Školáci: Pít je normální

Frýdecko-místečtí školáci pravidelně pijí alkohol a někteří i kouří. Ukázal to průzkum Sedmičky.

Stovka frýdecko-místeckých deváťáků odpovídala v dotazníku Sedmičky. O svém budoucím povolání, o cigaretách nebo o alkoholu.
Kouření a pití většina z nich už okusila. Mít první sex je prý normální v šestnácti letech. Ve městě jim chybí nákupní centrum. „Nepřekvapuje mě to. Děti jsou dnes úplně jiné. Žijí v chaosu, ve kterém se těžko orientují dospělí, natož ony. Jejich chování je odrazem společnosti a rodičů,“ dělí se o názor ředitel 2. základní školy Milan Gengela.
Čtrnácti až šestnáctiletí žáci v dotazníku přiznali i to, jak často a kde pijí alkohol. „Jednou za týden zajdeme na diskotéku nebo na koncert. Tam je pití úplně normální. Do hospody moc nechodíme, protože nám v ní nikdy nenalili,“ přiznal v anonymním testu jeden z deváťáků.
Několik žáků také použilo větu „Alkohol už jsem měl několikrát, ale vždy pod dohledem rodičů.“
Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové jsou právě deváťáci ve věku, kdy se vším experimentují.

Že mají dnešní školáci zkušenost s alkoholem nebo cigaretami, asi nikoho nepřekvapí. Jejich rodiče či učitelé nebyli ve čtrnácti jiní. První šluky z cigarety za rohem domu nebo pár piv s kamarády si dali taky. Pro dnešní školáky jsou ale cigarety a alkohol naprosto běžné. Přiznala to více než polovina žáků frýdecko-místeckých devátých tříd. Někteří při snaze zapadnout do party okusili i drogy.
Podle dotazníku Sedmičky dvaaosmdesát procent žáků pije alkohol, z toho devětasedmdesát procent dotázaných si ho vychutnává pravidelně na různých místech.
„Každý to zkusil, kdo ne, tak tomu se klaním. V dnešní době je zázrak, když se někdo snaží dostat do party, a nedotkne se přitom alkoholu, kouření nebo drog,“ přiznal jeden z oslovených žáků. Podle něj se člověk musí chovat jako ostatní, aby ho okolí vůbec vnímalo. Většina holduje hlavně pivu, které podle nich nikdy nikoho nezabilo. Nepohrdnou ani zelenou nebo vodkou. „Alkohol moc nepiju, ale když jsem slavil patnáctiny, tak jsem si určitě dal. A potom taky, když jsme slavili těhotenství sestry,“ podělil se o zkušenosti s alkoholem další z žáků.
Deváťáci také často pijí s rodiči nebo při různých oslavách. „U nás mají děti zákaz dotknout se něčeho podobného. Docela mě překvapuje, že má tolik dětí zkušenosti s alkoholem. Na druhou stranu mám
pocit, že jsme nebyli o moc lepší,“ usmívá se dnešní maminka Věra Hatašová.

Cigarety, sex i drogy

S kouřením jsou na tom deváťáci podobně jako s alkoholem. „Neznám nikoho, kdo by nekouřil, nebo to alespoň nezkusil. Taky jsem to ochutnala, ale bylo mi z toho strašně zle. Musela jsem jít domů s trapnou výmluvou, že mi je zima,“ vzpomíná na první zážitek čtrnáctiletá žačka.
U mladých je oblíbená i marihuana, ale najdou se i výjimky, které vyzkoušely tvrdé drogy. „Párkrát jsem měla trip, LSD, extázi, ale i pervitin,“ napsala do dotazníku žákyně základní školy.
Podle psychologů je výsledek ankety odrazem společnosti. „Je to experiment podle vzoru dospělých.
Jsou i rodiny, kde si patnáctiletí mohou s rodiči zakouřit nebo připít. A i ti, jejichž rodiče nepijí, si to chtějí vyzkoušet. Koupí si flašku a společně ji vypijí. Tak to deváťáci dělají dnes a stejně to dělali i před
lety,“ říká psycholožka Ludmila Mrkvicová.
Dnešní děti podle Mrkvicové přistupují jinak než předchozí generace hlavně k sexu. „Více se o něm mluví a děti vidí sex v televizi i v novinách a časopisech. Se sexem mladí začínají dříve, ale i to je individuální,“ doplňuje Mrkvicová.
Pro frýdecko-místecké deváťačky je ideální věk pro první pohlavní styk šestnáct let. Klukům přijde normální se poprvé s dívkou milovat v patnácti letech.

