Second handy stále v oblibě

Hadry na okna i pravé hedvábí. V karvinských second handech se dá koupit ledacos. Značkové oblečení je tu levnější i o tisíce korun.

Jiřina Štefanová z Karviné je právě na mateřské dovolené. Do obchodů s oděvy z druhé ruky chodí nakupovat oblečení pro sebe i své dítě jednoduše proto, že tu podle ní najde kvalitnější věci než v jiných obchodech. „Nákupy v second handech se určitě vyplatí. Na burzách mi všechny věci připadají stejné. V second handech si pořídíte pěkný, kvalitní kousek a máte jistotu, že v Karviné už ho nikdo jiný nemá. Navíc se tu dají pořídit i značkové věci,“ řekla pětadvacetiletá Jiřina Štefanová. Důležité jsou pro ni i materiály, ze kterých je oblečení ušité. „Hlavně pro děti je třeba vybírat kvalitní látky, aby jim na dotek byly příjemné,“ vysvětlila Štefanová. Zboží se do second handů vozí z různých evropských i zámořských zemí. Záleží na majiteli, pro který stát se rozhodne. „My se ženou dovážíme oblečení z Anglie, protože se nám zdá nejmódnější. Kdybychom dodavatele změnili, jsem si jistý, že by to zákazníci poznali. Anglické oděvy jsou sice o něco dražší, ale mezi lidmi oblíbené,“ vysvětluje majitel second handu Martin Kukrecht. V „sekáčích“ koupí lidé oblečení za sto korun i za deset. Cena většinou během týdne klesá - v pondělí je nejvyšší, v pátek nejnižší. Majitelé karvinských second handů nakupují oblečení ve velkoskladech v pytlích na kila. Jsou sklady, kde si zájemci mohou jednotlivé kusy vybrat, ale i takové, kde koupí zavázaný pytel a až doma je čeká překvapení, co že to vůbec pro svůj obchod pořídili. „V second handech nenajdete jen oblečení, ale i kravaty, boty, čepice, ponožky nebo bytové doplňky. Lidé nakupují i to,“ vysvětlila spolumajitelka second handu Lenka Kukrechtová. Na odbyt jde podle ní nejvíce dětské oblečení. „Asi proto, že děti rychle rostou a také věci rychle ničí. I dámské oděvy se ale hodně prodávají,“ dodala Kukrechtová.

V obchodě lze najít i kašmír a hedvábí

V obchodech se zbožím z druhé ruky nakupují různí lidé. Od těch, kteří na dražší oblečení opravdu peníze nemají, až po ty, kteří by si nákup ve značkovém obchodě dopřát mohli, ale ví, že tady tutéž značku seženou levněji. Mnoho z nich se ale o zkušenostech s ostatními bavit nechtějí. „Kdysi jsem se styděla chodit do second handů. Dnes už to ale beru spíš jako koníček a sem tam narazím i na opravdovou vzácnost. Za sekáče mám například večerní šaty ze stoprocentního hedvábí nebo oblečení z kašmíru,“ popsala úřednice z Karviné, která kvůli své profesi nechtěla zveřejnit jméno. Podle ní se najde spousta lidí, kteří nad second handy ohrnují nos. Právě kvalitní látky jsou ale jedním z důvodů, proč do takových obchodů chodí. „Dám za ně sice i přes sto korun, ale vím, že ve značkovém obchodě by stály i tisíce,“ vysvětlila úřednice.

Trikem ze second handu jdou umývat i okna

Ne každý oblečení ze sekáče nosí na sobě. „Já například do second handu chodím pro co největší bavlněná trika. Doma je nastříhám a myji s nimi okna. Vyjde mě to levněji než hadr z obchodu,“ řekla Aneta Novotná. I oblečení, které se neprodá, má své využití. Putuje do dětských domovů, dobročinných sbírek a dělá radost lidem, kteří to potřebují.