Sanitka přijede. Ale kdy?

Dlouhé čekání, až sanitka doveze člověka k lékaři. V Ostravě běžné. O rychlejšího soukromníka část pojišťoven nestojí.

Nekonečné čekání, pak okružní jízda městem, to jsou zkušenosti mnoha pacientů, kteří potřebují sanitku, protože se k lékaři a zpátky domů nedokáží dostat sami.
„Mám nemocné ledviny, třikrát týdně jezdím na dialýzu a k tomu ještě na kontroly. Už se mi stalo, že městská sanitka, která pro mě měla přijet o půl jedenácté, dorazila o hodinu později, nikoho nezajímalo, že jsem měla být v jedenáct v nemocnici. Dispečerka na mě ještě byla sprostá,” popisuje důchodkyně Maria Děcká.

Už několik měsíců využívá soukromou sanitku Tomáše Hrbáčka. A srovnává. „Vždycky přijede včas. Řidiči jsou ochotní, pomůžou mi i s obouváním,” líčí Děcká.
Jenže Tomáš Hrbáček nemůže vzít každého. „Smlouvu se mnou uzavřelo jen pět z devíti zdravotních pojišťoven, jejichž pacienty jsem chtěl vozit,” říká ostravský soukromník.
Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna s ním smlouvu neuzavřela. „Považujeme zajištění péče pro naše pojištěnce za dostačující,” říká Tomáš Svrčina z této pojišťovny.
O Hrbáčkovy služby nestojí ani Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „Máme dostatek smluvních zařízení, na která se naši pojištěnci mohou obrátit. Žádné stížnosti na nedostupnost dopravní zdravotní služby neevidujeme. Pojišťovna nevidí důvod k uzavření nové smlouvy,“ říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.
Tomáš Hrbáček kroutí nad postupem pojišťoven hlavou. „Sanitek je dostatek? Tak proč na ně lidé i dvě tři hodiny čekají?“ ptá se soukromník. Svou živnost provozuje necelý rok. „Viděl jsem už hodně. Lidi na onkologii, kteří čekají po ozářkách, než pro ně přijede sanitka, aby je odvezla domů. Je jim špatně, trápí se, sedí v prostředí, které je deptá. To pojišťovny nezajímá,“ zlobí se.
Než vezme pacienta k sobě do auta, musí se nejprve zeptat, u koho je pojištěný. Ostatní může vozit jen v případě, že je to skutečně akutní. „Dřív to bylo strašné, jednou jsem na sanitku čekala v Porubě tři hodiny. Teď přijede přesně,“ vypráví devětasedmdesátiletá Vlasta Kožušníková z Ostravy.
„Dopravní zařízení pana Hrbáčka je méně vytížené, a proto může přistavit sanitu téměř okamžitě. Pokud by měl uzavřenou smlouvu, byl by vytížený jako ostatní a čekací doba by pak byla srovnatelná s jinými dopravci,“ říká Tomáš Svrčina z Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Praktický lékař Václav Pika, který ordinuje na kraji Ostravy ve Staré Bělé, má jasno. Konkurence by podle něj určitě prospěla. „Když voláme městskou sanitku pro pacienta, a děláme to jen v urgentních stavech, když má třeba potíže se srdcem či zápal plic, dřív než za hodinu nikdy nepřijede. Ještě horší je to z nemocnice domů. Pacient jde například na zákrok, je tam dvě hodiny a další čtyři čeká, než jej sanitka odveze domů,“ líčí lékař.
Ředitel Městské záchranné služby Jaroslav Páník nesouhlasí. „Trh je přesycený, dopravců je dost, potíž je, že pacientů je víc, než by jich mělo být. Mantinely by měly být tvrdší. Na ministerstvu zdravotnictví už leží návrh, že by lidé, kteří se bez potíží pohybují, měli jezdit taxíkem, nebo si dopravu sanitkou platit. Je pravděpodobné, že to nastane,“ říká Páník.