Sedm NEJ Chomutova a Jirkova aneb Vysoko z Hůrky i ze Skalky

Chomutov a Jirkov, stejně jako jiná města, mají svá NEJ. Některá mohou překvapit.

Chomutov / Pátrat po chomutovských a jirkovských NEJ není snadné. Žádná taková kartotéka ve městech neexistuje. Sedmičce je pomohli najít městský architekt a historik Jaroslav Pachner a úředníci jirkovské radnice.

1. Nejvyšší místo

Že je nejvyšší českou horou Sněžka, se učí už děti ve škole. Ale o Hůrce, nejvyšším bodě Chomutova, vědí jen znalci. „Nachází se na hranici města, u Krásné Lípy,“ upřesnil Pachner. Na vrch vysoký 580 metrů nevede turistická značka. Místa s největším výhledem ve městě jsou bývalý hotel Armabeton a komín teplárny.

Nejvyšší bod v Jirkově je kopec Na Skalce u Jindřišské v nadmořské výšce 543 metrů. Na přelomu 19. a 20. století tam stávala dřevěná rozhledna.

2. Nejnižší bod

Naopak nejnižší místo v Chomutově je u říčky Chomutovky na okraji Údlic. Leží jen 298 metrů nad mořem.
Nejnižší jirkovský bod má přibližně 285 metrů nad mořem a je u tamní čističky odpadních vod.

3. Nejstarší panelák

První panelák v Chomutově je obytný dům typu T 02B na sídlišti Severka. „Začal se stavět v roce 1962 a o rok v později už v něm bydleli nájemníci,“ doplnil architekt.
Nejstarší paneláky v Jirkově jsou na sídlišti Vinařická I. „Jde o nízké třípatrové domy v rohu mezi Kludského vilou a areálem Horník. Stojí tam od roku 1974,“ zjistil mluvčí jirkovské radnice Luboš Mizun.

4. Nejkratší ulice

Pouhých jedenatřicet metrů měří nejkratší chomutovská ulice. Jmenuje se příznačně, Ulička. Leží nedaleko centrálního náměstí. Ulicí Jakoubka ze Stříbra se jí dá přejít do Klostermannovy ulice. „Druhou nejkratší ulicí je Příční, která měří osmaosmdesát metrů,“ podotkl Pachner.
Příční ulici mají i v Jirkově. Tam je ale nejkratší ze všech. Měří přibližně padesát metrů. Z náměstí Dr. E. Beneše se jí vchází k hasičskému domu.

5. Nejdelší ulice

Chomutov protíná Lipská ulice, dlouhá 2600 metrů. Začíná u kruhového objezdu u zimního stadionu a vede motoristy ven z města směrem k hranici s Německem.
Jen asi o půl kilometru kratší je Palackého ulice v Jirkově. „Vede z Nového Březence ke křižovatce u podniku Preciosa. Svými zhruba dvěma kilometry vede v pomyslném žebříčku jako nejdelší jirkovská ulice,“ prohlásil mluvčí městského úřadu Mizun.

6. Nejstarší obytný dům

Kořeny nejstaršího obytného domu v Chomutově sahají až do středověku. Stával na místě budovy čp. 5 na náměstí 1. máje, ale už neexistuje. „Nejstarším stojícím domem je dnes starobylá radnice čp. 1 s přilehlým kostelem svaté Kateřiny ze třináctého století. Budova nejprve sloužila jako obytné sídlo prvního pána Chomutova, pak jako hrad a zámek. Až potom jako městský úřad,“ vysvětlil historik Pachner.

Okolo nejstarší obytné budovy v Jirkově panují dohady. „Nelze to určit přesně, ale bude to některá poblíž kostela svatého Jiljí. První domy v okolí kostela vyrostly koncem třináctého století. Tvar náměstí kolem něj se moc nezměnil. Je proto zřejmé, že tamní domy prošly postupnou přestavbou, ale stojí na základech těch úplně nejstarších,“ sdělil Mizun.

7. Nejhlubší údolí

Bezručovo údolí je nejhlubší a nejdelší v Krušných horách. V roce 2002 bylo vyhlášené přírodním parkem. Jeho součástí je údolní niva říčky Chomutovky, jádrem jsou přírodní rezervace Novodomské rašeliniště, Buky nad Kameničkou a přírodní památka Krásná Lípa. Přímo navazuje na sídelní útvar Chomutov – Jirkov a tvoří spojnici města s rekreačními cíli v Krušných horách prostřednictvím značených turistických stezek a cyklotras.

Z údolí je pěší a cyklistické propojení do Hory Svatého Šebestiána, Načetína, Kalku přes Blatno do Jirkova a zpátky do Chomutova.

Rozloha parku je přibližně 6500 hektarů. Nadmořská výška se pohybuje od 380 do 850 metrů. Bezručovo údolí se táhne kolem Chomutovky nad severním okrajem okresního města.
Do údolí se lidé dostanou od hlavního vlakového nádraží v Chomutově po modré turistické stezce. Při mírném stoupání proti proudu říčky se dá dojít k Prvnímu a Druhému mlýnu, kde se můžou turisté občerstvit i ubytovat.