Ruce maséra pomohly do Ligy mistrů

Strakonický fyzioterapeut Petr Kollros působí u staré gardy fotbalistů Slavie Praha i týmu herců a zpěváků Amfora.

Když za ním přijdete do jeho strakonického fitness centra, pravděpodobně vás Petr Kollros přivítá v teplákovce se znakem fotbalistů pražské Slavie.
Je to jeho milovaný klub. Na zdech má fotky, a když vypráví o úspěších pražského celku, mluví v první osobě množného čísla. „Jsem kovaný slávista,“ netají se bývalý reprezentant v plavání a dnes známý fyzioterapeut Petr Kollros.
Dříve sledoval slávistické počínání v roli fanouška. V současné době také občas přiloží ruku k dílu a směle si může říct, že pomohl k zatím jedinému postupu Slavie do Ligy mistrů. Nebyl na trávníku ale u masérského stolu. „Vytáhl si mě trenér Jarolím,“ vzpomíná dvaapadesátiletý Kollros na dva roky starou událost. Bylo to před odvetou předkola s Ajaxem Amsterodam. „Standa Vlček měl natržené lýtko a já mu to spravil,“ popisuje. Vlček pak dal dva góly. Pražané zvítězili 2:1 a postoupili.
Připsal si jeden z největších úspěchů v roli fyzioterapeuta. Jeho vlastní sportovní kariéra jich však byla plná. S plaváním začínal na tehdy otevřeném bazénu na sádkách pod strakonickým hradem a dotáhl to až k čtyřiadvaceti titulům mistra Československa v různých stylech.
Stal se vítězem Evropského poháru. Lámal tehdejší československé rekordy a olympiáda v Moskvě v roce 1980 mu unikla o vlásek. „Byl jsem tehdy v nominaci. Půl roku jsem trénoval na Kavkaze s ruskou komandou, ale týden před olympiádou jsem si při lehkém fotbálku zlomil palec a nikam jsem nejel,“ vzpomíná.
V osmdesátých letech plaval v kategorii Masters, kde se střetávají plavci, kteří se účastnili mistrovství Evropy či světa a objel takřka celý svět.
Jenže plavat nešlo věčně. Když ukončil kariéru, studoval na vysoké škole. Je učitelem zeměpisu a tělocviku, diplomovaným trenérem a na medicíně absolvoval masérský kurz.
Po revoluci si otevřel v rodných Strakonicích fitness centrum, které provozuje dodnes. „Před olympiádou v roce 1992 v Barceloně tady ladili formu reprezentanti Číny,“ připomíná. Půjčil jim své fitness centrum a od profesora zdravotního oddělení jejich sportovního centra se naučil další techniky, které dál rozvíjel.
Jako fyzioterapeut je vyhlášený. Byl masérem v taneční show Bailando a chodí za ním sportovci nejen ze Strakonic.
Jedním z nich byl i nedávno zesnulý slávistický fotbalista František Veselý. I díky němu se stal Kollros masérem staré gardy Slavie a fotbalového týmu herců i zpěváků Amfora. „Jezdil za mnou asi rok a půl skoro každý týden na masáž,“ líčí Kollros.
Pojilo je velké přátelství, i když mezi nimi byl čtrnáctiletý věkový rozdíl. „Franta Veselý byl naprostý profesionál i v pokročilém věku. Ve své kariéře byl k sobě hodně tvrdý, aby něco dokázal. V tom jsme si byli podobní. Byl také plný elánu a života,“ popisuje.
O to víc všechny překvapilo, když zemřel náhle v noci ze čtvrtka 29. na pátek 30. října loňského roku ve věku čtyřiašedesáti let. Petra Kollrose to možná překvapilo ještě víc než ostatní, protože na pátek si u něj Veselý objednal masáž. „Ještě ve čtvrtek v deset večer mi telefonoval, že přijede a že mi přiveze nějaký dárek,“ vypráví Kollros. Ráno si už jen přečetl na internetu, že František Veselý zemřel. Petr Kollros nadále působí u staré gardy Slavie i Amfory a už se těší na další ročník tradičního silvestrovského derby mezi Spartou a Slavií. „Byl to boj na krev. I ty starší generace to hodně prožívají,“ usmívá se při vzpomínce na to poslední, které skončilo 4:4.