Softwaru stále jasně vládne Microsoft. Oracle překonal IBM

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Největší softwarovou firmou světa stále s přehledem zůstává Microsoft, minimálně tedy z pohledu ročních tržeb a srovnání v aktualizovaném žebříčku analytické společnosti Gartner za rok 2013. Zatímco pozice na prvním místě se nemění, na druhém místě ke změně došlo: Oracle na něm vystřídal svého rivala IBM.

Na růst Oraclu měla mimo jiné podíl velká série akvizic softwarových a cloudových společností, kterou Larry Ellison rozjel zhruba před dvěma lety a se kterou neustále pokračuje. Oracle do svého portfolia v loňském roce přidal firmy jako Taleo (1,9 miliardy dolarů), Responsys (1,5 miliardy) a spousty dalších menších. Tržby Oraclu ze softwaru tak v roce 2013 rostly o 3,4 procenta na 29,6 miliardy dolarů.

Také IBM rostla, ovšem pouze o 1,4 procenta na 29,1 miliardy dolarů. Také IBM v softwaru posilovalo skrze akvizice, například odkupem firmy Kenexa za 1,3 miliardy dolarů. Big Blue zároveň koncem loňského roku oznámila miliardové investice do podpory open source technologií (Hadoop, OpenStack a další) a dá se očekávat, že se tyto aktivity brzy na číslech projeví.

Neotřesitelný a rostoucí Microsoft

Solidní růst o 9,5 procenta vykázal věčně čtvrtý SAP, který má dobře nakročeno. Své tradiční aplikace převádí do cloudu a předělává je na in-memory technologii HANA, která sama o sobě registruje rychlý růst. Také SAP systematicky investuje do nákupu firem, jednu získal před pár dny.

O více než 14 procent vyrostl VMware. Pokud tomuto virtualizačnímu a cloudovému fenoménu nějak výrazně nezkříží cestu nové otevřené technologie, má šanci si letos další pěkná procenta připsat. Firma totiž uvedla do chodu vizi softwarově definovaných datových center (i díky akvizici Nicira) a zákazníci na to slyší.

Největší softwarové firmy světa za rok 2013 podle tržeb.Největší softwarové firmy světa za rok 2013 podle tržeb. | Gartner

Největším skokanem na vrcholu žebříčku je cloudový Salesforce.com, proti němuž tradiční hráči jako SAP či Oracle skrze četné cloudové akvizice zbrojí. Společnost Marca Benioffa narostla o více než 33 procent a vůbec poprvé se tak dostala mezi deset největších softwarových firem. Salesforce má další velký potenciál k růstu, expanduje totiž na světové trhy, v rámci čehož se stává více aktivním i na našem trhu.

Pozice Microsoft je, zdá se, neotřesitelná. Tržby 65,7 miliardy dolarů dalece převyšují konkurenci (Oracle a IBM to nedají ani dohromady) a roční růst o šest procent je rovněž vynikající. Redmond navíc stále více přechází do cloudu, kde v rámci Office 365, Azure či třeba Dynamicsu registruje velice rychlý růst. S novým šéfem

Mírné otazníky visí nad firmami jako Symantec a HP. První jmenovaná před pár dny odvolala šéfa a padají jí akcie. HP se pořád ještě reorganizuje a softwarové akvizice typu Autonomy se moc nepovedly. V obou případech navíc není vidět nějaký zásadní softwarový potenciál do budoucna.

Propad o 2,6 procenta a jedno místo v žebříčku zaznamenala i CA Technologies, která se mimo jiné ve velkém zaměřuje na vývoj aplikací pro sálové počítače mainframe. CA nicméně plánuje nemalý růst, jen vývojové centrum v Česku chce letos .