Smolná kariéra Iva Staše

Iva Staše v kariéře potkala smůla v podobě zranění. Dnes hraje nižší soutěž za Vratimov a pracuje v bezpečnostní agentuře.

Bývalý vynikající obránce Baníku Ostrava Ivo Staš měl po fotbalové stránce nehoráznou smůlu. V roce 1991, aniž by se výrazněji prosazoval v národním týmu, dostal nabídku z anglické ligy. O jeho služby tehdy stála slavná Aston Villa. „Byla to pro mne čest. Ale než jsem stačil odcestovat, v jednom přípravném zápase jsem si poranil achilovku a do Anglie jsem odjel jako lazar,“ vzpomíná na staré časy Staš.

Kvůli zranění neodehrál ani jeden zápas

Do Aston Villy Staše angažoval Slovák Josef Vengloš, který klub tehdy krátce vedl. Staše ale po celou dobu na hřiště nepustila poraněná achilovka. „V Anglii jsem strávil třináct měsíců. Bohužel jsem tam neodehrál ani jedno soutěžní utkání. Stále jsem chodil na nějaké cvičení a protahování. Nevěděl jsem pořád, na čem jsem. Bylo to podobné tomu, co teď zažíval Tomáš Rosický. Cítil jsem se hodně špatně už kvůli trenéru Venglošovi, který mě přivedl jako posilu a já se nejlépe poznal jen s fyzioterapeutem,“ přibližuje své tehdejší pocity Staš. Psychicky zesláblý fotbalista se tak vrátil zpět do Ostravy, kde prožil svá nejlepší fotbalová léta. „V Anglii mi pořád slibovali, že mě dají dohromady, ale až tady v Čechách jsem šel na operaci, po které jsem opět mohl hrát. Ale cítil jsem, že mi dlouhá pauza uškodila. Už to nebylo jako dříve,“ přiznává Staš.

Přestup do Drnovic byl krok vedle

Poslední dva roky své kariéry pak strávil v Drnovicích, kde kývnul na nabídku tehdejšího podnikatele a mecenáše Jana Gottvalda. „S odstupem času musím říct, že to byl můj nejhorší krok v kariéře. Drnovice jsem nebral jako štaci na dohrání, ale zjistil jsem, že v Drnovicích to nemá budoucnost. Všechno se šilo horkou jehlou a já jsem se tam nechal zlákat kvůli finančním podmínkám. Kluby, za kterými stojí jen silný sponzor a nemají ani vlastní zázemí nebo mládežnickou základnu do nejvyšší soutěže nepatří,“ má jasno Staš. Další věc, která by se dala považovat za smůlovatou je, že se natrvalo neprosadil do užšího kádru reprezentace. Staš nastupoval ve všech věkových reprezentačních kategoriích, ale u „áčka“ jen paběrkoval. „Byla to doba, kdy v nároďáku váleli hráči jako Chovanec nebo Kocián. Přes ně jsem se prostě do základu nemohl dostat,“ pověděl Staš.

Staš odešel za prací i do Ameriky

Po skončení hráčské kariéry Staš nezůstal u vrcholového fotbalu, ale zapojil se do běžného života. „Trénování by mě lákalo. Fotbal jsem hrál spoustu let a myslím, že mu rozumím.Nemám ale potřebnou trenérskou licenci,“ sdělil Staš. Fotbalista si zkusil i jak chutná těžká práce. Za prací se vydal do Ameriky. „V Americe jsem pracoval sedm let. Někdy to bylo lehčí, jindy horší. Možná to byl unáhlený krok, ale nic se nedá vrátit zpátky a ničeho nebudu litovat,“ řekl rezolutně Staš. Dnes oblíbenec ostravských fanoušků pracuje v jedné bezpečnostní agentuře. „Mám na starosti různé objekty, které naše agentura hlídá. Docela pohodová práce,“ prozradil Staš. Staš měl v plánu, kdy ještě hrával fotbal, i studovat. „Plány byly, ale při tom fotbalovém zápřahu bych to nezvládnul. Chtěl jsem si udělat alespoň pajdák, ale nevyšlo to,“ řekl trochu smutně Staš.
Bývalý stoper svůj milovaný fotbal ale neopustil úplně. Dnes pětačtyřicetiletý Staš hrává za Vratimov a občas si se svými přáteli chodí zahrát fotbálek do tělocvičny. „Člověk by se měl nějakým způsobem stále udržovat,“ má jasný názor Staš, který dodnes vzpomíná na dva trenéry, kteří mu nejvíce dali. „Jednoznačně to jsou Jaroslav Gürtler a Milan Máčala, který je v Česku nedoceněný. Ve světě má spoustu úspěchů, ale u nás není podle mě respektovaný tak, jak by si zasloužil,“ myslí si Staš.