní pokuty na RPG Industries. Převodem bytů OKD na RPG Byty podle soudu nebyla porušena privatizační smlouva. Informoval o tom Pavel Kočiš, mediální zástupce Zdeňka Bakaly, který je majitel padesátiprocentního podílu investiční společnosti BXR Group, jež vlastní RPG Industries. RPG Byty je její dceřiná firma, která vlastní, pronajímá a spravuje asi 45 tisíc bývalých bytů OKD na Ostravsku. Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí reagoval, že ministerstvo v nyní nález studuje a zvažuje další kroky.

Podle Kočiše je rozhodčí nález v pravém slova smyslu přelomový, a končí tím celá kauza bývalých bytů OKD. „Výrok soudu lze shrnout do jediného souvětí - RPG Industries se nedopustila ničeho, co by porušovalo privatizační smlouvu či zákony, stát musí uhradit soudní náklady i náklady právního zastoupení RPG Industries,“ uvedl v tiskové zprávě Kočiš. Podle něj z rozhodnutí soudu vyplývá, že bývalý bytový fond OKD je po právu majetkem RPG Byty. „Privatizační smlouva výslovně nezakazovala rozdělení Karbon Investu a přechodem bytového fondu na RPG Byty nebyl porušen zákon ani privatizační smlouva,“ uvedl Kočiš.

Postup ministerstva je prý skandální

Předseda sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček řekl, že názor sdružení zůstává stejný. „Bylo to v rozporu s privatizační smlouvou, za tím si stojíme,“ řekl Macháček. Sdružení podle něj žádalo po ministerstvu financí znění žaloby, avšak ministerstvo ji odmítlo vydat. „Chtěli jsme vědět, co napadli a jakým způsobem, jestli žaloba bude mít šanci uspět. Musíme to teprve prozkoumat, ale považujeme to za podezřelé. Celé to působí dojmem, že to byl ze strany ministerstva spor jenom na oko,“ řekl Macháček. Právní zástupkyně sdružení Hana Marvanová uvedla, že spor považuje za manipulaci s veřejným míněním. „Ta argumentace je skandální, skandální je i postup ministerstva. Nevíme, čím argumentuje, ministerstvo nám tají obsah žaloby, takže nájemníci ani my, daňoví poplatníci, nesmíme vědět, co je předmětem sporu, a pak se dozvíme jen argumentaci druhé strany, která ze sporu dělá své vítězství,“ řekla Marvanová.

Zaorálek: Ministerstvo se dohodlo s RPG

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, který se v kauze bytů OKD angažuje, řekl, že se jedná o jasný podvod. „Na začátku je fakt, že vládní strany jsou placeny panem Bakalou. Pan (ministr financí Miroslav) Kalousek nám odmítl poskytnout argumenty, s jakými ministerstvo do sporu šlo. Jsem si jist, že je dohoda mezi ministerstvem a RPG Byty,“ řekl Zaorálek. Jedná se podle něj o nejjednodušší způsob, jak přihrát byty Bakalovi. „Celé je to komedie, dostali to tam, kde to potřebují mít,“ řekl. Tvrzení, že kauza bytů OKD končí, označil za lži. „Samozřejmě, že kauza nekončí. Jen ukázala, jak to vypadá, když vládní strany dostávají miliony od pana Bakaly,“ dodal Zaorálek. Bakala loni oznámil, že před volbami daroval ODS, TOP 09 a VV dohromady 28,5 milionu korun.

Bakala:Jde o příklad vzorně řízené investice

Bakala rozhodnutí soudu přivítal. „I těm největším pochybovačům musí být po dnešku jasné, že bývalé byty OKD jsou příkladem vzorně řízené investice do sociálně velmi citlivé oblasti nájemního bydlení,“ uvedl v tiskovém prohlášení Bakala. Podle Kočiše z verdiktu soudu také vyplývá, že společnost RPG Byty má neomezené právo zřizovat zástavní právo k budovám s bývalými byty OKD. „Z privatizační smlouvy nevyplývá povinnost nabídnout nájemníkům bytové jednotky k odkoupení. Tato povinnost by nastala pouze v případě, kdy by se RPG Byty sama a dobrovolně rozhodla bytovou jednotku prodat. Protože však tato situace nenastala, neexistuje ani povinnost nájemníkům byty nabízet,“ uvedl Kočiš.

Sdružení BYTYOKD.CZ podalo letos v březnu trestní oznámení na neznámého pachatele, protože se domnívá, že v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 možná Česko utrpělo škodu 20 miliard korun. Stát za podíl v OKD dostal od společnosti Karbon Invest 4,1 miliardy korun, podle sdružení byla skutečná cena několikanásobně vyšší.