Šestka: konečná adresa

V Karviné 6 se začaly dít změny. Chodí zde strážníci a lidé začínají uklízet nepořádek v domech a kolem nich. Změní se karvinské ghetto?

Nikola Klimšová
Karviná

Karviná 6, místo, kde se před dvaceti lety dobře bydlelo. Ve sklepech měli lidé na policích uložené zeleniny a zavařeniny. Jiné sklepy byly plné uhlí. Dnes má do suterénu jen málokdo odvahu vejít.
„Kdysi tady byly chodby uklizené. Bydlel jsem tady jako Rom jediný v celém domě. Ale od té doby, co se tady začali sestěhovávat Romové z Klášterní kolonie v Orlové a dalších míst, je to hrůza. A lepší to nebude,“ tvrdí jeden z místních Radoslav Žiga. Děti pobíhají mezi domy i do desíti večera a některé z nich táhnou na vozíku kusy dřeva, které se budou hodit na topení. Mezi nimi pobíhají psi na volno a určitě chybí v evidenci města. Před zdevastovanými domy stojí vraky, které mění Romové postupně na železné součástky. I čtenáři Sedmičky zvolili toto místo jako největší ustudu Karviné. K takové situaci ještě přispěla šuškanda, která se valila Karvinou, a to ta,že bude ještě hůř. Do města se prý stěhují Romové z Chánova, Aše a Chomutova. Někde jich už stovky bydlí a primátor města je o tom informován. Dokonce to celé s úředníky schválil. „Není to pravda a já bych nikdy nepřipustil, aby se to stalo,“ řekl primátor města Tomáš Hanzel. Nové Město: největší ostuda Karviné
Pokračování ze str. 1

A primátor města pokračuje. „Nechceme je tady. S určitými lokalitami města máme sami problémy a jen těžko se nám daří ochránit slušné lidi takových míst,“ prohlásil Hanzel. Samotná fáma však konečně zvedla úředníky ze židlí a primátor vůbec poprvé navštívil tuto problémovou část města. Po návštěvě nejhorších ulic Karviné vyhlásil nulovou toleranci nepřizpůsobivým na Šestce a v kolonii Vagónka.

Hanzelovi nadávali

„Asi má návštěva na Šestce zabrala. Lidé si začali domy i ulice uklízet do přistavěného kontejneru v ulici Fučíkova. Pohrozil jsem jim totiž, že ve špíně a nepořádku děti nelze vychovávat. A to mělo efekt,“ popsal situaci Hanzel. Fučíkova ulice s městskými byty se opravdu změnila k lepšímu. „V každém domě si vybíráme důvěrníka, který s lidmi ve vchodě mluví, a organizuje třeba úklid,“ řekl strážník Ondrej Berki. Právě on se svým kolegou Vladislavem Szmekem mapuje situaci v ulicích. „Dostali jsme barvy a vymalovali jsme si a uklidili sklepy. Myslím si, že si teď toho pořádku budou lidé více vážit. Musíme se domluvit a konečně začít žít jako normální lidi,“ říká sedmapadesátiletý Jaroslav Pelecháč z ulice Fučíkova.

Zítřek není důležitý

Městští strážníci v problémové lokalitě non-stop hlídkují. Chodí tam také speciální terénní pěšáci, kteří mají za úkol s lidmi mluvit a zjišťují nepravosti, nebo to, kde v bytech bydlí velké množství lidí, kteří tam nemají co dělat. „Celý problém Karviné 6 vězí v tom, že na jednom místě bydlí velké množství Romů. Pokud žijí Rómové takto pohromadě, vzniká zde problém z jejich samotného „romství“. Onoho typického způsobu života, který je neslučitelný s dnešními požadavky západní civilizace,“ říká k problémům ředitel Městské policie Petr Bičej. Jako příklad uvádí typické znaky takového života. „Velká rozšířená rodina, která hraje prim v jejich životě (pořád se něco děje, pořád je co řešit) a nezbývá čas na ostatní. Dnes žijeme a zítřek není důležitý. Pochopitelně, když nezbývá čas na práci, je nutné si peníze obstarat jinak. Třeba různými přestupky proti zákonu,“ vysvětluje Bičej. Tento halasný a svobodný život, kdy se přes den odpočívá a v noci žije, vadí starousedlíkům, Romům i „neromům“. „Přes den tady posedávají na lavičkách, nikdo z nich nepracuje. To co jim upadne na ulici, nechají ležet. Člověk se i jejich dětem bojí říct: zvedni ten papír. Taková smršť nadávek, co na starého člověka spustí, se nedá v novinách ani uveřejnit,“ popisuje pětašedesátiletá Marie Kolářová.

Je nutné jednat tvrdě

Podle ředitele strážníků nastal čas, kdy je třeba začít tvrdě jednat. „Je na místě upřímně si říct, že různé taktiky a metody se neosvědčily a vlastně škodí i samotným Romům, kteří jsou závislí na společnosti a přitom do ní ve většině nic nepřinášejí. Musíme využít všechny zákonné pomůcky k nastolení pořádku. Zkrátka nepřizpůsobivý se musí přizpůsobit. Nejedná se pochopitelně jen o Romy, ale o všechny nepřizpůsobivé, kteří parazitují na naší společnosti,“ prohlásil Bičej.
Kromě strážníků, terénních pracovnic a sociálky má napomoct ke zlepšení života i oprava této městské části. Domy v ulici Makarenkova (RPG) a městský dům v ulici Fučíkova se neopraví. „Za jeho stav si můžou především nájemníci sami. Proč máme neustále opravovat domy, které jejich nájemníci hned zase zdevastují?“ táže se mluvčí města Šárka Swiderová.