Slovenská policie asi získá nepřetržitý přístup k mobilním datům hledaných

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Slovenská vláda schválila návrh na posílení pravomocí policie a tajných služeb a na zpřísnění trestů za terorismus. Opatření jsou součástí protiteroristického balíčku, který kabinet premiéra Roberta Fica připravil po nedávných teroristických útocích v Paříži.

„Bezpečnost Slovenska se stává pro vládu prioritou. Schválili jsme celou řadu návrhů novelizací konkrétních zákonů, které mají směřovat k posílení bezpečnosti Slovenské republiky a k posílení pravomocí příslušných orgánů v boji proti terorismu. Vláda vidí jasnou souvislost mezi migrací a hrozbami, které přináší terorismus,“ řekl novinářům premiér Fico.

Policisté podle návrhu budou moci zajistit každou osobu na místě, kde hrozí anebo kde došlo k teroristickému útoku. Zároveň se rozšíří pravomoci příslušníků policie ohledně prohlídky dopravních prostředků či vykázaní lidí z určených míst.

Policie po souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami. Věznice zase budou moci provádět odposlechy telefonátů odsouzených s výjimkou hovorů s advokátem, stejné pravidlo má platit i pro obviněné ve vazbě.

Přísnější tresty

Nové pravomoci a úkoly patrně dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerového systému, který monitoruje veřejná prostranství.

Za založení a podporu teroristické skupiny by nově měl viníkům hrozit trest vězení na nejméně deset let místo současných osmi let. Při odhalování pachatelů teroristických trestných činů zase podle návrhu bude moci kriminalistům pomáhat coby policejní agent i jiná osoba než příslušník policie.

Vláda také navrhla, aby soud mohl uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu. Soudci tak nebudou muset zkoumat, zda obviněný by například mohl ovlivňovat svědky nebo vyhýbat se trestnímu řízení, což je v současnosti podmínka pro rozhodnutí o vazbě.

Fico: EU nezvládá migrační krizi

Zmiňované změny 15 různých zákonů by již na probíhající schůzi měla ve zrychleném režimu posoudit sněmovna, ve které Ficova strana Směr-sociální demokracie má pohodlnou většinu.

Kabinet navrhl také novelu ústavy, podle které by došlo k prodloužení lhůt při zadržování podezřelých z terorismu a při rozhodování soudů o návrhu na uvalení vazby. Na ústavní změny, které vyžadují souhlas alespoň třípětinové většiny všech poslanců, potřebuje vláda podporu opozice.

Fico, jehož vláda odmítla přerozdělování uprchlíků v EU na základě kvót, opět prohlásil, že EU nezvládla stávající migrační krizi. „Při této migraci, kdy do Evropy přišly stovky tisíc lidí bez kontroly a identifikace, je možné, že na území Evropy je velký počet bojovníků Islámského státu,“ řekl slovenský premiér.