Sledování účtů Američanů v Česku zaplatí i finanční úřady

Washington (ilustrační foto)

Washington (ilustrační foto) Zdroj: CTK

České finanční úřady si sáhnou hluboko do kapsy. Na 50 milionů korun je vyjdou podle informací deníku E15 nezbytné investice do softwaru, který tuzemské finanční úřady potřebují pro splnění informační povinnosti vůči Spojeným státům v rámci reportingového programu FATCA.

Aby úřady mohly svým protějškům do Washingtonu posílat informace o stavu kont tisícovek Američanů u českých bank, budou muset od základů přebudovat své informační systémy. Americká strana přitom nedá Česku na realizaci nutných investic ani cent.

Na tuzemské finanční úřady připadne i otrocká práce spojená se zpracováním dat o pohybech peněz na účtech až osmi tisíc amerických klientů tuzemských bank a jejich následné předání americké straně.

„Předpokládané náklady na zavedení systému výměny informací podle FATCA lze odhadovat na desítky milionů,“ potvrzuje Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství, které má na české straně dohodu s Američany realizovat. „Spolufinancování ze strany USA se nepředpokládá,“ dodává.

FATCAFATCA | E15

Účet za reporting přes Atlantik tak zbude výhradně na českém daňovém poplatníkovi. Česku jako bonus musí stačit fakt, že americká strana na oplátku pohlídá podezřelé aktivity Čechů pod sochou Svobody. Těch ovšem bude podle odborníků řádově méně.

Nejvíce budou muset finanční úřady vynaložit na kontrolu a zpracování dat, což vyjde na 15 milionů korun. Účet státu za zavedení programu FATCA přitom nemusí být konečný, rezort financí zatím totiž nemá o výdajích zcela jasno. „Náklady finanční správy nebyly dosud definitivně určeny,“ potvrzuje Veronika Lukášová z ministerstva financí.

Washington požaduje informace o bankovních účtech Američanů od Česka a dalších států proto, aby předcházel daňovým únikům svých občanů přes účty v zahraničí.

Celkové náklady privátního i státního sektoru na informační povinnost Spojeným státům tak vystoupají na stovky milionů korun. Větší část padne na bedra českých bank. „Pro středně velkou až velkou finanční instituci v České republice se náklady na úpravy procesů a systémů pohybují v řádu desítek milionů korun,“ uvádí Martin Majdloch z poradenské firmy EY.