S puntíkatým obrem v hlubinách

Žralok velrybí

Žralok velrybí Zdroj: Profimedia.cz

Malé africké Džibutsko svým kamenitým povrchem ne nepodobným Marsu připomíná planetu, jejíž krásu je třeba hledat jinde než na povrchu. Pod mořskou hladinou. My jsme se do vodních hlubin vydali za puntíkovaným obrem - největším žralokem světa.

Je kolem sedmé ráno a my postáváme v přístavu. Tři lodě připravené k vyplutí se houpají na vlnách a přepravky s ploutvemi a brýlemi na molu značí, že nepůjde o obyčejnou plavbu. Přeběhnout můstek, zout žabky, vstoupit bosýma nohama na krásnou dřevěnou palubu a počkat na mikrobus amerických vojáků, kteří se na moře vracejí z místní základny. Povyražení, uvolnění a chvíle odpočinku na matracích plovoucí lodě jsou součástí jejich týdnů strávených v Džibutsku.

Vyplouváme směr zátoka Tadžura. Kapitán na můstku zkušeně točí kormidlem a my míjíme přístav plný kontejnerů, které patrně brzy zamíří po souši do Etiopie. Už jen dvě hodiny nás dělí od zážitku, kvůli kterému jsou na palubě nejen místní vojáci, ale i cestovatelé z okolních zemí. Během plavby se ujímá slova Dan, vedoucí dnešní výpravy za velrybím žralokem - vysněným cílem naší výpravy.

„Nevíme, odkud připlouvá ani kam odsud míří, ale jsme rádi, že se zde krmí od prosince do února. Máme v zátoce spíše menší kusy do deseti metrů, ale i tak uvidíte, že to je pořádně velká ryba. Můžete kolem něj plavat, ale nikoli se ho dotýkat. Má oči ze strany, tudíž vás zepředu neuvidí, a tak neradím plavat přímo před ním,“ vysvětluje nám.

Třicetiletý puberťák

Žralok velrybí či obrovský je největší žijící zástupce žraloků. Jedinec největších rozměrů, který byl spatřen, dosahoval 20 metrů. Rodí se pouhých 55-66 cm velcí a do obvyklých 4-8 metrů délky se vykrmí planktonem a malými rybami (plovoucí kraby údajně vyplivují zpět do vody). Živí se třemi způsoby - nasáváním vody na hladině, pomalým pohybem nízko pod hladinou s otevřenou tlamou (ta má úctyhodných 1,5 m) a nejefektivnějším způsobem v poloze vertikální. Do puberty se dostávají zhruba ve 30 letech. Odhaduje se, že se dožívají 60-100 let. Puntíkatá kamufláž kůže slouží vědcům k jejich identifikaci, stejně tak jako otisky prstů u lidí.

Nejdelší zaznamenaná plavba jedince žraloka obrovského byla 13 000 km. Kromě Džibutska můžete žraloka obrovského vidět v Bangladéši, Indii, Keni, Jižní Africe, Tanzanii, Thajsku, Austrálii, Mosambiku a na Maledivách a Seychelách.

Do jeho téměř dvoumetrové tlamy by se prý vešlo pět dospělých lidí. Naštěstí se živí planktonem.Do jeho téměř dvoumetrové tlamy by se prý vešlo pět dospělých lidí. Naštěstí se živí planktonem.|Profimedia.cz

Jsou tu!

Na lodi Valetta se posádka dělí na dvě skupiny, první bude pokračovat dál za puntíkatým tajemným tvorem na malých loďkách a druhá si nasazuje ploutve a brýle s jasným cílem průzkumu okolního korálu a jeho bohatství. Přesedáme na lodičku pro osm osob. Tep se zrychluje. Kormidelník se rozhlíží po hladině a po chvilce najednou křikne: „Skočte vlevo!“ Třesoucíma se rukama si nasazujeme brýle a ploutve, ale ještě před skokem z malé bárky zahlédneme černou žraločí ploutev s puntíky brázdící hladinu. Jsou tu!

