Škrcení zezadu v tramvaji se lze ubránit, učí systém Krav Maga

sebeobranný systém Krav Maga, ilustrační foto

sebeobranný systém Krav Maga, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Studenti izraelského bojového systému Krav Maga, kterému se věnuje v ČR stále více lidí, využívají k tréninku také reálné prostředí města. Běžně se lekce konají v tělocvičně, ale podle instruktorů je nutné cvičit sebeobranu také například v jedoucí tramvaji nebo restauraci. Systém Krav Maga byl původně určen pro izraelskou armádu, ale díky své jednoduchosti je určen i civilistům.

Trenéři se kromě nočního cvičení v parku zaměřují také na krizové situace v bazénu, restauraci, baru nebo tramvaji. Podle instruktorů právě v dopravních prostředcích číhá na lidi řada nebezpečí už proto, že se jedná o stísněný prostor s omezenými možnostmi úniku. „Lidé většinou útočí zezadu a zboku. Oběť nemá šanci se připravit, reakce proto musí být o to rychlejší,“ vysvětlil instruktor Pavel Eichler.

Ukázky sebeobranných technik Krav Maga

Bezmála stovka účastníků víkendového kurzu v Praze s názvem Urban Combat měla možnost vyzkoušet si ochranu před napadením v tramvaji, kterou zapůjčil dopravní podnik. Na začátek tréninku instruktoři „prohnali“ studenty stojící tramvají kvůli rozhýbání a zahřátí. Museli se snažit proběhnout vagonem zaplněným lidmi, kteří do sebe strkají. Následovala jízda městem, při které trenéři vysvětlovali postupy při napadení a účastníci je hned zkoušeli. Trenéři je přitom hlasitě povzbuzovali k stále větší aktivitě. Hluk a neustálý pohyb je podle nich důležitou součástí lekce, protože se tím simuluje reálná situace plná stresu.

Studenti se učili zneškodnit útočníka ozbrojeného nožem nebo pistolí a věnovali se i škrcení zezadu. Při něm je podle instruktorů nutné zaměřit se okamžitě na ruku, která škrtí, snažit se sevření vlastníma rukama uvolnit a zároveň tlačit bradu ke krku. Následuje snaha o vyvléknutí, údery do hlavy útočníka a útěk pryč. Důležitou součástí systému je ale pravidlo předcházení konfliktu: pokud je útočník dost daleko, je nejlepší utéct.

Hebrejský pojem Krav Maga se volně překládá jako „boj zblízka“ a jeho podstatou je obrana při napadení jednoduchým postupem. Odborníci ho považují za velmi účinný. „Systém je použitelný pro každého. Vychází z instinktivních reakcí, které si člověk snadno zapamatuje,“ říká Michal Otipka, šéf české pobočky mezinárodní federace Krav Maga.

Systém vytvořil po druhé světové válce armádní instruktor z Bratislavy Imrich Lichtenfeld. Vedle Izraele používají tuto techniku ozbrojené složky ve Švédsku, Dánsku, USA, Belgii či Austrálii.