Špatná hygiena stojí podnikatele v Boleslavi tisíce korun

Boleslavští hygienici v létě udělili podnikatelům několikaticícové pokuty za nedodržení hygienických zásad.

Je krátce před polednem a do boleslavských restaurací začínají přicházet lidé na oběd. Živo je i před stánky s rychlým občerstvením, lahůdkami a cukrárnami. Zmrzlina místo oběda přijde v horku docela vhod.
Co si dát k jídlu nikdo moc neřeší. Z bistra Stern v Palackého ulici mizí od rána chlebíčky i obložené bagety stejně rychle jako jindy. „Zboží mají vždy čerstvé, tak proč se bát,“ říká jedna ze zákaznic, která sem přišla koupit oběd pro sebe i kolegy v práci. Než za nimi s jídlem dorazí, navštíví ještě pár obchodů a staví se na poště. Na ulici možná potká i někoho ze svých známých a trochu se zapovídá… Stejnou chybu udělá občas v letních měsících každý. Někomu to projde, jiný ale skončí v nemocnici.

Zdánlivé maličkosti

Vedoucí oddělení hygieny výživy mladoboleslavského pracoviště krajské hygienické stanice Jiří Dvořák varuje, že bychom neměli podceňovat zdánlivé maličkosti. „Myslíme si, že ta chvilka nic neznamená. Bakterie se však v teplém a vlhkém počasí množí rychle. Proč jim zbytečně dávat šanci,“ říká Dvořák. Současně upozorňuje, že v gastronomii se přísně dodržuje takzvaný překážkový diagram. Množení bakterií v potravinách se kladou překážky na mnoha stupních, od výroby až po prodej. Zásada nepřerušeného procesu chlazení při uchování jídla patří k těm hlavním.

Jak je to v praxi

Nakolik se touto zásadou i dalšími hygienickými pravidly řídí konkrétní provozovny, zjišťovala redaktorka Sedmičky s Jiřím Dvořákem přímo v terénu. Odstrašující případ, kosmonoskou restauraci Šmak, hygienik kontrolovat nemusí. Před pár týdny zkrachovala. Není divu, řešil se tu prý jeden průšvih za druhým.
První zastávkou jsou stánky s občerstvením v nově zrekonstruovaném koupališti v Jičínské ulici. Loni tu měli provozovatelé trochu problém s čistotou. Platili pokutu.
Zatímco hygienik prověřuje veškeré zázemí stánku, Petr Kout, jeden z provozovatelů, tuší, že výsledek nedopadne dobře. „Do kuchyně jsme nedali jednorázové ručníky. Také asi chybí tekuté mýdlo. Jinak by snad mělo být vše v pořádku. Do nového vybavení jsme už investovali téměř tři sta tisíc. I podlahy jsou nové, aby se daly lépe udržovat. Právě to nám hygiena loni vytýkala,“ říká Kout.

Za nepořádek se platí

Na koupališti, kde nově otevřeli také bar Afrika, už jen čekají na lepší, a hlavně stálejší počasí. Zbytečné zásoby ale nemusí dělat. Mají dodavatele, kteří přijedou do druhého dne. Vše je tedy čerstvé. I gyros se připravuje až v okamžiku, kdy je jasné, že bude vyprodán do dvou hodin.
Na boleslavském koupališti řeší Dvořák drobné nedostatky domluvou, ví, že je to mnohdy účinnější než pokuta. Ty dává nerad. Podle něj je užitečnější, když podnikatelé peníze investují do svých provozoven. Ani v Branžeži v restaurantu Na Nebi nemusí majitel Vlastimil Portych po kontrole sáhnout do peněženky. Ostatně hygienik to předpokládal. „Léta jsme tu řešili samé maléry. Od té doby, co je tu nový majitel, to nemá chybu. Určitě to vidí i hosté a nejen v sezoně,“ říká Dvořák.
Bez pokuty se však neobešla kontrola v nedalekém kempu Duo. Provozovatele stála neuklizená kuchyně patnáct set korun. I to byla podle Dvořáka drobnost, ale nemohl ji odpustit, protože i z maličkosti může být velký problém. Proto se boleslavští hygienici při kontrolách zaměřují i na detaily. U velkých provozoven, kde není možné při jedné návštěvě zkontrolovat úplně všechno, dělají takzvané cílené kontroly. Jdou po jedné věci, další případné nedostatky však také odhalí.

Zmrzlina není problém

Ve všech provozovnách v Mladé Boleslavi se podobně jako všude jinde v republice vyrábí zmrzlina z dodávaných směsí. Jsou chuťově tak dokonalé, že ani skutečný gurmán netuší, že jde o zmrzlinu z prášku. Jedinou provozovnu U Sportu, kde ještě vyrábějí zmrzlinu klasicky, mají hygienici pod kontrolou. Vydatně jim přitom pomáhá moderní technika, kterou majitel svůj podnik vybavil. S výsledky dosavadních letních kontrol mohou být boleslavští hygienici spokojeni. Odborníci na výživu sice nebudou jásat, když si dáme u stánku opečenou klobásu nebo párek v rohlíku. Není to moc zdravé, ale člověk se nemusí bát, že by mohl onemocnět.