Schody nemusí být pro invalidní vozík vždy bariérou

Ať už nás jakákoli příčina donutí trvale usednout na invalidní vozík, je to vždy začátek nového života se všemi překážkami, které nám nachystá. A že těch překážek je! Psychická bariéra je asi nejtěžší a překonat ji vyžaduje spoustu času.

Avšak jsou i jiné bariéry - ty hmatatelné, které potkáváme na každém metru. Jednou z největších bariér pro invalidní vozík jsou schody. V dnešní době naštěstí už ani ty nepředstavují nepřekonatelný problém. Existují totiž zařízení, s jejichž pomocí je možné překážky v podobě schodiště lehce zdolat. A nejde jen o zvedací plošiny, jejichž montáž je technicky náročná a drahá. Jedním z dostupnějších řešení je schodolez. Jedná se o mobilní zařízení určené k překonávání bariér pro tělesně postižené občany, které je hrazeno státem až do výše 100 procent jako kompenzační pomůcka.

#####Unikátnost spočívá hned v několika aspektech

[file:10688:small:right]

Schodolez je velmi unikátní zařízení, které má řadu předností. Zařízení je především plně mobilní a není třeba žádné upevnění na schody či zábradlí. Dá se snadno rozložit a převážet v kufru auta, manipulace s ním je velmi snadná - nevyžaduje žádnou fyzickou námahu. Schodolez dokáže překonat nejen schodiště klasická, ale i strmá a točitá, je možné si vybrat z mnoha modelů podle potřeby a je vhodný pro všechny běžné typy invalidních vozíků. Na jedno nabití lze stiskem jediného tlačítka zdolat až 50 pater budovy. Zařízení potřebuje minimální údržbu, stačí jen jednou začas nabít stejně jako mobilní telefon. Nosnost některých schodolezů je až 160 kg, několik z nich lze použít nejen pro mechanické, ale také pro elektrické invalidní vozíky. Dnes už je možno některé typy schodolezů převážet také v letadle, takže ani dovolená v zahraničí nemusí pro vozíčkáře zůstat jen nesplněným snem.

#####Velmi snadný postup získání schodolezu

Schodolez lze předem nezávazně a zdarma předvést na konkrétním schodišti. Žádost o příspěvek na schodolez se vyřizuje na odboru sociálních věcí a zdravotnictví příslušného městského úřadu podle místa trvalého bydliště. Některé městské úřady mají tuto Žádost o příspěvek na kompenzační (zvláštní) pomůcku ke stažení na svých webových stránkách. Formulář se vyplní a společně s potvrzením odborného lékaře (ortoped, neurolog apod.), potvrzením o příjmech a cenovou nabídkou dodavatele odevzdá sociálnímu odboru. Ten do 14 až 30 dnů rozhodne o výši příspěvku, nerozhoduje ale o tom, jakou firmu nebo jaký schodolez si pacient vybere.