Soutěží oslavili sto let policejní kynologie

Policejní psovodi soutěžili v Balkové. Nechyběli mezi nimi ani závodníci z Libereckého kraje.

Už sto let pomáhají v Čechách policejní psi v boji proti kriminalitě. V červnu roku 1909 byli zakoupení první dva němečtí ovčáci a v říjnu se konaly premiérové zkoušky na pražském policejním ředitelství v Bartolomějské ulici. V duchu oslav století české služební kynologie se neslo také letošní mistrovství policejních psů, které se uskutečnilo koncem září v západočeském výcvikovém středisku Balková.

Bezvadné a vyrovnané výkony ukázaly, že daňoví poplatníci mohou být spokojení investicemi do policejní kynologie. Psovodi se svými čtyřnožci předvedli, že jsou připravení reagovat i na nečekané situace. Psi se dokázali vypořádat se střílejícími pachateli v podobě figurantů, zabránili jim v nočních útocích na policisty a spolehlivě sledovali stopy osob pět hodin staré i několik kilometrů dlouhé.

V kategorii hlídkových psů byli soutěžící hodnoceni ve 29 cvicích. Pátrací psi jich měli 27, a jak z názvu vyplývá, důraz je u nich kladen na pachové práce. Mezi nimi bylo hledání pěti nábojnic ve vysoké trávě na ploše 10 x 10 metrů a tato disciplína byla jediná, kde se objevilo slabší bodové hodnocení. „V praxi psovodi mohou hledat bez omezení času. Na soutěži na to mají jen deset minut, takže těžko mohou důkladně prohledat celý prostor. Do jisté míry zde hraje roli štěstí, to ale patří ke každé soutěži,“ vysvětlil hlavní organizátor mistrovství kapitán Milan Kozák.

Mezi nejlepší účastníky patřila severočeška Zdeňka Marousková, která reprezentovala družstvo cizinecké policie. Se svým německým ovčákem Baxem skončila v celkovém hodnocení pátracích psů na třetím místě a to je životní úspěch této dvojice. „Bylo to skvělé zakončení služební kariéry Baxe. Je mu osm let a to je věk, kdy psi obvykle u policie končí,“ uvedla.

Na stupně vítězů se sice nedostal českolipský policista Miloslav Novák, ale jeho německý ovčák Chán už mohl dostat skvělé vysvědčení dávno před šampionátem. Pomohl totiž k objasnění mnoha kriminálních činů, včetně loňské brutální vraždy v Kamenickém Šenově. A jak ukazují služební úspěchy Chána a policejní statistika, psi ani po sto letech neztratili nic ze svého významu při vyšetřování trestné činnosti a zajišťování bezpečnosti obyvatel.