Drzost je běžná

Spousta pravopisných chyb, strohé a občas i pohrdavé odpovědi. Tak vypadaly mnohé dotazníky, které žáci vyplňovali. „Od třetí třídy začínají být drzí a mluvit sprostě. Odkoukávají to od starších. Mám
pocit, že je to rok od roku horší,“ svěřuje se uklízečka Marie Vrlíková.
Že jsou děti drzejší, potvrdili i učitelé. „Často s námi diskutují za hranicemi slušnosti. Jsou mnohem sebevědomější, než byly děti kdysi. Tehdy byl učitel nedotknutelnou autoritou, dnes s ním žáci neustále diskutují,“ přibližuje ředitel 2. základní školy Milan Gengela.
Chování žáků ale neodsuzuje. „Je to prostě dopad doby. Jsou oproti předchozím generacím chytřejší, orientují se v technice. Mají kolem sebe takovou spoustu informací, že jsou dobří, když dokážou vstřebávat ještě další,“ říká Gengela.
Žáci se zamýšleli i nad problémy, které tíží Frýdek-Místek. Vidí je ve smogu, složité dopravní situaci nebo v bezdomovcích. „Hodně mi vadíi semafory u Kauflandu. Dvě sekundy tam svítí zelená a hned zmizí. Chudáci důchodci. Ti než se rozhýbou, tak mají zase červenou,“ stěžuje si všímavá deváťačka, která sní o tom stát se zdravotní sestrou.
Nejčastějším snem frýdecko-místeckých kluků je stát se hokejistou, anebo advokátem.
„Mám to v hlavě zakódováno už od osmi let. Hodně to vynáší a pomáhal bych lidem,“ napsal jeden z deváťáků. Dívky sní o práci v kosmetickém saloně a o herectví. „Herečka je populární a každý ji zná. Nebo bych ještě mohla být zpěvačka, ale na to nemám hlas,“ vepsala do dotazníku žačka.
Když se školáci vyjadřovali k tomu, co jim ve městě chybí, a co se jim naopak líbí, nejčastější touha se týkala nákupního střediska. „Mám pocit, že dnešní žáci ztrácí smysl pro inteligentní humor. Ale často
mě mile překvapí. Nic není ztraceno,“ hodnotí zástupkyně ředitele 9. základní školy Alena Švarcová.

Sedm otázek pro deváťáky z F-M

1. Jaké je vaše vysněné povolání?
Nejčastější odpovědi:
hokejista (20 %), advokát (18 %), kosmetička a kadeřnice (25 %), lékař (20 %), servírka (5 %), učitelka (3 %), umělec (3 %)
2. Pil jste někdy alkohol?
ano (82 %), ne (18 %). Opakovaně (79 % z těch, kteří napsali ano), jednou (21 % z těch, kteří napsali ano)
3. Kouřil jste? Zkusil jste marihuanu?
Cigarety: ano (68 %), ne (32 %) Opakovaně (51 % z těch, kteří napsali ano), jednou (49 % z těch, kteří napsali ano)
Marihuana: ano (23 %), ne (77 %)
4. V kolika letech je normální mít první sex?
Ve čtrnácti (2 %), v patnácti (32 %), v šestnácti (38 %), v sedmnácti (12 %), v osmnácti (13 %), jak se kdo cítí (3 %)
5. Co vám ve městě vadí?
Bezdomovci, feťáci a ti, co dělají nepořádek (20 %), dopravní situace (7 %), smog a špinavé ovzduší (6 %), vietnamské obchody (4 %), zničené domy (4 %), díry v silnicích (3 %), nepořádek (2 %), supermarkety (2 %), moc hospod (2 %), málo přírody (2 %), málo zábavy pro mladé lidi (2 %), kuřáci (2 %), opilci, kteří jsou večer hodně hluční (2 %)
6. Co se vám ve městě líbí?
Parky a příroda (18 %), aquapark (13 %), historické památky (13 %), hřiště (8 %), hokejová hala (7 %) skatepark (3 %), že je všechno blízko (2 %), kluby, bary, diskotéky, akce (2 %)
7. Co vám ve městě chybí?
Velké nákupní středisko (22 %), nic (15 %), 3D kino (5 %), velký obchod s hamburgery (5 %), značkové obchody (3 %), nějaké akce pro starší, a ne jen pro děti (3 %), kavárny (2 %), vysoké školy (2 %), větší množství zájmových kroužků nejen pro malé děti (2 %), golfové hřiště (2 %), více sportovních hal (2 %)