Sdílená ekonomika roste, ale zatím má jen okrajový význam

Sdílená ekonomika, ilustrační foto

Sdílená ekonomika, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Podíl takzvané sdílené ekonomiky, která spočívá v pronájmu, výměnách či sdílení majetku mezi lidmi, je sice na českém hospodářství zatím nepatrný, ale rychle roste. Shodli se na tom analytici oslovení dnes ČTK. Sdílená ekonomika nyní celosvětově nejvíce poznamenává sektory obchodu, dopravy, ubytovacích služeb a pohostinství. V dohledné době bude v podobné míře ovlivňovat například i finanční služby.

„Ve Švýcarsku představuje sdílená ekonomika 0,25 procenta HDP země. Česko má nejprůmyslovější ekonomiku ze všech členských zemí Evropské unie, takže podíl sdílené ekonomiky na HDP zde dosahuje jen zhruba 0,15 procenta,“ řekl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Tento podíl ale v nadcházející době podle něj rychle poroste. Do roku 2025 by sdílená ekonomika v České republice mohla tvořit jedno procento HDP, dodal.

„V české ekonomice je sdílená ekonomika prozatím zcela na okraji. Její význam bude v budoucnosti stoupat, ale patrně jen pomalu,“ doplnil analytik Deloitte David Marek. Mladší generace nepotřebují vlastnit, stačí jí věci sdílet. U starších generací bude menší ochota přejít od vlastnictví ke sdílení. Ostatně český trh s bydlením, kde výrazně dominuje vlastnické bydlení, podle něj ukazuje na to, jak jsou Češi konzervativní.

Sdílená ekonomika má pro Česko zatím omezený význam, souhlasil analytik společnosti Colosseum František Bostl. Sdílené ekonomice se daří zejména v urbanizovanějších a vyspělejších částech světa, takže zatím je v Česku doménou zejména Prahy. Zde je obrovský prostor v sektoru služeb, obzvláště těch méně dostupných či nedostatkových. Typickým příkladem mohou být různé druhy řemeslných či domácích prací, u kterých je vyžadována kvalita, reference a zároveň rozumná cena.

Paní na úklid

Příkladem je takzvaný start-up LidskáSíla. Ten se nyní zaměřuje na úklid domácností či kanceláří, ale do budoucna by se chtěl rozšířit i do dalších oblastí, a to zejména péči o seniory. „Nyní máme okolo 1250 zákazníků, o které se stará přes 160 paní na úklid. Tento měsíc uděláme milion korun v obratu. Do budoucna chceme rozšířit naši působnost nejen do jiných měst v Česku, ale rozšířit i nabídku služeb,“ uvedl zakladatel firmy Robert Vojáček. Pokud se zvládne nábor podle plánu, tak příští rok 'otočí' přes 50 milionů korun, dodal.

Konkurenční služba Super soused, která propojuje nabídku a poptávku po drobných pracích v domácnosti, za tři měsíce od rozjezdu poskytla zručným řemeslníkům a kutilům přes pět tisíc nabídek na práci. I v předvánočním období se počet zadaných zakázek pohybuje okolo 130 zakázek denně.

Překvapivý zájem

„Sami jsme překvapeni tím, jaký byl o službu hned od samého počátku zájem a jak rychle se mezi lidmi rozšířila a ujala. Proto se brzy chystáme rozšiřovat i do dalších, nejen českých měst. Plánujeme rozšíření o další aktivity, protože lidé o ně sami projevili zájem. Půjde například o pomoc starým lidem či o hlídání domácích mazlíčků,“ řekl spoluzakladatel projektu Lukáš Novák.

Dalším perspektivním odvětvím sdílené ekonomiky je podle Bostla doprava. V této souvislosti zmínil taxislužbu Uber, která navzdory bojům s regulačními překážkami zažívá růst a patřičný úspěch u veřejnosti. Ve velkých evropských i amerických městech je pak také oblíbené půjčování kol a začíná se rozmáhat i sdílení automobilů. Právě sdílení dopravních prostředků bude ekonomiky do budoucna ovlivňovat nejvýrazněji, doplnil.