Ryba fugu je stále v Japonsku velký hit navzdory riziku

ryba fugu

ryba fugu Zdroj: Profimedia.cz

Každý rok končí v Japonsku v nemocnicích lidé poté, co si dali rybu fugu. Někdy jsou následky smrtelné. Ale navzdory zjevným rizikům se přísná pravidla pro servírování této jedovaté pochoutky v Tokiu zmírňují, napsala agentura AFP.

Nadšenci tvrdí, že jemné brnění, jež po soustu fugu ulpívá na rtech - a je způsobeno silným nervovým jedem, který ryba obsahuje - je součástí přitažlivosti tohoto jídla.

A nevadí jim, že znecitlivění, které jed tetrodotoxin vyvolává, může přerůst v paralýzu a dýchací problémy. Anebo že se konzumace může stát smrtelnou během čtyř až šesti hodin, kdy oběť, ačkoli je zcela paralyzovaná, může zůstat při vědomí a v některých případech zcela při smyslech až do chvilky těsně před smrtí.

Návštěvníci v tokijské restauraci Šigekazua Suzukiho si ovšem mohou být dost jistí, že jim žádné nebezpečí nehrozí, když si z nádrže nedaleko kuchyně vybírají svou fugu, ošklivé a pro necvičené oko dost nechutně vypadající stvoření. Suzukiho podnik patří mezi exkluzivní skupinu s přítomností kuchařů, kteří podstoupili speciální výcvik a prošli licenčním řízením, jež jim umožňuje servírovat potenciálně smrtící rybu z čeledi čtverzubců (Tetraodontidae).

„Pro necvičeného, nelicencovaného člověka je dost těžké vykuchat fugu,“ řekl Suzuki v restauraci v tokijské luxusní čtvrti Ginza, zatímco jako břitva ostrým nožem vyřezával velmi jedovaté vnitřní orgány čerstvě zabité ryby. Podle Suzukiho trvá asi pět let, než člověk složí licenční zkoušky na fugu, které zahrnují mimo jiné i psané či praktické testy, jak rozlišit jedovaté kousky od těch ostatních.

Přísná pravidla jsou často citována jako důvod nízkého počtu smrtelných otrav, ale stále se objevují případy rybářů umírajících poté, co si nesprávně připravili vlastní úlovek. A vzrušení hledající strávníci někdy sami kuchaře prosí, aby jim naservírovali zakázané vnitřní orgány. Příležitostně jim kuchař vyhoví.

V prosinci tokijské úřady odebraly licenci šéfkuchaři v restauraci ověnčené dvěma hvězdičkami gastronomického průvodce Michellin poté, co naservíroval játra z fugu zákaznici, která o ně požádala. Žena se po několika dnech v nemocnici zotavila.

„Někteří lidé skutečně chtějí okusit ty nebezpečné kousky, protože si myslí, že by mohly být opravdu dobré,“ řekl třiatřicetiletý Mahiro, který chodí pojíst do restaurace Torafugu-tei. „A pak někteří z nich onemocní, ale většina lidí, jako jsme my, se do podobného rizika nepouští,“ dodal s pohledem na ostatní strávníky.

Jídlo z fugu z denního menu v restauraci Torafugu-tei stojí zhruba 5000 jenů (asi 126 korun), ale ceny v některých exkluzivnějších restauracích v notoricky drahém Tokiu mohou vystoupat až na desetitisíce jenů. Ale, jak říká zákazník Johei Watanabe, cena za sezónní delikatesu je snadno ospravedlnitelná. „Je to trochu dražší než běžná ryba, ale rozhodně to za to stojí,“ dodal.

Japonské ministerstvo zdravotnictví oficiálně uvádí, že v loňském roce 17 lidí onemocnělo poté, co jedli fugu. Jeden člověk zemřel.