Slavní nocležníci: herci, hudebníci, ale i ruský vojevůdce

Slavní a bohatí nepotřebují vždy jen luxus. Jak vědí hoteliéři z Frýdku-Místku, hvězdy ocení originální prostředí. Středověký hotel, nebo africké safari.

V knihách hostů nejdražších frýdecko-místeckých hotelů, kde noc stojí několik tisíc korun, bývají zapsáni také známí herci, zpěváci a sportovci. Sedmička zjišťovala, jaká měli přání a jak si s nimi hoteliéři poradili. Herec Miroslav Donutil či zpěvačka Lucie Bílá si vybrali penzion Hrad Dona Quijota u Nové Osady, kde hosté neplatí ani tak za luxus, jako za stylovost. Krčmáři a šenkýřky roznášejí jídlo a pití ve středověkých kostýmech. „Podle dobového zvyku hostům tykají. Někteří to cítí jako urážku, a předčasně odcházejí,“ vypráví majitel Kamil Zátopek. Herci Jitka Asterová, Pavel Zedníček nebo Miroslav Donutil ale záměr pochopili, a zůstali. Dominantou penzionu je románská věž s dřevěným ochozem. Za jasného počasí je vidět až na Praděd. Hlavní palác s rytířským a loveckým sálem, krčmou a hostinskými pokoji jsou jako vystřižené z historického filmu. Interiér tvoří masivní dřevěné stoly, židle a kolové lustry zavěšené pod trámovými stropy.

Kvůli Lucii Bílé je ve středověku i lednička

„V pokojích nejsou rádia ani televize. Hosté však zato mohou prožít romantický večer u sálajícího krbu,“ říká majitel. Zdůrazňuje, že chybějí také lednice na pokojích, které jsou samozřejmostí lepších hotelů. „Zatím jsme udělali jedinou výjimku, když si zpěvačka Lucie Bílá chladničku na pokoji výslovně přála. Aby lednice nepůsobila rušivě, tak jsme ji zavřeli do skříně,“ líčí Zátopek. Ve Frýdku-Místku stojí i další atypický hotel – Afrika. Z reproduktorů zní hudba afrických domorodců, na stěnách visí obrázky exotických zvířat.
Na hosty se šklebí vítací masky, které prý zahánějí zlé duchy. Ručně vyřezávané dřevěné dveře a okenice jsou pro obyvatele černého kontinentu nezbytnou součástí jejich příbytků, tady slouží jako dekorace. „Za tímto stolem z Burkiny Fasso kmenoví náčelníci ještě před několika měsíci dojednávali výměnu manželek za krávy,“ žertuje ředitelka hotelu Afrika Vladimíra Černajová při pohledu na hrubě opracovaný dřevěný stolek.
Vůbec prvními hosty tady byli Afroameričané. „Byli to členové gospelového sboru, kteří koncertovali v místním kostele. Letos si předvánoční vystoupení zopakují, a bydlet chtějí znovu u nás,“ těší ředitelku Černajovou. V tomto hotelu pobývali také americký kytarový mág Geoff Tyson, diplomaté z Konga nebo novozélandský golfista Danny Lee, který se v Čeladné zúčastnil turnaje PGA Tour. Gospeloví zpěváci v hotelu nechali na památku několik svých cédéček. Někdy ovšem hosté neúmyslně zapomínají v pokojích věci, po kterých se pak shánějí. „Našli jsme třeba elektrický kartáček na zuby nebo VIP kartu Duty Free,“ prozrazuje Černajová. Zdaleka ne všichni slavní lidé jsou skromní, a splnit jejich požadavky dá někdy pořádně zabrat. Své o tom ví bývalý technický vedoucí Víceúčelové sportovní haly Jaroslav Paseka. „Když tady koncertovala metalová kapela Motörhead, její členové si poručili pstruhy. Zajistili jsme jim je jako polotovar, na přípravu měli vlastní cateringový tým. Bubeníkovi jsme navíc museli do šatny přinést hrací automat,“ vzpomíná Paseka.
Jednoduché nebylo ani postarat se o fungování jejich aparatury. „Kabely měly takový průřez vodičů, že jsme si je museli půjčit na Dole Staříč,“ vypráví Paseka.

Skupina Alphaville skončila v Olešné

Naopak členové skupiny Alphaville, která byla předloni v létě hostem festivalu Beskydy Sound, si na hvězdné manýry nepotrpí. „Přiletěli do pozdního, deštivého večera. Ubytovali jsme je v hotelu Terasa na Olešné. Tamním prostředím byli tak nadšeni, že se přes naše varování před bouřkou a špinavou vodou v přehradě vykoupali,“ vypráví pořadatel festivalu Milan Anděl.
Většina osobností ze světa showbyznysu bývá s ubytováním ve Frýdku-Místku spokojena. „Oblíbili si například penziony Pod Kašnou a La Rosa a hotel Afrika. Právě v Africe letos o prázdninách pobývala bosenská kapela Dubioza Kolektiv. Kvůli muslimskému vyznání si její členové přáli jídla bez vepřového masa. Tamní kuchyně jim ochotně vyšla vstříc,“ popisuje Anděl.
Umělci, kteří se ve Frýdku-Místku chtějí ubytovat, podle Anděla v poslední době ze svých nároků spíše slevují. „Zároveň si ale myslím, že když požadují tříhvězdičkový hotel, ve skutečnosti spoléhají, že to bude o hvězdičku více. A my s tím předem počítáme a určitý nadstandard rádi zajistíme,“ líčí Anděl.

Petr Bezruč a krásná Maryčka Už před sto lety bylo ve městě několik hotelů. Například Silesia na Zámeckém náměstí je v provozu dodnes. Jiné zanikly. Podle Jaromíra Poláška z Muzea Beskyd si zaslouží zvláštní pozornost již neexistující Hotel Blatan, a to především díky jiskrnému pohledu majitelky a „kelnerky“ Maryčky Saganové. „Hotel stál na Kaiserstrasse, dnešní Zámecké ulici ve Frýdku a patřil manželům Saganovým. Do očí paní Saganové se zahleděl i tehdejší poštovní asistent Vladimír Vašek, později známý jako básník Petr Bezruč,“ líčí Polášek slavný milostný příběh.
Právě i zásluhou krásné Maryčky Saganové Bezruč silně přilnul k těšínskému Slezsku a oblíbil si nářečí tamních obyvatel, kterým Saganová mluvila. I po odchodu do Brna se do zdejšího kraje pravidelně vracel.
Jednou z nejslavnějších historických osobností, které kdy přespaly ve Frýdku-Místku, byl ruský vojevůdce Michail Ilarionovič Kutuzov. Roku 1805, před bitvou tří císařů u Slavkova, přenocoval ve frýdeckém hostinci U Křivého psa, který dodnes funguje. V těchto dnech by podle majitele klubu Stolárna Jana Bednaříka měl u Křivého psa bydlet slavný americký jazzový kytarista českého původu Rudy Linka, který ve Frýdku-Místku koncertuje. Spíte rádi v hotelech? Potkali jste se v nich s nějakou známou osobností?