Šest smyslů, které získá váš smartphone v budoucnosti

Samsung Galaxy W

Samsung Galaxy W

Chytré mobily příští generace budou monitorovat vaše zdraví, odhalí škodliviny v ovzduší i blížící se bouři. Přístup k soukromým datům zabezpečí vaše tělo.

Schopnosti našich mobilních miláčků se neustále rozšiřují a to je důvod, proč v blízké budoucnosti získají nové smysly. My samotní je nemáme, ale budeme je potřebovat. Smartphony příští generace budou monitorovat naše zdraví, odhalí možná nebezpečí či lépe ochrání naše soukromí. Na jaké další funkce se tedy můžeme v budoucnu těšit? Těchto šest smyslů získají chytré mobily v blízké budoucnosti:

Srdeční monitor

Pokud se vyplní predikce Světové zdravotnické organizace, tak od roku 2015 zemře 20 milionů lidí na kardiovaskulární nemoci (hlavně na vadu srdce a mozkovou mrtvici). Pro výrobce mobilů a participující lékařské společnosti se tím otvírá velký byznys.

Nějaký čas používali vědci a výzkumníci mobilní elektrokardiograf (EKG), ale doposud mohli jen nahrávat data, která se k doktorům dostala až se zpožděním. Nyní vědci z Velké Británie a Pittsburské univerzity vyvinuli monitor srdce velikosti mobilu, který zároveň dovede kontrolovat srdeční abnormálnosti a pokud je třeba, umí zavolat lékaře či sanitku.

Protipožární detektor kouře

Protipožární hlásiče mohou zachránit tisíce životů ročně a zabránit úmrtím způsobeným vadnými hlásiči v domácnostech či bytových domech. Integrace detektoru kouře do těla mobilu je ve vývoji téměř deset let.

Už v roce 2003 vytvořili rumunští vynálezci Marian Gavrila a Garbriel Patulea prototyp mobilu se senzorem, který dovedl zpozorovat změnu prostředí a detekovat kouř. Uměl spustit i alarm či kontaktovat složky záchranného systému.

Detektor oxidu uhelnatého

Další smysl našeho budoucího mobilu odhalí chemikálie v atmosféře, respektive vysoké koncentrace oxidu uhelnatého. To je jedovatý, nenápadný zabiják – není vidět, ani cítit. Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley už na senzoru CO dostatečně malém pro mobilní telefon pracují.

Krom osobního detektoru by měly takto vybavené mobily sledovat znečištění v městských oblastech a získaná data by sloužila i pro odborníky z oblasti péče o životní prostředí. Senzory měřící znečištění už byly otestovány v Londýně a na Dálném Východě a v chytrých městech třetího tisíciletí budou naprosto běžné.

Barometr

Barometr je znám od 17. století. Je to přístroj k měření atmosférického tlaku (tlaku vzduchu), používaný k určování počasí. Před stovkami let měl upozornit na blížící se špatné počasí. Mít barometr v mobilu můžete už dnes, jako vůbec první ho může nabídnout Samsung Galaxy Nexus.

Osobní teploměr

Funkce teploměru je v tomto případě myšlena jako osobní teploměr pro měření tělesné teploty. Samozřejmostí je sbírání dat a jejich posílání vašemu lékaři. Spolu s dalšími funkcemi pro monitorování tělesných funkcí jde o další velkou věc, ve které je značný potenciál.

Biometrie

Biometrická identifikace také v zásadě není ničím novým, ale v mobilních zařízeních se zatím nijak masově nerozšířila. Nabízí přitom značné možnosti. Biometrický senzor v mobilu může identifikovat oprávněnou osobu například podle duhovky či sítnice oka, tvaru obličeje nebo ucha, podle termogramu obličeje či prstu a v neposlední řadě podle hlasu. Na rozdíl od kódů a hesel nejde o to, zda si je pamatujete, ale o to kým jste.

Biometrické bezpečností prvky využívají například na londýnském letišti Heathrow, ale s klesající cenou hardware a vývoji v oblasti software a celkovém zdokonalování této technologie se s biometrickým zabezpečením jistě dříve či později setkáme i v našich mobilech a tabletech.

Bojovníci za občanské svobody poukazují v souvislosti s biometrií na možnost zneužití dat. Rostoucí obavy z krádeže identity tedy znamenají pro trh s biometrickými technologiemi větší požadavky na zabezpečení, ale také víc peněz. Dle analytiků je v tomto odvětí přes 10 miliard dolarů během následujících pěti let.