S rekodifikací občanského práva se nemovitostní trh otřese v základech

Partneři advokátní kanceláře bnt – pravda & partner, s. r. o., zavítali také letos na evropský veletrh nemovitostí a investic EXPO REAL již potřetí v řadě jako vystavovatelé.

Během třídenního maratonu stačili navázat nové obchodní vztahy a zároveň načerpali spoustu novinek, které v budoucnu chystají investoři a developeři na evropském realitním trhu. O veletrhu jsme si povídali s Mgr. Tomášem Běhounkem, odborníkem na právo nemovitostí z advokátní kanceláře bnt.

Čím může být pro advokátní kancelář realitní veletrh přínosný?

Veletrhu se účastníme od vzniku naší kanceláře, neboť poradenství v oblasti práva nemovitostí je jednou z našich důležitých specializací. Vlastní stánek dává účasti na mnichovském Expo Realu jiný rozměr, můžeme se na něm setkat s klienty, obchodními partnery a návštěvníky veletrhu. Naši letošní účast hodnotíme velmi pozitivně, setkali jsme se s řadou zajímavých lidí a seznámili se s novinkami z realitního trhu.

Konkurence byla malá. Vzhledem k tomu, že jsou advokátní kanceláře poskytovateli služeb, tak se veletrhu masově neúčastní. Nejsou to tedy projekty či portfolia, které bychom kupovali či prodávali. Z České republiky měly v Mnichově stánek snad jen dvě další kanceláře, jinak advokáti byli a jsou pravidelnými návštěvníky veletrhu – avšak bez vlastních stánků.

Doporučil byste obecně českým společnostem, aby se takových veletrhů účastnily? Náklady za účast – ať už aktivní, či pasivní – jistě nejsou zanedbatelné.

Expo Real v Mnichově je vedle MIPIM v Cannes největším evropským veletrhem co do počtu účastníků a počtu vystavovatelů. Pokud někdo podniká v realitním byznysu, měl by se jej určitě přinejmenším jako návštěvník zúčastnit. Vždyť tam během tří dnů může narazit na mnoho nových obchodních příležitostí, seznámit se s důležitými hráči na trhu, zjistit nové trendy, co je na prodej a podobně. Mít vlastní stánek je samozřejmě už velmi nákladná věc, ale také prestižní. Česká republika byla z hlediska návštěvníků v první desítce, takže je dobře vidět, že hodně českých firem si už zvyklo na Expo Real pravidelně jezdit.

Jaké poznatky jste si z veletrhu přivezli, kam se podle vás ubírá evropský realitní trh?

Realitní trh se samozřejmě bojí další finanční recese, toho, že banky omezí nebo zastaví financování developerských projektů a akvizic nemovitostí. Na druhou stranu bylo vidět, že je hodně zajímavých projektů či portfolií k prodeji. Pro mě osobně byl velmi dobrý poznatek, že z regionu střední a východní Evropy, kde má naše advokátní kancelář celkem 10 poboček, jsou dvě země „v kurzu“: Polsko a Česká republika. Podle statistik dokonce objem nemovitostních investic směrovaných na tuzemský trh předčil investice v Polsku, jehož trh je alespoň co do počtu obyvatel čtyřnásobný.

Jaké změny naopak čeká tuzemský realitní trh z hlediska práva? Můžete shrnout podle vás nejdůležitější novely zákonů, které ovlivní obor v následujících letech?

Rekodifikace občanského práva – jednoznačně! Nevím, kdy a jestli vůbec bude nový občanský zákoník přijat, je kolem něj dost velká politická diskuse. Za první republiky trvaly rekodifikační práce téměř dvacet let, aby byly následně přerušeny válkou. Nicméně pokud se to podaří, bude to asi největší změna, kterou jsme za posledních 20 let zažili. Podle návrhu zákoníku by nemělo v budoucnosti existovat oddělené vlastnictví stavby a pozemku, zavede se právo stavby apod. Osobně bych velmi uvítal právo stavby, které nám žalostně chybí a které by umožnilo zřídit stavbu na cizím pozemku s dostatečnou právní jistotou. Dnešní situace se řeší souhlasy, nájemními smlouvami či smlouvami o zřízení věcných břemen, nic z toho ovšem není perfektní řešení.