Růžová košile mi nosí štěstí ve volbách, říká Petr Cvik

Volba Petra Cvika primátorem Frýdku-Místku bude jen formalita. Zástupci ČSSD podepsali s lidovci a Věcmi veřejnými koaliční dohodu i se jmenným obsazením nové městské rady.

Petr Cvik si na oficiální fotografování bere vždy růžovou košili. Chodí v ní k volbám a také při rozhovoru se Sedmičkou ji měl na sobě. A důvod? Před dvěma lety mu ji manželka přichystala v den voleb do krajského zastupitelstva, a Cvik v nich uspěl. „Od té doby je růžová moje volební košile. Beru si ji k volbám a vždy, když mi v politice o něco jde,“ vysvětluje Cvik. V nejbližších dnech ho čeká další úspěch. Po prvním jednání zastupitelstva se stane primátorem města. Jistě při tom bude mít růžovou košili.

Co byste dělal, kdyby sociální demokracie ve Frýdku-Místku nezvítězila, ale prohrála?

Nastoupil bych do školy, kde jsem předtím učil. Mrzel by mne samozřejmě volební neúspěch, ale jinak bych s tím neměl problém. Naopak se mi představa, že bych se měl vrátit za katedru, docela zamlouvala. Ta práce mě hodně bavila. A paní ředitelka říkala, že by mne brala.
Chce se vám do toho vládnutí? Cítíte se na to?
Beru to jako velkou výzvu. Nebýt osmileté zkušenosti na postu místostarosty a náměstka primátora, tak bych si asi netroufal. Podobně pro mne byla odrazovým můstkem do politiky má přechozí osmiletá zkušenost z práce ve školství a v novinách. Bez ní bych se na funkci místostarosty taky necítil. Teď si uvědomuji, že mám velikou zodpovědnost, a také to, že nastupuji po Evě Richtrové. Ta nastavila laťku vysoko. Byla velmi dobrou primátorkou.

S Evou Richtrovou jste byli domluveni, že ji nahradíte, už před volbami. Chybělo jen volební vítězství. Překvapilo vás?

Předvolební období bylo kvůli občanským demokratům, kteří byli hodně agresivní a útoční, náročné. Byli jsme pod obrovským tlakem. Zvládal jsem to díky podpoře manželky, za což jí moc děkuji. Úspěch, který jsme nakonec měli, byl ale fenomenální. Ano, překvapil nás a hlavně potěšil.

Nepocházíte z města, kterému budete vládnout. Jak se vám vlastně Frýdek-Místek líbí?

Pocházím z východních Čech, z Rychnova nad Kněžnou. Do dvaadvaceti let jsem žil v Žamberku. Pro kluka z dědiny v Orlických horách byl Frýdek-Místek šok. Ale zvykl jsem si a začal ho mít rád. Mimo jiné i proto, že jsem měl příležitost podílet se na jeho proměně. Potěšil mne kamarád z mládí, který se před osmi lety divil, že se můžu usadit v takovém městě, jako je Frýdek-Místek. Nelíbilo se mu. Osm let poté ale prohlásil, že je to tady docela hezké. Bral jsem to také jako poctu naší práci na radnici.
Váš obor je historie a bohemistika. Jak jste se dostal k učení tělocviku?
V Základní škole v ulici Pionýrů, do které jsem po fakultě v Olomouci nastoupil, prostě chyběl tělocvikář. Vždycky jsem sportoval, takže mi nevadilo přibrat si i tělocvik. Mám vztah ke všem hrám s míčem či míčkem. Hraju prostě všechno od basketbalu, fotbalu až po ping pong. Horší je to se mnou v atletických disciplínách, tam nejsem silný. A šachy? Ty hraju jen v politice.

Vládnout budete s lidovci a Věcmi veřejnými. Proč jste si je vybrali?

Už před volbami jsme si říkali, že pokud to bude možné, nebudeme pokračovat v koalici s komunisty. Byl prostě čas na změnu. A výsledek voleb nám umožnil vytvořit širší demokratickou koalici, která je pro mnoho lidí přijatelnější než koalice s komunisty. Ve prospěch „véčkařů“ hovoří fakt, že mají ministra dopravy Víta Bártu. A ten je podstatný pro dobudování obchvatu města. Lidovci zase mají ředitele naší nemocnice Miroslava Přádku, který bude v městské radě. Záchrana nemocnice a stavba obchvatu jsou životně důležité věci pro lidi z Frýdku-Místku. Jsou to tedy i hlavní úkoly naší koalice.

Byl jste někdy komunistou? Jaký měli vztah ke komunistické totalitě vaši rodiče?

V komunistické straně jsem nikdy nebyl. U nás doma to ale bylo tak napůl. Moje matka učitelka ve straně byla, otec byl naopak proti komunistům. Doma se o politiku velmi často přeli.

Kde bydlíte? Ve Frýdku-Místku nebo v rodinném domě ve Sviadnově?

Trvalé bydliště mám ve Frýdku-Místku. Máme tady byt. Už před vstupem do politiky jsme si postavili rodinný dům ve Sviadnově. Ale tam se bohužel moc často nedostanu. Šestnáct hodin denně žiju a pracuju ve Frýdku-Místku a v bytě ve městě často i přespávám. O víkendech se snažím být co nejvíce s manželkou a dětmi ve Sviadnově.