Šéf muzea: kočárkem Liberta to začalo

Unikátní kousky kočárků a hraček vystavuje terezínské muzeum U Horní vodní brány.

Před sedmi lety pořídil Vratislav Háša roční dceři Silvii pro panenky kočárek značky Liberta z roku 1940.

Od té doby nashromáždil tolik kočárků, panenek, saní, koloběžek, drezín a modelů aut, že se rozhodl těšit jimi jiné, a otevřel muzeum. Těžko vybrat nejcennější věc z vystavovaných asi sto padesáti. „Opravdu vzácné jsou některé modely exkluzivních kočárků. Na nich vidíte historii, jsou to ruční práce, každý kus je zajímavý. Vsadím se, že takovou sbírku nikdo nemá,“ říká Háša. Starožitnosti ho vždy oslovovaly. Vystavené předměty pocházejí až na výjimky z ciziny, hlavně z Francie a Belgie. Muzeum otevřel před loňskými Vánocemi. Považuje si toho, že mu terezínská radnice umožnila prostory U Horní vodní brány, poničené velkou vodou, opravit. Během čtyř týdnů je změnil k nepoznání spolu s Bohumilem Elicarem, pracovníkem a průvodcem muzea. S opravou spěchali, protože chtěli otevřít ještě před začátkem sezony.

V muzeu si můžou děti některé exponáty osahat. Pohoupat se na koni nebo se projet autem. A rodiče zase smí pořídit snímek svých ratolestí třeba ve starodávném kočárku. „Nejstarší pochází asi z roku 1880,“ odhaduje průvodce a upozorňuje na skládací sporťák z Marseille, skládací dřevěný sporťák a na kočárek s paraplíčkem.

Panenčina kabelka

Jedinečná je panenka s porcelánovou hlavou z Německa s veškerou výbavou, oblečky, vějířky, kabelkou, ve které má bibli, křížek na krk a miniaturní tužku. Nevěřitelné je, že starodávné mýdlo dosud voní. Jedna z vystavovaných drezínek pochází z roku 1915. K vidění jsou sáňky pro panenky, na led i sníh. Pocházejí například z Ruska či ze Slovenska. Dosavadní sbírku v terezínském muzeu chce Vratislav Háša na jaře rozšířit o panenky s porcelánovými hlavami, kterých má na tři sta padesát.

Podle svých slov dal do muzea „srdíčko“. „To ale nejvíc patří především mé rodině, družce Silvii a dvěma dětem, osmileté Silvince a šestiletému Samuelovi, těm chci muzeum zanechat jako odkaz,“ uzavírá Háša.

MUZEUM KOČÁRKŮ A HRAČEK

* Muzeum je U Horní vodní brány v Terezíně.
* Otevřeno je od pondělí do neděle od deseti do čtyř hodin odpoledne.
* Vstupné stojí 50 korun, děti 15 korun, do šesti let zdarma.