Sedm statečných Ostravanů. Zachránci životů a osudů

Zachoval bych se stejně? Takovou otázku si asi položí každý, kdo hodnotí činy mužů, kteří se letos v Ostravě zachovali mimořádně statečně.

Zachránili životy tím, že se sebevrahy mluvili o rybách nebo o fotbale. Upozornili na to, co by možná jiný raději bez povšimnutí přešel. Stali se tou nejdůležitější pomocí tonoucím při povodních. Ostravští hrdinové.

Velel při povodních

Vedoucí oddělení hlídkové služby ostravské policie Slavomír Lindovský byl povolán osudné noci z 24. na 25 června k povodním na Novojičínsko. Do Jeseníku nad Odrou, jedné z nejpostiženějších obcí vodním živlem, přijela ostravská policejní jednotka krátce po půlnoci. „Panoval tam zmatek. Museli jsme začít koordinovat záchranné práce,“ vzpomíná osmačtyřicetiletý policista. Napřed se ale policisté museli dostat na místní radnici za starostou. To nebylo nijak jednoduché. „Museli jsme se prodírat vodou nákladní tatrou. Starosta byl odříznutý na úřadě, snažil se práce nějak koordinovat, ale neměl spojení na záchranáře. Na úřadě jsme ihned vytvořili štáb a začali jsme společně se starostou a hasičem záchranné práce koordinovat,“ pokračuje Lindovský. Hned, když se jednotka dostala k radnici, začali první policisté sedat do člunů a později na nákladní tatry k hasičům a objíždět okolní zatopené domy. „Museli jsme zjistit, kde jsou vůbec lidi, abychom mohli vyloučit, že někde někoho necháme,“ vysvětluje Lindovský. Za to, jak dobře velel nejen svým lidem v době velmi kritické dostal Slavomír Lindovský od policejního prezidenta Oldřicha Martinů vyznamenání za statečnost. „Pro nás byli těmi největšími hrdiny místní obyvatelé. Oni nás naváděli v člunech a na nákladních tatrách v té tmě a marasmu, ukazovali nám domky, kde ještě někdo mohl zůstat. Bez nich bychom jen těžko tak účinně zasáhli,“ vysekává Lindovský poctu místním lidem z Jeseníku.

Zachránil dvakrát život

Hned dva životy zachránil městský policista Jakub Helán. Skoku pod jedoucí kamion zabránil v březnu dvaadvacetiletému muži na Místecké ulici v Hrabůvce. Stál u okraje silnice, byl silně rozrušený a se strážníky odmítal mluvit. “Řekl jsem mu své jméno a nabídl tykání. Všiml jsem si, že má na sobě baníkovskou šálu, tak jsem zkusil navázat s ním hovor o fotbalu,“ říká Helán. Když se pak mladík rozběhl přímo pod jedoucí kamion, Helán ho strhl zpět.
Nezaváhal ani při březnovém požáru domu na Cihelní ulici. Vracel se z noční směny domů a všiml si černého dýmu v okně jednoho z domů. Zastavil, vběhl do domu a zjistil, že hoří v bytě v prvním patře. Oheň už se rozšířil na chodbu. Zavolal hasiče a pustil se sám do hašení. „Žena z vedlejšího domu mě upozornila na zraněnou paní, která vyskočila před ohněm do dvora,“ vzpomíná Helán, který jí do příjezdu sanitky dával první pomoc. „Strach jsem si v tu chvíli neuvědomoval, ale cítil jsem respekt z ohně a snažil se být opatrný. Na nějaké velké přemýšlení nad možnými následky nebyl čas. Co všechno se mohlo stát jsem si uvědomil až s odstupem času. V tu chvíli bylo pro mě důležité, že někdo potřebuje pomoc,“ říká Helán.

Chytil exhibicionistu

Devětačtyřicetiletý Lubomír Holingr dopadl muže který se obnažoval na veřejnosti. Stalo se tak v únoru v Moravské Ostravě na Ostrčilově ulici v blízkosti školní tělocvičny a Domu dětí. Exhibicionistu viděla i Holingova jedenáctiletá dcera. Muž exhibicionistu chytil a řekl manželce Petře, ať volá policii. Ta si pak exhibicionistu odvedla. Pachateli je čtyřiapadesát let a kolem tělocvičny podle policistů chodil dvakrát týdně snad dva roky. Pozoroval při tom cvičící děvčata. Za svoji statečnost dostal Lubomír Holingr ocenění Český pitaval. Toto ocenění od letošního roku dostávají odvážní lidé v Ostravě od Městského ředitelství městské policie a České pojišťovny.

