Spadlá střecha: miliony navíc

Litvínovská Citadela, janovský Krušnohor, mostecká sportovní hala. Stavby, které spolykaly miliony. A chtějí víc.

Kulturní, sportovní a nákupní centra. Ve své době patřily v Litvínově Citadela a Krušnohor na janovském sídlišti k chloubám města. Stejně tak i mostecká sportovní hala. V posledních letech však hrozilo, že spadnou lidem na hlavu. Obrovské komplexy nutně potřebovaly velké stavební zásahy za miliony. Zatímco Litvínovu se podařilo na oba objekty získat dotace, mostečtí neuspěli. Politici upsali bývalé okresní město k desetiletému splácení.

Bez dotací se škrtalo

Stánek pro stovky sportovců vyrostl v novém Mostě v letech 1975 až 1977. Patřil k nejmodernějším a od září to má platit znovu.
Většina sportovců se nemůže stěhování do nově opravené haly dočkat. Ale například Jiří Jahn, který pamatuje otevření haly, povede nový basketbalový kroužek raději jinde. „Už tehdy to byla skvělá hala, kde sportovci odehráli hodně mezinárodních utkání. I přesto si ale sportovci na jednu věc stěžovali. Hrací plocha je betonová a na ní je jen speciální guma. Hráči si na ní ničili klouby,“ vzpomíná Jahn. A toho se bojí i teď. „Původní projekt počítal s novou palubovkou. Jak ale museli úředníci projekt zeštíhlit, bude tam prý opět jen guma, i když modernější. Což podle mě ale opět nebude optimální,“ myslí si Jahn.
Na přestavbu haly si vzalo město úvěr téměř čtvrt miliardy korun. Několikrát marně žádalo o dotaci. Splácet budou deset let. Zakázku s nejnižší nabídnutou cenou vyhrála firma Herkul. Zateplení fasády, nové rozvody, techniku, povrchy i vybavení nabídla za 234 milionů korun. Diváci se ale nedočkají například původně plánované výsuvné tribuny. Na tu už nezbylo.
Úředníci si půjčili od banky více peněz, než původně potřebovali. To se jim vyplatilo. Na malé hale se totiž málem zřítila střecha. Vedení města z počátku nemluvilo o této překážce s takovým nadhledem jako nyní.
Okamžitě požádali odbornou firmu o znalecký posudek. „Ten ukázal, že dosloužil materiál. Je dobře, že jsme na to přišli v době prací, než kdyby to spadlo po znovuotevření,“ říká náměstkyně Hana Jeníčková. Nová pultová střecha přijde městskou pokladnu na pět milionů korun. Za půl milionu navíc nechali úředníci zkontrolovat pro jistotu i střechu na velké hale.
Jak se firmě jedna z nejdražších oprav městské budovy podaří, sportovní kluby prověří už v září.

Město se jistí zárukami

Litvínovští hudebníci už umění stavebníků mohou hodnotit, do přístavby Citadely se nastěhovali v létě, od září umělecká škola normálně funguje. Mají pět let na to, aby zjistili, co je potřeba zlepšit. Tak dlouho trvá záruční doba. „Musíme třeba vyřešit odhlučnění hudebních tříd. Železobetonová kontrukce přenáší vibrace,“ podotýká ředitel ZUŠ Jaroslav Sochor. To ale s největší pravděpodobností nebudou řešit stavebníci. Na podlahu postačí položit koberce.
Litvínovany teď hlavně zajímá, jaký bude osud dvou zbylých pětatřicet let starých křídel budovy. Projekt dávno existuje, jenže městu potřebné miliony korun chybí.

Lidem kape na hlavu

Nejnutnější opravy více než dvacet let staré janovské nákupní centrum Krušnohor stály sedm a půl milionu korun, většinu peněz získalo město z dotace. Dělníci podle zadání opravili to nejnutnější. Tedy ochozy, schodiště a rampu. Měsíc po kolaudaci už ale úředníci vyřizují reklamaci.„Minulý týden naštěstí vyměnili popraskanou dlažbu. Ale že lidem pořád kape na hlavu z ochozu, když jdou po schodech k poště, to zatím nikdo neřeší,“ všimla si Zdeňka Štefanová. Dodnes si pamatuje na lepší časy, kdy bylo obchodní středisko v pořádku a plné obchodů.