Španělé ukázali veřejnosti část miliardového pokladu

vrak Nuestra Seňora de las Mercedes – lodi s pokladem

vrak Nuestra Seňora de las Mercedes – lodi s pokladem Zdroj: eltitanic.net

Šestnáctitunový poklad z lodi ztroskotané před více než dvěma stoletími míří do muzea námořní archeologie ve španělském městě Cartagena. Část zlatého a stříbrného pokladu, jehož hodnotu odborníci vyčíslili na 500 milionů dolarů (téměř deset miliard korun), dnes španělské úřady představily veřejnosti. Informují o tom španělská média.

V roce 1804 ztroskotala poblíž Gibraltaru španělská galeona Nuestra Seňora de las Mercedes, která vezla mimo jiné náklad mincí z jihoamerického zlata vyražených v tamních koloniích Španělů. Ze dna Atlantiku jej vylovila americká společnost Odyssey Marine Exploration, se kterou se posledních pět let Španělsko o poklad soudilo. Po vyhraném soudu letos zamířilo 16 tun zlata a stříbra z Floridy na Pyrenejský poloostrov a dnes španělská vláda některé předměty poprvé předvedla médiím.

Bylo mezi nimi 12 jednotlivých stříbrných mincí, blok stříbrných mincí spojených dohromady dvěma stoletími podvodních chemických procesů nebo dvě zlaté tabatěrky.

Celkově poklad obsahuje podle španělských médií přes půl milionu mincí, z nichž je většina ze stříbra. Přestože byla jeho hodnota vyčíslena na zmíněnou sumu, podle španělských zákonů je jako část národního kulturního dědictví neprodejný a o jeho ceně je podle ministerstva kultury zbytečné spekulovat. „Je nevyčíslitelná. Jak byste chtěli stanovit cenu Mony Lisy?“ řekla dnes náměstkyně španělského ministra kultury Elisa de Cabová.

Zlomek španělského pokladuZlomek španělského pokladu | Profimedia.cz Zlomek španělského pokladu

Tahanice o poklad

Americká společnost zabývající se hledáním podmořských cenností u soudu argumentovala tím, že vrak lodi se nikdy s naprostou jistotou nepodařilo identifikovat jako Nuestra Seňora de las Mercedes. A pokud je to ta loď, byla na obchodní plavbě a Španělsko nemá na náklad právní nárok, tvrdili Američané, kteří údajně do vylovení pokladu investovali 2,6 milionu dolarů (přes 50 milionů korun). Soud však jejich argumenty neuznal.

Na poklad vznesly nárok i Bolívie a Peru, na jejichž dnešním území byla většina mincí vyražena. Španělská královna Sofie přislíbila, že část mincí půjčí její země do Bolívie.