Rudy Linka: Poslouchám jen dobré noty

Poradit, povzbudit a inspirovat. Tyto úkoly si dal jazzman Rudy Linka, když v novohradské Rezidenci vyučoval mladé kytaristy.

Tři kluci s elektrickými kytarami, nejstaršímu je třiatřicet a nejmladšímu šestnáct let, zkoušejí postupně stejnou píseň. Na kontrabas s nimi hraje Američan Dan Fabricatore. Rudy Linka, Čech žijící v New Yorku a chalupařící na Šumavě, jeden z deseti nejlepších světových kytaristů, pozorně naslouchá a luskáním prstů udává rytmus.
„Dobře pracuješ s tónem, zpíváš kytarou, což je úplně fantastický,“ říká sedmnáctiletému Jakubovi Vančurovi z Českých Budějovic. Student Českého reálného gymnázia se s jazzem teprve seznamuje, jinak hrává funky s kapelou Good Mood.
Také o rok mladší Štěpán Klíma z Tábora jazz zatím spíš poslouchá, než hraje. „Jazz je nejtěžší žánr, v mém věku každý hraje punk rock, protože je nejjednodušší. Ale Rudy je příjemný a dobrý učitel, tak se od něj chci něco naučit,“ vysvětluje mladík.
Způsob, jak vyučovat jazz, se podle Linky podstatně odlišuje od výuky klasické hudby. „Já poslouchám jen ty dobré noty, špatné mě vůbec nezajímají. To je rozdíl mezi jazzem a jinou hudbou. Když v klasické uděláš chybu, tak je všechno špatně, úplný konec. V jazzu se může stát plno chyb, ale nejvíc záleží na tom, aby člověk věděl, co chce hrát, co chce ze sebe dostat. Je tam hrozně moc filozofie,“ shrnul učitel, který je zároveň organizátorem festivalu Bohemia Jazz Fest. Zaznamenal, že za pět let se jazzové publikum v Čechách rozrostlo, a chce vychovat i mladé hráče. Lekce v Nových Hradech jim dával zdarma.
Strojař Josef Panský přijel na kurz z Písku. Na kytaru hraje deset let a chtěl nový impuls, jak dál. „Jazz je hlavně svoboda. Nepodléhá módním vlivům, základní struktura je prověřená desítkami let,“ popsal oblíbený žánr.
Rudy Linka, který workshop uspořádal při svém turné po Evropě, je označil za rozené muzikanty, kteří mají srdce na správném místě. „Chci je nasměrovat a dát jim inspiraci, aby doma měli chuť se do toho pustit ještě víc,“ zdůraznil. Sám měl prý štěstí na dobré učitele a kolegy, kteří byli otevření a nehráli si na všeznalé. Chuť učit se od druhých, a to i od svých studentů, považuje Linka za dobrý klíč k životu.
Talent i nasazení pak v Nových Hradech poměřili mladí jazzmani z České republiky a Německa, kteří se přihlásili do projektu JazzPrix. Hlavní cenu, což je deset tisíc eur, vyhrála německá skupina Heiko Fischer Quartett, za druhé místo dostala česká kapela Emperor Penguin tři tisíce eur. Do soutěže se mohly hlásit kapely s věkovým průměrem do pětadvaceti let. Vybraní vystoupí při příštím ročníku Bohemia Jazz Fest, což pro ně bude mimořádná příležitost zahrát si vedle velkých jazzových hvězd.