Pod vodou, po chvilce zaostřování a štelování šnorchlu a brýlí, se kolem naší skupiny mihne obrovské tělo velikosti mikrobusu, párkrát ladně zavlní zadní ploutví a je pryč. Nad hladinou znějí nadšené výkřiky: Je obrovský! Viděli jste? Nádhera! Druhý jedinec se vynoří z temné hlubiny po chvilce. Světélkující puntíky na kůži žraloka vypadají jako hvězdy na černém nebi. I když do velikosti XXL narostl pomocí droboučkého planktonu, jde z něj trochu strach. Ploutve na našich chodidlech zabírají rychleji, když se žralok rozhodne vyplout proti nám. Danova slova o tom, že nás zepředu nevidí, máme stále na paměti.

Svaly v akci

Stíhání žraloka pod vodou není žádná procházka růžovou zahradou. Když zmizí v hlubině, je potřeba se vyšvihnout zpět do loďky a chvilku vydýchávat námahu, ale i pocit štěstí, jež člověka zaplaví při pohledu na tuto unikátní parybu, největší na světě. I svalovcům z americké základny dělá po půlhodinovém plavání několikátý vzpěr do loďky trochu problém. Kormidelník opět křižuje klidnou zátoku a my naposledy slyšíme příkaz: „Skočte vpravo!“ Puntíkatý moloch se líně pohybuje po hladině a my se kocháme pohledem na něj.

Loučíme se plavbou za jeho vlnící se ocasní ploutví. Snažíme se udělat posledních pár podvodních záběrů a vtisknout si do paměti ladný pohyb a krásu žraloka obrovského. Příjemně unaveni připlouváme k lodi Valetta a předáváme šťastnou zprávu o setkání s několika puntíkatými jedinci druhé polovině výpravy, kterou od zážitku dělí vynikající oběd podávaný přímo u kormidla.

Puntíky na kůži, která může být silná až 10 cm, slouží vědcům k identifikaci.Puntíky na kůži, která může být silná až 10 cm, slouží vědcům k identifikaci.|Profimedia.cz

TIP AUTORKY

Foťte a pomůžete vědcům! Přírodovědci po celém světě zkoumají, nejen pomocí satelitů, tohoto krásného mořského obra s puntíkatou kamufláží. Jeho život, migrace, rozmnožování jsou stále obestřeny tajemstvím zahaleným do hlubin moře.

je zveřejněna databáze snímků jedinců, která k dnešnímu dni čítá 5221 kusů. Podrobný popis, jak žraloka vyfotit, aby mohl být identifikován, je uveden v sekci Jak fotografovat.

Odměnou vám může být, kromě dobrého skutku, i zpráva, že právě vámi spatřený žralok ještě v databázi není a bude zapsán pod unikátním pořadovým číslem!

DŽIBUTSKO

Džibutská republika se ve východním rohu Afriky tísní mezi Eritreou ze severu, Etiopií ze západu a somálským Somalilandem z východu. Džibutsko (bývalá francouzská kolonie do roku 1977), je známé nikoli krásou, ale především svou strategickou polohou. Tu pro své permanentní vojenské základny využívají Spojené státy americké, Německo, Francie a Japonsko. Kromě výjimečné polohy a důležitého přístavu, jenž zásobuje zejména devadesátimilionovou vnitrozemskou Etiopii, je Džibutsko z turistického hlediska především pokladem pro milovníky moře a nevšedních zážitků.

S KÝM ZA ŽRALOKEM

* Výpravu za žralokem obrovským lze v Džibutsku podniknout například se společností Dolphin Excursions (Avenue de la République B. P., 4476 Djibouti. Facebook: Dolphin Excursions Djibouti).
* Celodenní výlet lodí včetně oběda a zapůjčení ploutví, brýlí a šnorchlu stojí 80 USD.
* Dolphin Excursions spolupracuje (a též finančně podporuje prodejem triček) se společností MCSS (Marine Conservation Society Seychelles), jejíž vědci v Džibutsku zkoumají žraloky obrovské.
* Výlet za žralokem obrovským v Džibutsku nabízí i Lagon Bleu (www.lagonbleudjibouti.com).
* Letenka do Džibutska z Prahy se pohybuje od 14 tisíc korun a lze letět přes Dubaj s leteckou společností Emirates nebo se dvěma přestupy ve Frankfurtu n. M. a v Addis Abebě s etiopskými aerolinkami.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země