SERIÁL: Startupy, které hýbou světem (IV)

startupy, aplikace

startupy, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Web Business Insider vybral dvacítku nejzajímavějších startupů, které vznikly v roce 2012. Projekty vybírali redaktoři, technologičtí odborníci i investoři. Jaké aplikace a weby mají podle Business Insideru největší potenciál zaujmout? Představujeme závěrečnou várku.

Mixel: hravý tvůrce fotokoláží pro dotykové ovládání

Za startupem Mixel stojí Khoi Vinh a Scott Ostler. Mezi aplikace pro iPhony se prodral v srpnu 2012. Mixel umí dělat fotografické koláže, které je poté možné jednoduše sdílet.

MixelMixel | Mixel

Mixel rozšiřuje možnosti sdílení fotek. Na rozdíl od Instagramu, který dovoluje podělit se s ostatními o jeden snímek, Mixel umí vytvořit koláž z několika fotek a to velmi jednoduše. Využívá dotykového ovládání, kdy stačí pohybem prstu jednoduše přesunovat fotky v rámci různorodých předvolených kombinací, poté vybírat výřez a různě fotky zoomovat.

MixelMixel | Mixel

Uživatelé oceňují vkusné a nápadité šablony. Není divu, Khoi Vinh měl dříve na starosti třeba i design webové verze The New York Times.

Jak lze pracovat s aplikací Mixel:

Pebble – chytré hodinky s hvězdným startem

Za projektem chytrých hodinek, které jsou propojené s vaším smartphonem a umí ovládat jeho aplikace a využívat třeba data z GPS, stojí Eric Migicovsky. Že je nápad nosný, ukazují i poslední plány Applu nebo Googlu vyvinout chytré hodinky podle svého. Mnozí analytici mluví o „iWatch“ jako o dalším možném technologickém výdobytku pro masy.

PebblePebble | Pebble

Migicovksy ale svůj záměr vyrábět chytré hodinky oznámil už loni. Zařízení na vašem zápěstí má umět přes dotykový displej ovládat přehrávání hudby ve smartphonu, číst esemesky, maily či příspěvky na Facebooku, zkontrolovat stav baterie telefonu, projít diář. Postupně se má učit ovládat i další aplikace. Umět má Pebble také využívat data z GPS telefonu – chytré hodinky tak mohou sloužit třeba jako tachometr.

Pebble se budou připojovat k zařízením s operačním systémem iOS a Android přes Bluetooth. Místo aktivního barevného displeje mají hodinky obsahovat e-ink displej s podsvícením s podobnými vlastnostmi jako mají čtečky e-knih. To by mělo zaručit delší výdrž baterie než u průkopnického projektu Sony LiveView, který selhal zejména na tomto problému.

Hodinky Pebble se mají do masové výroby dostat během letošního roku. Projekt si ale vysloužil slávu ještě předtím, než někdo vyzkoušel finální výrobek. Na serveru Kickstarter.com, přes který lidé mohou přispívat na financování kreativních nebo startup projektů, získaly hodinky Pebble kapitál 10 milionů dolarů, což je nejvíc peněz, co na Kickstarteru jakýkoli projekt získal.

BusinessInsider k tomu poznamenává, že je to důkazem toho, že lidé jsou ochotni předobjednávat ne zrovna levný výrobek, aniž by si ho mohli vyzkoušet nebo vidět jeho finální podobu. To by podle serveru mohlo ukázat směr změn ve financování technologických projektů, ale i v online nakupování.

Pebble se představuje na Kickstarteru:

Chromatik vnáší do výuky hraní na nástroj moderní vymoženosti

Startup Chromatik se snaží využít moderního prostředí internetu a mobilních aplikací k obohacení tak tradiční věci, jako je výuka hraní na hudební nástroj. Za projektem stojí Matt Sandler a spustil ho v listopadu 2012.

ChromatikChromatik | Chromatik

Chromatik zaprvé nabízí platformu pro nákup a výměnu not. Ty je pak možné využívat přes obrazovku počítače. Obzvlášť praktické je ale jejich zobrazení přes aplikaci pro iPad. Hudebníkům tím odpadá nutnost tahat sebou štosy papírů, navíc je možné noty sdílet v rámci skupiny (orchestru) a synchronizovat obracení listů. Aplikace také nabízí jednoduchou možnost si elektronicky do not zaznamenávat poznámky.

Chromatik také pracuje s komunitními možnostmi internetu. Můžete přes aplikaci nahrávat jednotlivé skladby ve vašem podání a nechat si poradit, kde děláte chyby, buď od svého učitele, nebo od širokého publika. Všechny noty i vaše nahrávky jsou uložené na cloudu, tím pádem jsou přístupné odkudkoli.

Business Insider poznamenává, že Chromatik zatím nemá miliony uživatelů, ale ty, které získal, jsou nadšení a angažovaní. Tím pádem má velkou šanci kolem sebe vytvořit skupinu oddaných fanoušků. A není vyloučené, že podobné technologické vymoženosti se stanou v budoucnu standardem pro výuku hraní na hudební nástroj.

Chromatik se představuje:

MoviePass: do kina levněji díky smartphonu

Podnikatelská idea aplikace MoviePass, za kterou stojí Stacy Spikes, se inspirovala úspěchem předplatitelského programu Netflix pro milovníky filmů. Netflix funguje jako online videopůjčovna, za předplatitelský poplatek můžete filmy v nabídce neomezeně stahovat nebo streamovat. MoviePass se rozhodl s předplatitelským systémem pracovat také, chce ale filmové maniaky nalákat zpět přímo do kina.

MoviePassMoviePass | MoviePass

MoviePass nasmlouval podle svých slov až 90 procent všech amerických kinosálů, kde lze služeb aplikace využít. Stačí zaplatit 30 dolarů měsíčně a můžete chodit do kina na jeden film denně. Běžně přitom ceny promítání v USA vystoupaly až na osm dolarů. Pro ty, kteří chtějí do kina zavítat třikrát, až čtyřikrát měsíčně se tedy služba vyplatí.

MoviePassMoviePass | MoviePass

Spikes věří, že si MoviePass fanoušky najde a může být i finančně životaschopný. Filmových nadšenců je podle něj dost a v některých obdobích (třeba v létě) může služba nalákat i jinak vlažnější zájemce o filmy.

MoviePass v propagačním videu: