Souborné dílo Františka Víznera je k vidění v Praze

Sklářský výtvarník František Vízner je mezinárodně respektovanou osobností, která spojuje aspekty ateliérové práce s praxí designéra. Do konce dubna je v galerii Nová síň v Praze k vidění retrospektivní výstava k jeho 75. narozeninám.

František Vízner (narozen 9. 3. 1936) je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a řadí se ke špičce světového sklářského umění. I v době, kdy se věnoval především designu, tedy od samých počátků své kariéry, současně odbíhal ke své volné sochařské tvorbě. Zatímco v 60. letech sehrál zásadní roli v oboru sériově vyráběného lisovaného skla (pracoval jako návrhář ve Sklo Union Teplice), v dalším desetiletí vytvořil jako vedoucí výtvarník dnes již zavřené Škrdlovické sklárny výjimečnou kolekci ručně foukaného hutního skla.

#####Realizace v metru i Kongresovém centru

Je rovněž autorem několika realizací v architektuře, například skleněných obkladů stanic pražského metra (Jinonice a Karlovo náměstí, 1981) a impozantního stropního svítidla v pražském Kongresovém centru (1981). Loni navrhl pro Bohemia Machine Glass nápojový soubor. K vrcholům jeho díla však patří právě ateliérové ručně broušené sklo, jemuž se intenzivně věnuje od 70. let a které mu vyneslo mezinárodní věhlas. Loni byl F. Vízner uveden do Síně slávy cen Czech Grand Design. Uměleckými díly F. Víznera se pyšní sbírky prestižních muzeí: např. Metropolitní muzeum v New Yorku, Victoria & Albert Museum v Londýně, Muzeum dekorativních umění v Paříži, Pinakotéka moderního umění v Mnichově, Národní galerie a Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Muzeum skla v Corningu a Národní muzeum moderního umění v Tokiu.

#####Poprvé se vystavuje ucelený soubor díla

Výstava v Nové síni, trvající do konce dubna, představuje pozoruhodné dílo tohoto světoznámého výtvarníka, jenž právě oslavil 75. narozeniny. Je vzácnou příležitostí vidět poprvé u nás v uceleném souboru jeho ateliérovou tvorbu, tedy unikátní sochařské objekty z ručně broušeného skla. Celkem ukazuje 75 skleněných skulptur od roku 1962 až do současnosti. Funkcionalistický interiér Nové síně ideálně koresponduje s minimalistickou tvorbou a filozofií Františka Víznera a díky rozptýlenému dennímu světlu vyhovuje působivé prezentaci skleněných soch.

V čisté bílé instalaci jsou rozehrány nekonečné variace umělcových geometrických sochařských forem, jež mají univerzální tvar mísy, vázy či talíře, jsou však tvarově jednoduché a zároveň neobyčejně rafinované. Instalaci graficky doplňují Víznerovy citáty a fotografické detaily jeho osamělé práce v ateliéru. Je tím dosaženo zajímavého kontrastu mezi dokonalými objekty a vyniká náročný způsob jejich realizace, při níž je sochař tesá ve své dílně za pomoci ručního broušení z bloku skla.

#####Inspirace od francouzského malíře Soulagese

Výstava je reprezentativní přehlídkou Víznerových děl od raných kouřových, modrých a zelených odstínů škrdlovického skla a sytých barev bývalé jablonecké bižuterie přes vrtané čiré křišťály a neprůhledné opály až po nejnovější jasné tóny i nesmírně elegantní temnou čerň, k níž Víznera inspirovala nedávná retrospektiva francouzského malíře Pierra Soulagese v Centre Pompidou. Instalace nové černé kolekce na ústředním soklu vyznívá zároveň jako jakási architektonická krajina (jako by tu byly ztělesněny autorovy oblíbené architektury – mrakodrap Seagram Building od M. van der Rohe v NY i Niemeyerova Brasilia). Ikonický objekt Mísa se špičkou na výstavě září v různých barvách. Vizuální styl výstavy vytvořil významný grafický designér Zdeněk Ziegler (*1932).

*

Výběr z výstav

* 1967 Expo ’67, Montreal
* 1975 Verre de Boheme: Unesco, Paříž
* 1979 New Glass: A Worldwide Survey, Corning Museum of Glass, Corning
* 1981 Glass ’81 in Japan, Tokio
* 1983 Sklo: František Vízner, Moravská galerie, Brno
* 1988 F. Vízner, S. Libenský, J. Brychtová, Heller Gallery, N. Y. C.
* 1989 Verres de Boheme, Musée des Arts Décoratifs, Paříž
* 1996 Studio Glass, Metropolitan Museum of Art, N. Y. C.
* 2000 Light Transfigured, Hida Takayama Museum of Art, Takayama
* 2003 František Vízner, Design Museum, Gent
* 2005 František Vízner, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
* 2005 České sklo 1945– 1980, Museum Kunst Palast, Düsseldorf
* 2008 František Vízner: New Works, Barry Friedman Gallery, N. Y. C.
* 2008 František Vízner, Corning Museum of Glass, Corning
* 2009 František Vízner, Clara Scremini Gallery, Paříž

www.frantisekvizner.com