Šéf Megauploadu nebyl Robin Hood, ale kriminálník

Kim Schmitz

Kim Schmitz Zdroj: planet-interview.de

Podstatná část internetové komunity vidí v akci proti Megauploadu útok na svobodný internet. Tak tomu ale není, Kim Schmitz nebyl žádný svatoušek nebo snad Robin Hood.

Americký útok proti webu Megaupload a jeho představitelům vnímá část komunity jako útok na svobodu samotného internetu. Zde je však třeba trošku rozlišovat. Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom Schmitz má za sebou bohatou kriminální minulost. Už dříve byl vyšetřovaný pro podezření ze zpronevěry, neregulérního obchodování s akciemi a z podvodů s kreditními kartami a crackingu.

Rozhodně to také nebyl žádný Robin Hood a zastánce slabých, jak se jeho roli snažili vylíčit mnozí zastánci hnutí Anonymous. Megaupload byl velmi výnosný podnik – komerční podnik, což ostatně dokládají i oficiální dokumenty. Novozélandské sídlo Kima Schmitze patří podle některých zdrojů k těm nejdražším stavbám v zemi a stejně obdivuhodný byl také Schmitzův vozový park.

Kim Schmitz byl úspěšný podnikatel, který ovšem ruku na srdce vydělával především na tom, že se skrze jeho službu sdílel materiál, který na své náklady vyrobil někdo jiný. Schmitz se pouze vezl.

Schmitzovo honosné sídlo na Novém Zélandu

Americké ministerstvo spravedlnosti a FBI viní sedm představitelů Megauploadu, pro které si pravděpodobně přišla policie na základě mezinárodního zatykače. Nás může zajímat to, že i v tomto případě jsme zanechali malou československou stopu, na seznamu sedmi mužů je totiž i slovenský designér Julius Bencko. Americké úřady viní sedm mužů ze škody ve výši 500 milionů amerických dolarů, kterou měli způsobit umožněním sdílení pirátského obsahu a jeho nedůsledným mazáním podle legislativy DMCA z roku 1999.

Sedm mužů Megauploadu, o které mají USA zájem

Kim Schmitz, Německo, zakladatel a hlavní šéf
Finn Batalo, Německo, šéf marketingu Megauploadu
Julius Bencko, Slovensko, grafický designér
Sven Echternach, Německo, ekonomický šéf
Mathias Ortmann, Německo, CTO a spoluzakladatel
Andrus Nomm, Estonsko, šéf vývoje
Bram van der Kolk, Holandsko, programátor

Ačkoliv se internetová komunita domnívá, že americký útok na Megaupload ztíží situaci okolo přijímání kontroverzních zákonů SOPA a PIPA, efekt může být ve skutečnosti přesně opačný, chlapci a děvčata z Anonymous totiž zákonům udělali medvědí službu.

Kim Schmitz v letadleKim Schmitz v letadle | alt-tab.com.ar Kim Schmitz v letadle (zdroj: alt-tab.com.ar)

Je třeba si uvědomit, že je Megaupload právem vnímaný jako velmi efektivní a především komerční pirátský podnik a v posledních několika hodinách tak FBI (a ministerstvo spravedlnosti) americkým zákonodárcům v praxi ukázalo, co je to pirát a jakou ekonomickou škodu může způsobit. Ti teď mohou být v přijímání objektivně špatné legislativy mnohem povolnější. A to je chyba a obrovské riziko.

Na druhou stranu se zároveň ukazuje, že svět objektivně špatné zákony SOPA a PIPA vlastně vůbec nepotřebuje, rychlý zásah proti globálním komerčním pirátům je totiž na základě nedodržování starší legislativy DMCA očividně bezproblémový už dnes.

Jen připomenu, že jádrem DMCA je v tomto kontextu nařízení mazat veškerý ohlášený obsah, který porušuje autorské právo. I proto na každém úložišti najdete odkaz k nahlášení závadného obsahu a nejinak tomu bylo i na Megauploadu.

DMCA se snaží dodržovat všichni počínaje regulérními společnostmi jako Google a konče Rapidsharem a dalšími úložišti. Pokud však někdo americký Digital Millenium Copyright Act ignoruje, máme tu od včerejšího večera docela zajímavý precedentní případ, jak může skončit. Nehledě na to, jestli žije na Novém Zélandu, či v Kalifornii. Možnosti mezináriodních smluv a Interpolu jsou velké.