Solar Impulse 2 se chystá na rekordní let přes Pacifik, ve vzduchu vydrží šest dní

Solar Impulse 2 v čínském Nankingu

Solar Impulse 2 v čínském Nankingu Zdroj: Solarimpulse.com

Solární letoun Solar Impulse 2 v čínském Nankingu před startem na Havaj
Solární letoun Solar Impulse 2 v čínském Nankingu
Solární letoun Solar Impulse 2 odstartoval z čínského Nankingu směr Havaj
Zleva: švýcarský pilot a spoluautor projektu Solar Impulse Bertrand Piccard (vlevo), monacký princ Albert II a šéf mise Raymond Clerc v čínském Nankingu.
letadlo na solární pohon SI2 týmu Solar Impuls, které se pokusí obletět planetu
18
Fotogalerie
Experimentální letadlo Solar Impulse 2 poháněné fotovoltaickými články se připravuje na nejdelší a nejnebezpečnější etapu své průkopnické cesty kolem světa. Nepřetržitý šestidenní let z čínského Nankingu na Havaj byl již několikrát odložen kvůli počasí, naposledy se tak stalo dnes.

Počasí nad Tichým oceánem je nyní nestabilní, což znemožňuje meteorologům správně vyhodnotit nadcházející vývoj. Průlet studenou frontou by navíc let prodloužil až na sedm dní, což bylo vyhodnoceno jako značně rizikové. Problémem je také vysoká oblačnost, která by snížila energetický výkon solárních panelů.

Pilot Andrè Borschberg na 8172 kilometrů dlouhém letu na Havaj může v kuse spát jen 20 minut. Svou pozornost a tělesnou kondici v jednomístném stroji bude udržovat pomocí gymnastických cviků a jógy. Borschberg se v jednotlivých etapách střídá s kolegou Bertrandem Piccardem.

Cesta letounu Solar Impulse 2 kolem světa začala 9. března v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Švýcaři Piccard a Borschberg se projektem snaží podpořit využívání sluneční energie.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a Spojenými státy. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více než Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Cesta kolem světa měla podle původních plánů trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní, harmonogram je ale nyní v několikatýdenním zpoždění. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá asi 35 tisíc kilometrů.

Sledujte každý pohyb letadla Solar Impulse 2 v přímém přenosu