Zachraňoval rybařením

Dvaatřicetiletého muže, který chtěl spáchat sebevraždu, zachránil v září policista Martin Danel z Vítkovic. Muž chtěl skočit z pátého patra domu, a to z nešťastné lásky. Policista Danel muže od skoku odrazoval. Stál v bytě a mluvil k muži stojícímu v okně. Přemlouvání trvalo víc něž hodinu. „Hledal jsem vhodná témata ke komunikaci, naštěstí byl muž vášnivým rybářem, já na ryby chodím také, a tak jsme našli společnou řeč,“ popisuje Danel svoji metodu. Muže se mu nakonec podařilo od okna odtrhnout a zachránit.

Odvážel vytopené

Ostravský policista nadstrážmistr Pavel Kazda byl jedním z prvních policistů, kteří během povodní nasedli v Jeseníku nad Odrou na loďky a snažili se dostat k zatopeným stavením.
„Jak jsem se na loďce cítil? Ani nevím, v tu chvíli šlo všechno bokem,“ říká pětatřicetiletý policista. Před očima se mu odehrávaly velmi dramatické výjevy. Někteří obyvatelé domů volali v noci uprostřed rozbouřených živlů o pomoc, jiní naopak vůbec nechtěli své domy opustit. Jiní zase nemohli, protože byli staří a nemohoucí. „Staré lidi jsme museli vynášet na nosítkách, byli jsme více než po pás ve vodě. Práce byla s těmi, kteří nechtěli své domy opustit. Vůbec si neuvědomovali, že na ně mohou spadnout,“ líčí červnovou noc Pavel Kazda. Promáčené a prochladlé lidi ze zatopených domů odvážel Kazda spolu s kolegy na loďkách k místnímu kulturnímu domu. Tam si konečně mohli odpočinout, vzít si něco k jídlu, k pití, i suché oblečení. Policisté se ovšem museli postarat i o utonulé.
Kazda připouští, že nic podobného nikdy nezažil. „V roce 2002 jsme byli pomáhat po povodních v Terezíně. Ale tam jsme se dostali, až když voda opadla,“ vzpomíná. Stejně jako jeho kolega Slavomír Lindovský, i Pavel Kazda byl odměněn medailí za statečnost.

Zabránil zneužívání

Když letos v dubnu procházel šestapadesátiletý Zdeněk Fišárek kolem křoví nedaleko svému domu v Zábřehu, všiml si patnáctiletého mladíka a čtyřleté holčičky. „Nejdřív jsem si myslel, že dává holčičku čůrat. Pak mi to ale přišlo podivné. Pochopil jsem, že se tam něco děje. Oddělil jsem je od sebe a zavolal policii,“ říká Fišárek. Ukázalo se, že je to mladíkova neteř, kterou měl hlídat. Během hry ji zatáhl do křoví, částečně svlékl a začal osahávat. Fišárek zavolal policii a snažil se mluvit s mladíkem až do jejího příjezdu. Díky své všímavosti tak zabránil dalšímu možnému pohlavnímu zneužívání malého děvčátka. Ostravští policisté Fišárka odměnili titulem Český pitaval.

Pronásledoval opilého

Tomáš Bartoš byl počátkem února svědkem nehody, při níž byl zraněn jednaosmdesátiletý chodec. Stalo se to v Porubě na Opavské ulici. Řidič vozidla byl opilý a od nehody odešel, muž ho proto pronásledoval a zároveň informoval policii, které viníka nehody nakonec zadržela v nedaleké restauraci. Řidič měl v krvi přes dvě a půl promile alkoholu.
“Měl jsem velké podezření, že řidič je podnapilý a to mi na celé té věci vadilo. Řekl jsem si, že tohohle člověka nenechám odejít,“ uvedl Bartoš. Dodal, že pocity měl všelijaké, protože to byla jeho první obdobná zkušenost. „Byl jsem rozrušený, ale vnitřně jsem byl přesvědčený, že to co dělám, je dobře,“ dodal Bartoš, který byl rovněž oceněn titulem Český pitaval.